četvrtak, 6. prosinca 2012.

Muzika je super za djecu


Deca koja su se opredelila za muziku, imaju bolji uspeh u školi, više vole životinje i humanija su - pokazalo je istraživanje američkih psihijataraDeca koja su se opredelila za muziku, imaju bolji uspeh u školi, više vole životinje i humanija su - pokazalo je istraživanje američkih psihijatara.
Ustanovljeno je da vanškolske aktivnosti utiču na najmlađu populaciju, ali nedavno je otkriveno da oni koji pohađaju časove muzike, bez obzira na to koliko imaju uspeha, imaju bolje rezultate na testovima u osnovnoj školi, poseduju najmanje jednog kućnog ljubimca i pokazuju humanost prema starijima i osobama u nevolji.
Na osnovu toga zaključeno je da muzika oplemenjuje dušu, a to je najviše izraženo kod dece koja sviraju klavir i violinu.Muzičko obrazovanje čini decu pametnijom

Veliki broj studija povezuje muziku sa poboljšanjem školskih rezultata. Čak je i Platon govorio „učio bih decu muzici, fizici i filozofiji ali najviše muzici jer su muzika i sve umetnosti ključ veštine učenja.“ Evo još dobrih razloga da vaše dete zainteresujete za muziku.Dobri razlozi za časove muzičkog

Izgleda da je Platon bio u pravu. Evo samo nekoliko istraživanja koja nabrajaju pozitivne strane učenja muzike kod dece.

Švajcarsko istraživanje koje je obuhavatilo 1,200 mališana je pokazalo da je sviranje muzike pomoglo deci u čitanju i verbalnim veštinama svojim uticajem na poboljšanje koncentracije, pamćenja i sposobnosti izražavanja misli.
Studija u Hong Kongu je pokazala da su odrasli koji su imali časove muzike pre 12.godine bili sposobni da se izraze bolje nego odrasli koji su imali malo ili uopšte nisu imali časove muzike.
Američko istraživanje je otkrilo da su deca uzrasta od 5 do 7 godina koja su zaostajala u školskim rezultatima, stigla svoje vršnjake u čitanju a prestigla ih u matematici posle sedam meseci pohađanja časova muzičkog.
Slušanje muzike u bilo kom uzrastu direktno utiče na naše unutrašnje sisteme zadovoljstva i aktivira delove mozga koji izazivaju euforiju.


Kada je dete spremno za sviranje muzičkog instrumenta?

Pre nego što krenete sa časovima, pomozite vašem detetu da razvije ljubav prema muzici i da je razume. Odvedite dete da vidi muzički nastup uživo, puštajte mu CD-ove i razgovarajte o instrumentima koje čujete.
Najbolji uzrast za početak sviranja instrumenta zavisi od deteta, njegovog ili njenog razvoja i instrumenta koji planira da uči. Svi smo videli klince kako bez muke sviraju Mocarta na violini sa 3 ili Šopena na klaviru sa 5 godina.
Najbolji znak da su deca spremna za muzičko jeste da hoće da idu na formalne časove i da mogu da se skoncentrišu tokom časa. Sposobnost da lako razlikuju brojke i slova je takođe od velike pomoći kada počnu da čitaju i muziku.

Odabir muzičkog instrumenta
Uzdužna ili blok-flauta je veoma čest prvi instrument i dobar uvod u stvaranje muzike. Čak se može naći i u prodavnicama po jako niskim cenama. Deca mogu da počnu da sviraju uzdužnu flautu čim su njihovi prstiči dovoljno veliki da pokriju rupe. Preporučen uzrast: 5+
Klavir može da se svira čim dete može da dotakne klavijaturu i čim ima dovoljno snage da pritisne dirke. Preporučen uzrast: 5+
Žičani instrumenti obično mogu da se nađu u manjim izdanjima, za na primer 1/8 manji od normalne veličine, namenjeni baš za mlađu decu tako da ona mogu da počnu da ih sviraju jako rano. Neka deca savladaju violinu već sa 4 godine. Preporučen uzrast: 5+ za violinu, 7+ za violu i violončelo.
Neki duvački instrumenti se ne preporučuju za sviranje dok deca malo ne porastu, zbog pritiska koji vrše na zube, zbog veličine instrumenta, snage usta koje je potrebna i jačine duvanja potrebnog da bi se napravio zvuk. Preporučen uzrast: 8+ (flauta, klarinet); 10+ (saksofon, trombon, truba).
Gitare se mogu naći i u manjim veličinama i veliki su favorit kod dece u školama. Mnogi nastavnici savetuju da se počne sa akustičnom gitarom sa žicama od najlona pre nego što se pređe na električnu gitaru. Preporučen uzrast: 7+
Bubnjevi, kao i električne gitare, mogu biti favorit u odabiru instrumenta zbog „rokerskog“ faktora. Iako izgledaju laki za sviranje, nisu! Ali su zabavni. Preporučen uzrast: 7+Kako da znate da li je vaše dete muzički nadareno?

Kaže se da je svaka beba rođena sa prirodnim instinktom da joj pomogne da prepozna glas svoje majke. Ali postoje i oni koji kažu da su neka deca jednostavno rođena sa muzičkim talentom.

Ova deca već u jako ranom uzrastu , čak i pre 2 godine, mogu da reaguju na muziku ljuljanjem i skakanjem ili savršeno ponavljajući melodiju. Ova deca mogu da reprodukuju melodije i ritam na klaviru, bubnju i čak prepoznaju kada se odsvira pogrešna nota.

Ali da li su ova deca muzički nadarena ili samo imaju dobre predispozicije je za diskusiju. U svakom slučaju, ukoliko vole muziku, onda možemo reći da su nadarena.

Nalaženje profesora muzike

Mnogi profesori muzike nude privatne časove jedan na jedan ili grupne časove u osnovnim školama, o čemu se možete informisati ili u školama direktno ili u malim oglasima. Spisak sa kontaktima muzičkih škola u Srbiji možete naći ovde: Spisak


Da li se vaše dete zanima za muziku i neki muzički instrument?

Izvor:najboljamamnasvetu

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.