nedjelja, 30. prosinca 2012.

Najčešće roditeljske greške


Da, svi ih imaju. Trenutke kada pomislite - pa nisam valjda to učinila! Ako ste roditelj duboko uvučen u roditeljsku igru oni će se neizbježno događati, ali i ponavljati.

Zato pogledajmo u vlastite roditeljske greške – trenutke kada pođe krivo tamo gdje smo imali najbolje namjere.Ti roditeljski propusti događaju se na razne načine.

Slijede zapažanja do kojih je u radu s mladima došla Barbara Greenberg, psihologica specijalizirana za odgoj tinejdžera.

Najčešće fraze zbog kojih roditelji požale što su ih ikada izgovorili:

1. Preosjetljiva si. Stvarno, 'malo' su je izmučili vršnjaci, a vi ste omalovažili njezine osjećaje. Loša ideja. Zbog toga vam se sljedeći put kada bude povrijeđena vjerojatno neće poželjeti otvoriti.

2. Ignoriraj ga. Mislite da je jednostavno nekoga ignorirati. Jeste li vi to ikada mogli? Nije u ljudskoj prirodi samo ignorirati problem i ne shvaćati stvari osobno. Ako nam netko nešto kaže kako bi nas povrijedio, onda će nas to i pogoditi na instinktivnoj ili emocionalnoj razini.

3. Zato što sam tako ja rekla. Što to točno uči vaše dijete? Jesu li vaše riječi toliko jake ili im samo dajete do znanja da nemate ni snage ni volje raspravljati dalje. Kada im tako nešto kažete, zvučite kao da ih se samo želite riješiti.

4. Tvoj je brat iz tog predmeta imao same petice. Želite potaknuti netrpeljivost između braće i sestara? Na pravom ste putu. Samo nastavite tako i djeca će se vrlo brzo početi mrziti.

5. A otkud si ti došao!? Ovdje je velika greška jer želite implicirati da ste očekivali bolje dijete. Stvarno djetetu želite tako nešto nabijati na nos?Pretpostavke o djeci koje mogu dovesti do roditeljskih grešaka

1. Moje dijete nikada nije zločesto prema drugom djetetu. Kao što i roditelji griješe, griješe i djeca. I čim shvatimo da su i oni, kao i mi, manje savršeni, možemo im pomoći popraviti ponašanje i prilagodbu.

2. Moje dijete je prepametno da radi glupe stvari na kompjuteru. Razmislite opet o tome. Ima toliko prostora za krive odluke kod korištenja tehnologije.

3. Moje dijete to ne bi nikad učinilo. Možda će se vaše dijete napiti na partiju, ali moje nije toliko blesavo. Razmislite opet, jer i vaše dijete je samo dijete.

4. Moji tinejdžeri vole što sam im poput prijateljice. Ne, to nije istina. Oni žele da im budete roditelj. Srećom, imaju prijatelje i od vas trebaju da njegujete autoritet. Da, njegovanje, postavljanje ograničenja i očekivanja mogu koegzistirati. Pored toga, učinite si uslugu i ne dijelite odjeću s njima. Na njima je red da budu tinejdžeri, ne na vama. Vi ste svoje teen godine prošli, sjećate se?

5. Moj tinejdžer jednostavno više ne želi pričati sa mnom. Lako je pasti u zamku i misliti kako su nabusiti i neodgovorni ali, zapravo, oni žele pričati s vama – samo u pravo vrijeme, kada su spremni, na njihov način.
Magazin.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.