subota, 30. ožujka 2013.

Djeca i disciplina


Deca najlakše uče i sazrevaju uz brižne roditelje koji im pomažu da shvate gde su granice, kako da savladaju manje prijatne životne zadatke i kako da žive zajedno sa ostalim ljudima koji imaju svoje želje i potrebe. Disciplina znači da pružite deci određenu strukturu, rutinu, praktične rituale i veštine zahvaljujući kojima će odrasti u zadovoljnog, sposobnog čoveka koji može da se osloni na sopstvene sposobnosti. Disciplina se u svakom slučaju ne izjednačava sa pojmom kazne!3 faktora će učiniti da vaše dete pozitivno reaguje na vaš trud da ga lagano uvedete u stvaran svet i uputite u društvena pravila kroz osnovnu disciplinu: 1)duboka veza između dece i roditelja, 2)jasan autoritet i 3)sposobnost da upravljate frustrirajućim situacijama.

Duboka i jaka veza između dece i roditelja

Dete je prirodno uslovljeno da prati vođstvo osoba sa kojima ima snažnu i trajnu vezu. Jedan od preduslova za spremnost deteta da sarađuje sa vama je postojanje snažne povezanosti između vas i njega. Upravo ljubav i povezanost sa roditeljima je ključ koji će pomoći detetu da prevaziđe sklonost ka odupiranju i negiranju vaših zahteva.

Jasan autoritet

Kako biste efikasno uveli disciplinu u porodični život i kod svoje dece, neophodno je da detetu bude apsolutno jasno da ste vi osoba koja donosi odluke i odgovorna je za to. Deca su sklona tome da se oslanjaju na osobu koja odiše poverenjem i autoritetom, tako da ako pregovarate sa detetom oko svakog zahteva koji mu uputite ostavljate utisak slabe i neubedljive osobe.

Upravljanje frustracijama

Konačno, nezamenljivo je da roditelji pomognu detetu da se izbori sa frustracijom zbog nezabavnih zadataka koje moraju da obave. Deca su prirodno motivisana da rade ono što im pruža zadovoljstvo, pa ne čudi da se razočaraju kad moraju da prekinu igranje igrice i odu u krevet dok stariji ostaju budni ili kad moraju da prekinu igranje da bi radili domaći zadatak. Roditelji koji razumeju kako da pomognu detetu da se izbori sa ljutnjom u startu imaju mnogo bolju poziciju da disciplinuju decu na način koji ne potpiruje ljutnju ili agresivnost.
Kad preuzmete ulogu kapetana u životu svog deteta, pomognete mu da plovi kroz frustrirajuće situacije i održite snažnu emotivnu vezu sa njim, dete će biti mnogo spremnije da prihvati vaše savete i disciplinu koju nastojite da mu prenesete.

Taktike disciplinovanja

Taktika kojom se služite kako biste uveli disciplinu u kuću treba da se menja i adaptira kako vaše dete odrasta. Evo nekoliko saveta za decu različitih uzrasta.

- Disciplinovanje dece do 3 godine
Izbegavajte kažnjavanje dece izdvajanjem, jer ono stvara strah i zavisnost, i potrudite se najbolje što možete da pobedite u igri „Ko je glavni“. Umesto kažnjavanja ili grdnje deteta nakon što je bilo neposlušno ili bezobrazno razmislite na koji način možete da izbegnete ono što izaziva takvo ponašanje. Gladno, umorno ili preterano stimulisano dete će se lakše ponašati van pravila. Ako dete uradi nešto pogrešno, opišite to na pozitivan način uz minimum reči, na primer (ako se desi da udari macu): “Maca voli da je mazimo nežno.” Kad dete nešto radi dobro stavite mu to takođe do znanja: “Sviđa mi se kad se tako lepo igraš sa macom, a i njoj se sviđa!”

- Disciplinovanje dece od 3 do 9 godina
Iskoritite porodične sastanke da ustanovite kućna pravila, dužnosti svakog od ukućana i šta se od koga očekuje. Potražite načine da deci date neku odgovornost — na primer da nahrane ribice, očiste trotoar ispred kuće ili odnesu prljavu garderobu u korpu za veš u kupatilu — tako im pomažete da razviju osećaj odgovornosti. Umesto da se fokusirate na dečje greške dugim lekcijama ili kaznama, uhvatite momenat kada dete radi nešto dobro. Iskreno pohvalite dete za ponašanje koje vas je obradovalo: “Mnogo sam srećna što si već počeo da radiš domaći kad sam došla kući. Bravo sine!”

- Disciplinovanje dece od 9 do 12 godina
Kako deca rastu i približavaju se adolescenciji, pažljivo prate znake koji ukazuju na to da ih tretirate kao da su još uvek deca. Kada tražite nešto od njih nastupajte samouvereno i uz minimum reči i nemojte da se zadržite tu da biste se uverili da li će vas poslušati. Objašnjenja zašto nešto moraju da urade ponudite samo ako vam ih deca traže i to bez uzdisanja ili negodovanja. Izbegavajte poigravanje sa moći; saslušajte ih kad su uznemireni, ali odolite impulsu da se uključujete u debatu ili pregovore.

- Disciplinovanje tinejdžera
 Tinejdžeri se po nekim stvarima ne razlikuju mnogo do dece mlađe od tri godine. Disciplinovanje tinejdžera u velikoj meri podrazumeva nežno usmeravanje i pomoć kako bi shvatili šta je dobro a šta loše i razvili svoj sopstveni moralni kompas. Kreirajte prvo receptivnost pitajući decu kakvo je njihovo mišljenje vezano za teme od konzumiranja alkohola na žurkama do domaćih zadataka i saslušajte ih bez prekidanja ili ubacivanja svog mišljenja. Obraćajte im se sa poštovanjem i iskrenom željom da bolje razumete njihovo stanovište dok pričaju o različitim dešavanjima. Vaš posao je da im pomognete da otkriju svoj senzibilitet prema shvatanju života.

Uloga osobe koja unosi disciplinu u život dece nije laka, ali budite svesni da ćete podrškom omogućiti deci da shvate šta je odgovornost i doslednost i pomoći mališanima da ostvare zdrav i uspešan život kao odrasli.


 Izvor:najbiljamamanasvetu

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.