nedjelja, 24. ožujka 2013.

Baterije su opasne za djecu


Deca su sve češće ugrožena zbog takozvanih baterija - "dugmića", pokazala je najnovija američka studija u kojoj se navodi da se broj odlazaka u hitnu pomoć u poslednje dve decenije zbog progutanih baterija udvostručio.

 Sve više odlazaka u bolnicu posledica su upotrebe malih, okruglih baterija koje se koriste u dečjim igračkama, daljinskim upravljačima i pravi su izazov za radoznalu decu, navodi se u studiji objavljenoj u amerikom žurnalu "Pedijatrija".

 Baterije-dugmići dodatno su opasni jer, kažu stručnjaci, mogu da pošalju struju kroz ždrelo i probuše rupu u traheji ili jednaku a da se kod dece odmah ne vide znaci povreda.

 "Ukoliko dete proguta baterijicu, roditelj možda neće primetiti šta se dogodilo, a dete u početku neće pokazivati simptome - ali sat otkucava", rekao je jedan od autora, pedijatar Geri Smit.

 "Deca dva sata kasnije mogu da pate od ozbiljnih povreda zbog baterije u jednjaku". Koristeći uzorak iz oko 100 američkih bolnica sa 24 službom hitne pomoći, Smit i kolege su izračunali da je u periodu od 1990. do 2009. godine više od 65.000 dece mlađe od 18 godina primljeno u bolnicu zbog gutanja baterija.

 Stopa povređenih udvostručila se u tom periodu. Razlog tome je, navode autori, što sve više kućnih aparata i igračaka koristi te baterije.

 "One su sjajne, male i deca svet istražuju svojim ustima - ne znaju šta je nešto dok ga ne strpaju u usta", rekao je pedijatar sa iskustvom u lečenju povreda nastalih gutanjem baterija Nikolas Salmon.

 Prema njegovim rečima, baterija može da se zaglavi u jednjaku ili zapara njegove zidova, a može i da ispusti kiselinu. Najveći problem je što može da pusti struju.

 Da bi se izbegle posete hitnoj pomoći, lekari savetuju da se spremišta za baterije dobro zatvore ili izlepe lepljivom trakom, a da se stare baterije bacaju na dno kante za đubre kako ih deca ne bi videla.

 "Jedini način da se sprece ovakve situacije je da do njih uopšte i ne dođe. Ukoliko roditelji posumnjaju da se nešto slično dogodilo moraju odmah da dovedu dete kod lekara kako bi otišao na rendgen", rekao je Smit.

serbianforum

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.