petak, 22. veljače 2013.

Čega se treba odreći kada dobijemo dijete?

Svi se slažu da je roditeljstvo težak posao. Fizički, zna biti i brutalan. A prije nego dobijete dijete, teško je uopće i zamisliti koliko to zna biti naporno i emocionalno.


Slijede stvari kojih se trebate odreći kako biste postali sretnim roditeljom, ili barem jedan od onih koji nije na vječitom rubu živčanog sloma. Naravno, slijediti listu nije lijek za sve roditeljeke brige, ali ako ih usvojite, lakše ćete preživjeti glavobolje koje dolaze.

1. Osobni prostor

Čak i uz najboljeg supruga, baku, dadilju, koji će vam s vremena na vrijeme osigurati malo slobodnog vremena, kada postanete roditelj vaš osobni prostor neizbježno će biti ugrožen. Djeca su vaše emocionalne sjene. Ali bit će i vaše osobne sjene. Dok ste toga svjesni i ako to prihvatite, bit ćete manje frustrirani što vam se svaki put kada nekud krenete, te male ručice i nožice nađu na putu.

2. Biti sami u WC-u

'Haha! Više ni u WC ne mogu sama', često možete čuti roditelje kako kažu kroz smijeh. Ali zapravo se ne šale. Kada ste roditelj, teško da ćete sjesti na WC bez da je nekom drugom baš u tom trenutku sila, ili želi sjesti u vaše krilo, ili da ga zanima gdje ste, ili da češlja kosu ili da pere zube... Zapamtite: kupaonica će vam se vratiti za par godina.

3. Slobodno vrijeme

Naravno, možda ste pomisliti da ćete uz dobro organiziranu pomoć redovito imati vremena za vježbanje, odlaske na kave, večernje izlaske ili čitanje knjiga koej nisu slikovnice. Ali, nekako se život uvijek poigra da se u trenutku kada se najviše radujete nekom planu, dijete razboli i mama mu treba najviše na svijetu. Imati djecu znači biti preumoran planirati što ćete raditi u slobodno vrijeme.

4. Brinuti što drugi misle

Možda mislite da vam već sada nije stalo do tuđeg mišljenja. Ali kada dobijete djecu, stvarno vam to ne bi trebalo biti bitno. Uvijek će netko imati svoje mišljenje, najčešće o onome što misle da radite krivo. Bez obzira radi li se o potpunom strancu, svekrvi, prijateljici ili majci. Ponekad će možda i biti u pravu, ali čak i kada su u krivu, što se prije pomirite s tim da će uvijek netko imati promijedbu, bit će vam lakše.

5. Taština

Bez obzira imate li mrlju na majici od bebinog bljuckanja ili razmazanu maskaru, ako je imate vremena staviti. Ništa ne traje vječno, a kada su vam djeca starija, vjerojatno ćete se sa smješkom prisjećati da ste istu trenirku nosili 96 sati u komadu.

6. Držati se plana

Možda ste bili ponosni na sebe jer ste uvijek stizali na vrijeme. Ali s djecom, posebno na početku, najbolje je ne držati se rasporeda. A s prvim djetetom? Izlazak iz kuće ponekad izgleda kao nemoguća mislija.


7. Psihički mir

Bez obzira koliko su vam djeca dobra i poslušna, jednom kada krenu sama u školu i susretnu se s prometom, možete se pozdraviti s duševnim mirom. I ako je vaše dijete dobrica, brinut ćete o tome kako će druga djeca utjecati na njega. Sve u svemu, koliko god da su stara, o djeci ćete brinuti dokle god ste živi.

8. Spavanje

To je toliki kliše, ali je istinit. Kada su bebe, morate se buditi zbog hranjenja. Kada su malo stariji provjeravate jesu li pokriveni, je li sve OK... Bez obzira na razlog, malo spavanja dolazi u paket s prvim godinama roditeljstva.

9. Pažljivost

Prije djece, jedini život o kojem ste brinuli bio je vaš. S djecom, više ćete vremena misliti o njima nego o sbei. Ali, zbog njihove dobrobiti morate misliti i na sebe. Ako postanete manje pažljivi kada ste roditelj, niste više jedini koji će trpiti moguće posljedice.

Magazin.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.