utorak, 1. siječnja 2013.

Šta pokloniti djetetu?


Božićni i novogodišnji praznici, rođendani, slave i drugi značajni datumi vreme su darivanja, u kome najviše uživaju deca. Poseta prijateljima ili rođacima uvek poteže i pitanje - šta poneti deci, kakav poklon kupiti, da li prednost dati jeftinijoj ili skupljoj, jednostavnijoj ili složenijoj igrački.


Ova dilema podjednako muči i roditelje, koji svojim mališanima kupuju igračke i mimo određenih datuma, kao sastavni deo opreme potrebne za odrastanje. Poznati američki pedijatar Bendžamin Spok, savetovao je da je najvažnije da igračka odgovara uzrastu deteta, čiji razvoj ne treba pokušavati ubrzati komplikovanim igračkama, jer bi dete, u tom slučaju, moglo da se oseća nesposobno, što mu može samo štetiti. Zato detetu treba ponuditi jednostavniju igračku, od koje će, uz pomoć mašte, načiniti sve što želi.

Dr Spok objašnjava da voz koji se kreće šinama, sa svim oznakama pravog, detetu brzo dosadi, jer jedino može da ga gleda kako juri ili vuče po podu. Vagoni od drvenih kockica mnogo su zabavniji, jer mališan može sam da sastavi voz, s dve kockice može da sačini kamion s prikolicom, kada mu to dosadi razmestiće kockice kao da su more, a druge brodovi... Zbog sve plićih džepova roditelja, danas je detetu sve teže kupiti mali auto s pedalama ili kuću za lutke. Međutim, ne treba zaboraviti na karton od koga dete mmože improvizovati krevet, kuću, kamion, tvrđavu, garažu, kuću za lutke i štošta drugo što zamisli, već prema svojim željama i mašti. Naravno, to ne znači da detetu ne treba ponekad priuštiti i skuplju igračku, ali ona dolazi u obzir kada je mališan nešto stariji.


Šta decu u određenom uzrastu najviše zabavlja?
Deca između šestog meseca i godine dana vole živo obojene predmete koje tresu ili grickaju. Važno je da ih ne mogu progutati ili istrgnuti mali deo. Između 12 i 18 meseci deca se zabavljaju stavljanjem predmeta u predmet. Takođe, omiljeni su mali automobili ili životinje montirani na četiri točkića, ali isto vredi i obična kutija s komadom konopca. Deca najpre svoje igračke guraju, a onda ih vuku. Zato im je posebno omiljen točkić sa zvoncem koji se gura pričvršćen na osovini, a igra s loncima, tavicama, cedilom i kašikom traje duže od igre sa šupljim kockama.

Kada se dete približi drugoj godini života, počinje oponašati ono što vidi da rade drugi oko njega. Najpre kopira roditelje u čišćenju parketa, pranju posuđa, brijanju... Nakon druge godine dečja mašta postaje više stvaralačka. Oduševljena su lutkama i njihovom kućom, kamionima, automobilima i iznad svega građenjem. Za to su najzahvalnije kockice. Dr Spok ocenjuje da igra pomoću koje se može graditi vredi svakom detetu u uzrastu od šest do osam godina više od deset drugih igračaka.


Odrasli komplikuju nesvesno
Kada se odrasla osoba igra s detetom, često dolazi u iskušenje da igru učini zamršenom. Majka koja je svojoj kćerki kupila lutku s kompletnom opremom nada se da će je njena miljenica obući po redu, počev od donjeg rublja. Ako dete odmah želi da novu lutku obuče u svoj crveni kaputić, ne treba se iznenaditi. Kada mališan narandžastom bojom oboji i nebo i travu, odrasli će teško izdržati da ne intervenišu. Međutim, ukoliko se prečesto reaguje prilikom dečje igre, mališani su skloni da bace novu igračku i vrate se staroj. Zato dr Spok savetuje da se ne forsira ubrzan razvoj deteta, već da se igračke i igre prilagode njegovom uzrastu i stepenu razvoja. U suprotnom, dete će se osećati nesposobno, što će mu samo štetiti. (bebin svet)

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.