nedjelja, 30. prosinca 2012.

Znakovi da djetetu uništavate društveni život


Roditelji mogu imati nevjerojatno pozitivan utjecaj na društveni život djece, ali ga isto tako mogu i uništiti. Zato pazite roditelji! Evo nekoliko stvari o kojima biste trebali razmisliti.


Psihologinja i bivša učiteljica Michele Borba, autorica knjige The Big Book of Parenting Solutions: 101 Answers to Your Everyday Challenges and Wildest Worries, izdvaja deset najgorih načina na koji možete uništiti društveni život vaše djece.

1. Niste dobar uzor. Govorite djeci da se moraju pristojno ponašati, a onda verbalno napadnete konobara jer vam nije donio sve što ste naručili? Govorite li djeci da ne govore drugima iza leđa, a onda pred njima bacite sočnu trač partiju preko telefona? Ne očekujte od djece da budu dobri prijatelji, ako to niste ni sami.

2. Napadni ste. Inzistirate da vaš sramežljivi sin ima veliki rođendanski tulum, iako bi pozvao samo najbliskije prijatelje? Dijete nećete zainteresirati za prijateljstvo za koje samo vi marite.

3. Vojna škola. Organizirate svaku minutu djetetovog vremena dok je s prijateljima? Zabrinuto pratite njegovo druženje? Opustite se i dozvolite djetetu da samo proživi prijateljsko iskustvo.

4. Sterilizirate dom poput operacijske dvorane. Inzistirate da prijatelji vaše djece skidaju cipele i nikada ništa ne diraju? Ne budite toliko opterećeni čistoćom jer se tako djeca neće moći opustiti.

5. Ponašate se poput dinosaura. Dijete sramotite ispred prijatelja jer ne shvaćate njihove načine komunikacije i nove fore? Tjerate dijete da se oblači kao prije trideset godina? Ne odbijajte promjene kada su u pitanju obrasci ponašanja koji su važni vašem djetetu i prijateljima.


6. Kao čekićem po glavi. Stalno kritizirate način na koji vaše tinejdžer sklapa prijateljstva? Prisluškujete razgovore i govorite mu što je trebao reći? Ne budite kritični jer ćete tako dijete obeshrabriti u usvajanju društvenih vještina.

7. Nosom parate oblake. Prijatelji vašeg djeteta ne zadovoljavaju vaše kriterije? Odnosite se s nepoštovanjem, ignorirate ih ili nikada nemate vremena saznati nešto više o njima i bolje ih upoznati? Ne odbacujte prijatelje vaše djece prije nego u obzir uzmete vrijednosti koje kod njih cijene vaša djeca.

8. Svom djetetu želite biti najbolji prijatelj. Važnije vam je da se sviđate vlastitom djetetu nego da postavite granice? Želite da vam dijete bude toliko omiljeno da ste od doma učinili glavnim mjestom za okupljanje? Ne zaboravite da ste roditelj i trebate postaviti neka pravila ponašanja.

9. Kao na pustom otoku. Vama nitko nije pomagao kada ste imali problema s prijateljima, pa zašto se zamarati? Ne zavaravajte se da postoji netko tko vašem djetetu može dati veću potporu u nastojanjima da nauči društvene vještine ili da to može postići i bez vas.

10. Mala kuća strave. Odnosite li se prema svima u obitelji s poštovanjem? Želi li da vaše dijete dovoditi prijatelje doma? Jesu li ponosni na vas i u vama vide uzor? Ne očekuje da će vaše dijete prijatelje dovoditi doma ako vaša kuća nije sretno i ugodno mjesto za boraviti.


I kako vam ide? Zapamtite – koristeći jednostavna roditeljska rješenja možete jako promijeniti život vašeg djeteta, posebno ako izaberete ona koja imaju težinu u odgoju djeteta i potrudite se da ona postanu uključena u svakodnevni život.
Net.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.