subota, 23. veljače 2013.

Što kada dijete ne sluša?


Dok dijete vrišti jer ne želi obući ono što ste mu pripremili, "ugasite" ton i smirite se, ako treba brojite do 10, a zatim mu dajte da izabere između plave i žute majiceNegodovanjem, vrištanjem, lupanjem nogama o pod i bacanjem po tlu dijete pokazuje bijes kad nešto nije onako kako je “isplaniralo”. Takvo ponašanje najčešće je između prve i treće godine. No provale bijesa mogu se smanjiti pravim roditeljskim taktikama, a jedna od njih je da mu date iluziju kontrole nad vlastitim životom, odnosno pravo izbora. Primjerice, ako se svako jutro prepirete što će odjenuti, dajte mu na izbor dvije kombinacije. Tako će steći dojam da poštujete njegove odluke te da je samostalno.

I najavljivanje zakazanih obveza može spriječiti epizode bijesa. Ako, primjerice, morate sami u trgovinu popodne, a znate da se djetetu to neće svidjeti, recite mu to već ujutro da se ono stigne pripremiti na kratkotrajan rastanak. Djeca vrlo često “dramatiziraju” i dok moraju sjediti u autosjedalici.

Da biste to izbjegli, vožnju automobilom pokušajte učiniti zabavnijim. Možete pjevati ili mu reći da radi smiješne izraze lica. No svaki put kad se dijete “nerazumno” ponaša, važno je da ostanete smireni i strpljivi. Ako počnete vikati, time ćete se dodatno iznervirati, a i pogoršati djetetov bijes. Primijetite li da gubite živce, uzmite predah, duboko udahnite, brojite do deset i sabrano nastavite dalje. Izbjegavajte i zapovjedne rečenice.

Umjesto: “Pospremi ovaj nered” radije mu recite: “Gdje bismo mogli staviti ove lutkice i autiće?”. Provale bijesa zapravo ćete najbolje kontrolirati ako dijete ima osjećaj sigurnosti i rutine, odnosno da uvijek zna što mora raditi u određeno vrijeme.
Povrće se zavoli uz puno strpljenja i truda

Odbija li dijete jesti povrće, ipak ga pokušajte “zakamuflirati” u svakodnevne obroke. Najlakši način je da ga propasirate pa poslužite uz namirnicu koje dijete voli. Ako ni to ne uspije, nudite mu više voće jer ćete tako izbalansirati njegovu prehranu. No općenito je velika vjerojatnost da će dijete ipak s vremenom zavoljeti i povrće.
Nemojte dopustiti da ignorira vaše pozive

Ako se dijete uporno ne odaziva kad ga zovete, time ga učite da vas ignorira. Bolja taktika je da mu kažete da mora doći za pet minuta. Ako ni tad ne reagira, dođite po njega i uzmite ga za ruku. Recite mu: “Kad te zovem, očekujem da dođeš”. Ako se, primjerice, nađete u trgovini s igračkama, a dijete ne želi otići, recite mu: “Znam da bi htio još ostati, ali vrijeme je da idemo kući.” Zatim mu dajte ključeve da se njima igra kako biste mu odvratili pozornost.
Ako ne želi, dijete ne mora poljubiti baku

Roditelji često govore djeci da poljube baku ili drugog rođaka, no time riskiraju da ona naprave scenu, odnosno izraz lica koji odaje gađenje. Zato psiholozi preporučuju roditeljima da to ipak ne rade jer se “prisilni” poljubac ili zagrljaj nikome ne sviđa, pa i nema svrhu. Umjesto toga možete reći djetetu da njegova teta ili baka jako vole zagrljaje, ali i da će biti vrlo sretne ako im podari velik osmijeh. I vi možete poljubiti baku, pa će vas dijete možda htjeti oponašati.
Djeca rado peru zube ako ih se pohvali

Stomatolozi se slažu da bi djetetu trebali pomoći četkati zube, i to do pete ili šeste godine. Ako negoduje, recite mu da i njegov zubar kaže kako mora prati zube da budu lijepi. Također, ako to redovito radi i bez prevelikog prigovaranja, obvezno ga pohvalite. Možete zajedno četkati zube, a djeca će se veseliti i ako zajedno grgljate. Osim toga, neka svaku večer izabere koju će od dviju zubnih četkica različitih boja upotrijebiti.

luda go forum

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.