petak, 22. veljače 2013.

Što kada se dijete boji mraka?


Što učiniti ako vam se dijete boji mraka?
Mnoga djeca se zbog raznih razloga boje mraka...

Boji li se vaše dijete mraka?

Mnoga djeca se zbog raznih razloga boje mraka.


Može biti mnogo razloga za to. Djeca zbog svog neiskustva, imaju vrlo bujnu maštu i mogu se početi bojati mraka i drugih stvari povezanih sa mrakom. Svi se sjećamo čudnih zvukova i škripe koji se čuju po noći, kada je sve tiho. Ili što je sa čudnim sjenama i figurama koje se kreću zbog svjetla prolazećih automobila na cesti, po zidu spavaće sobe. Zbog ovakvih stvari se i odrasli ne osjećaju ugodno, a kamoli djecu koja su sama u sobi.

Pa, što ćete učiniti ako je ovo slučaj sa vašim djetetom?

Postoji nekoliko jednostavnih koraka koje možete poduzeti kako bi pomogli djetetu da se ugodnije osjeća kad padne noć i kad je vrijeme za spavanje.

1) Prošećite zajedno po cijeloj dječjoj sobi držeći dijete za ruku i provjerite zajedno svaki kutak sobe. Pogledajte ispod kreveta, u ormare, iza predmeta po sobi i sl. kako bi pokazali djetetu da tu nema čudovišta i da se nema čega bojati.

2) Ostavite po noći otvorena vrata svoje spavaće sobe i dječje sobe, kako se dijete ne bi osjećalo samo ili zatvoreno.

3) Zatvorite vrata ormara i sl. u dječjoj sobi. Osjećat će se ugodnije.

4) Stavite noćnu svjetiljku u dječju sobu tako da im kada spavaju po noći, nije tako mračno. Bit će im lakše zaspati uz slabo svjetlo.

5) U nekim slučajevima, dajte im plišanu igračku za spavanje po noći. Na ovaj način će se osjećati sigurnije, znajući da nisu sami, već da imaju umiljatog prijatelja kraj sebe.

6) Ponekad, malo toplog mlijeka prije spavanja pomaže djetetu da prije i lakše zaspi.

7) U nekim slučajevima će opuštajuća, polagana muzika ili priča pomoći djetetu da zaspi.

8) Također može pomoći da djeci kažete da ćete ih vidjeti ujutro. Tako će se osjećati sigurnije i znat će da će mamu i tati opet vidjeti ujutro.

Nema sumnje da postoje različite strategije kako bi pomogli djetetu da prebrodi strah od mraka. Ovo su samo neke od ideja kako pomoći djetetu da lakše zaspe i mirno spava, bez da bi vas budilo po noći.

luda go

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.