četvrtak, 21. ožujka 2013.

Djeca i alergije na hranu


Alergije na hranu češće su kod djece koja žive u gradu

Djeci koja odrastaju u gradovima dostupna je hrana iz svih dijelova svijeta, kao i ukusna, raznovrsna jela iz restorana i supermarketa. No čini se kako neka gradska djeca mnoga od tih jela neće moći konzumirati, jer pate od raznih alergija na hranu. S druge strane, djeca koja odrastaju na selu manje obolijevaju od pošasti 21. stoljeća, odnosno alergija.


Nova studija objavljena u stručnom časopisu Clinical Pediatrics analizira rezultate istraživanja nad čak 38.000 djece diljem SAD-a. Napravljena je precizna karta specifičnih alergija od kojih djeca boluju na nekom određenom području. Rezultati su pokazali da djeca koja žive u gradovima imaju u većem postotoku neku od alergija na hranu. Točnije, 9,8% gradske djece pati od alergija, u odnosu na 6,2% djece koja žive na selu.

Iako se u postocima to čini kao mala razlika, u stvarnosti govorimo o desecima tisuća djece.

Kada su detaljnije analizirali prikupljene podatke, stručnjaci su otkrili da brojke variraju i obzirom na specifične alergije. Djeca koja žive u gradovima u dvostruko su većem broju alergična na školjke i kikiriki. Kad je u pitanju alergija na mlijeko i mliječne proizvode, tu nije bilo značajnijih razlika.

Stručnjake je zapanjila i sama ozbiljnost i težina alergija kod djece. Gotovo 40% ispitane djece već je u toj ranoj dobi doživjelo barem jednu alergijsku reakciju na određenu vrstu hrane koja je bila opasna po život.

"Po prvi puta smo otkrili da postoji relacija između gusto naseljenih područja i pojačane mogućnosti razvoja alergije na hranu kod djece", kazao je voditelj istraživanja dr. Ruchi Gupta. "To pokazuje da okoliš ima utjecaj na razvoj alergija. Slični trendovi dokazani su i kod drugih bolesti, kao što je primjerice astma. Veliko pitanje koje si trebamo postaviti je - što je to točno u gradskom okolišu da potiče razvoj alergija kod djece?".

Samo u SAD-u u posljednjih je deset godina broj djece alergične na hranu porastao za 18%.

Na znanstvenicima je sada da otkriju uzroke, posebno u gradovima, a na vlastima da izrade programe prevencije i pokušaju zaštititi djecu.
izvor: klinfo.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.