nedjelja, 30. prosinca 2012.

Prirodni preparati za djecu


Prirodna kozmetika za dječju kožu

Birate li za svoje dijete proizvod tako da ga najprije pomirišite, uživate u boji šampona, ili ste oduševljeni bogatom sapunicom i mjehurićima koji uveseljavaju trenutke kupanja bebe?


Birate li za svoje dijete proizvod tako da ga najprije pomirišite, uživate u boji šampona, ili ste oduševljeni bogatom sapunicom i mjehurićima koji uveseljavaju trenutke kupanja bebe?

Tada znate da proizvođač kozmetike mora staviti nekoliko sintetskih kemikalija koje će poboljšati svojstva kozmetičkog proizvoda, ali će biti i potencijalna prijetnja za delikatnu bebinu kožu i njezino zdravlje! Pored čak 6 milijuna različitih kemikalija u okolišu s kojima se možemo susresti, 2800 ih je potencijalno iritabilno za kožu, a među njih ubrajamo i onih 150 vrsta kemikalija koje su prisutne u svakom domaćinstvu (većinom kozmetika) i svakodnevno uzrokuju niz vidljivih patoloških promjena na koži.

Naravno da je odabir kozmetike vrlo važan segment života i brige o svojem zdravlju, jer putem kože možemo unijeti i neke od kemikalija koje mogu narušiti zdravlje, a oprez je još veći kada su u pitanju bebe! Svaka majka danas želi u njezi osigurati maksimalnu sigurnost i što zdraviju okolinu za svoju najdražu bebu. Prirodna i organska kozmetika su vodeći trend u svijetu, koji će vjerojatno u skorijoj budućnosti zamijeniti dosadašnje konvencionalne i sintetske proizvode. Godinama se pričalo o štetnim parabenima koje treba izolirati iz kozmetike, no sada je postalo i službeno! Danska je postala prva zemlja Europske Unije koja je odlučila zabraniti dječju kozmetiku koja sadrži parabene, za primjenu kod djece mlađe od 3 godine. Na taj način neizravno je i na nacionalnoj i regulatornoj razini pokrenuta lančana reakcija povećane svijesti o tome- kakvu ćemo kozmetiku koristiti u njezi najmlađih i novopečenih članova obitelji ?

Nakon rođenja, bebina koža je nedovoljno zaštićena i izložena mnogim štetnim vanjskim čimbenicima, protiv kojih se ne može samostalno „boriti“. Epidermis je vrlo tanak i propustan, stoga potencijalno štetne supstancije mogu vrlo lako prodrijeti u kožu bebe, dok je dermis još nepotpuno izgrađen , uz nedostatak kolagenskih i elastinskih vlakana i čak je 4 puta tanji od prosječnog odraslog dermisa.

Bebe i mala djeca imaju veću apsorpciju preparata u kožu i krvotok, čime je rizik od sistemske toksičnosti veći, te je kvaliteta i sigurnosni profil kozmetičkog preparata i više nego važan!Bebe i mala djeca imaju veću apsorpciju preparata u kožu i krvotok, čime je rizik od sistemske toksičnosti veći, te je kvaliteta i sigurnosni profil kozmetičkog preparata i više nego važan! Zbog svega navedenoga, koža beba i male djece je iznimno osjetljiva, te zahtijeva posebnu pažnju i od strane kozmetičkih stručnjaka. Vrlo je bitno osigurati da najmlađi dobiju maksimalnu njegu, maksimalnu zaštitu ali i prikladan savjet zdravstvenog stručnjaka, obzirom da sve je više osoba orijentirano na farmaceutske preparate i vjeruju njihovom kompetentnom savjetu. Kozmetika za bebe u svakom slučaju mora biti prilagođena njihovoj izrazito osjetljivoj koži, zbog povećane propusnosti kože i smanjenog imunološkog odgovora.

Uobičajena njega beba uključuje primjenu dječje kozmetike koja uključuje mješavinu niza kemikalija koje preparate čini pjenušavim, mirisnim i glatkim, kao i niz konzervansa i bojila kako bi takva kozmetika bila što duže zaštićena od mikrobiološke kontaminacije. No zanimljivo je kako je čak 75 posto novorođenčadi u SAD-u imalo osipe u prvih nekoliko mjeseci od rođenja, što su pedijatri pripisali čestoj uporabi sintetskih sastojaka, konzervansa, sastojaka za pjenjenje i čišćenje, te umjetnih mirisa u takve preparate. U preparate s najvećim rizikom svrstali su pjenušave kupke, šampone, mirisna ulja za masažu i bolje usnivanje beba, koja su ujedno i najprodavanija kozmetika za bebe!

U posljednje vrijeme, majke su sve više osviještene i žele izbjeći svaki rizik koji sintetska kemikalija ili diskutabilni konzervansi poput parabena mogu predstavljati za neometani razvoj djeteta. Ne čudi kako je dječja prirodna i organska kozmetika postala apsolutni „must-have“!

Organska kozmetika sadrži prirodne, organski uzgojene sastojke kako bi se u potpunosti izbjegla primjena sastojaka koji se smatraju potencijalno štetnima za ljude, životinje, vode i cjelokupnu okolinu. Riječ je o prirodno izoliranim sastojcima koji mogu biti i fizički i kemijski obrađeni (uz tzv.“zelenu kemiju“), te vodu i mineralne sastojke koji su dobiveni poštujući ekosustav i okoliš. Najznačajniji brandovi „zelene“ kozmetike vode računa o cjelokupnoj filozofiji skrbi prema ljudima i okolini, stoga vrlo često na ambalažama ističu piktograme kako proizvodi nisu testirani na životinjama, kako je u izradi preparata očuvana šuma ili animalni život u šumama (FSC logo), ili je njihova kozmetika općenito bez životinjski deriviranih sastojaka (pogodni i za vegetarijance)-VEGAN certifikat.

U organskoj kozmetici zabranjeni su svi sastojci koji predstavljaju bilo kakav rizik za ljudsko zdravlje ili su neprovjereni, kao i metode obrade prirodnog materijala koje bi mogle biti i najmanje rizične za ljudsko zdravlje (nanotehnologija, GMO, sterilizacija zračenjem i sl.), bez obzira što još nisu takvima dokazane. Puno se govorilo o negativnim učincima ftalata, natrijevog lauril sulfata i parabena na nastanak karcinoma, stoga se primjenom prirodne kozmetike (koja takve sastojke ne sadrži), takav rizik apsolutno. Vrlo često se takvi preparati prodaju i ambalažama od recikliranog materijala, kako bi bili što dosljedniji prirodnoj, etičkoj filozofiji, ali i iz razloga jer je zabranjena uporaba primjerice PVC-a ili polistirena. Za organsku i prirodnu kozmetiku zabranjena je uporaba sastojaka sintetskog porijekla: organska bojila, sintetski mirisi, silikoni, parafini i naftni derivati, mineralna ulja itd.

Koji su trenutačno najpopularniji prirodni sastojci u dječjoj kozmetici ? Omiljeni su oni prirodni sastojci koji su iz organskog uzgoja kao što su organski badem, aloe vera, ulje jojobe, cvijet slatke naranče, kao i biljna ulja noćurka, boražine, masline i suncokreta, pogotovo kod osjetljive dječje kože sklone alergijskim reakcijama. Zanimljivo je kako tzv. shea maslac (ili karite maslac) sve više zamjenjuju vazelin u dječjim kremama, jer se elaborira o tome kako vazelin, inače prisutan u svakoj konvencionalnoj dječjoj kremi, može začepiti pore i iritirati kožu, a kao petrokemijski derivat ga se povezuje i s nastankom nekih karcinoma.

Ukoliko vaša beba ili malo dijete imaju osjetljivu kožu sklonu crvenilu i iritacijama, ili pak atopijski dermatitis, tada je koloidna zobena kaša pravo kozmetičko-terapeutsko „blago“ Riječ je o snažnom prirodnom zaštitnom pripravku i emolijensu, koji zbog beta glukana i avenantramida, trenutačno olakšava simptome poput svrbeža i crvenila, ne samo kod atopije, nego i kod urtikarija, ekcema, kontaktnih alergija i ugriza insekata. Koloidnu zob po učinku nazivaju i „prirodnim kortikosteroidom“, naravno koji nema nikakvih nuspojava, a jedino je moraju izbjegavati celijakičari. Odnedavno u hrvatskim ljekarnama možete pronaći kao prah i 100% čistu koloidnu zob farmaceutske čistoće, od koje se rade jednostavne kupke i maske s toplom vodom, i nanose na iritirana mjesta, nakon čijeg se ispiranja na bebinu kožu nanosi samo jednostavna prirodna kozmetika koja ne smije sadržavati konzervanse i sintetske aditive.

Prednost prirodne kozmetike je i u jednostavnosti - želite jeftini „univerzalni“ prirodni preparat za njegu kože trudnice, dojilje i bebe- trenutačno je u organskoj kozmetici najpopularniji karite maslac (shea butter) ili kakao maslac (cacao oleum) kojega možete kupiti u svakoj ljekarni po vrlo pristupačnim cijenama. Oba su idealna za sve tipove kože, pogotovo za suhu i kserotičnu, djeluju preventivno anti-aging, savršeni su za sunčanje i nakon sunčanja, idealni su kod trudnica i protiv strija, možete ih stavljati na kosu, tijelo, usnice, ili područje oko očiju, kao i na kožu vaših najmlađih - nećete pogriješiti i bit ćete apsolutno sigurni.

Na hrvatskom tržištu (ljekarne, drogerije, bio trgovine) vam predstavljamo vodeće organske brandove dječje kozmetike, koji imaju BIO Certifikat: CATTIER Bebe i LAVERA Baby&Kinder.
Izvor: cuvarkuca.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.