srijeda, 20. ožujka 2013.

Djeca i knjige


Dobra knjiga?! Za mnoge, nema boljeg načina za opuštanje od uranjanja u čarobni svet literature. Želite da vaše dete zavoli knjigu i stekne čitalačke navike?!

 Čitanje je aktivnost koja se prenosi s generacije na generaciju i gotovo svako dete u njoj uživa. Vi mu svakako mo žete biti dobar model u ophođenju sa knjigom, ali to nije dovoljno. Potrebno je da preduzmete izvesne korake na vreme, pre nego što dete savlada veštinu čitanja.


Odraslima se često čini da je razvijanje čitalačkih navika vezano za period polaska u školu, ali pritom previđamo činjenicu da je to proces koji počinje s prvim kontaktom sa knjigom, proces koji se neguje, razvija tokom čitavog detinjstva.

 Zato, vaše pripreme mogu da počnu:

 U moru literature za decu napravite izbor imajući u vidu uzrast i interesovanja svog deteta.
 Knjigu najpre pročitajte sami. Potrebno je da je upoznate, da osetite njenu lepotu i vrednost. Kada znate šta sledi, čitaćete sa više živosti, lakše ćete izazvati umetnički doživljaj, lakše ćete dete uključiti u priču. Površno, neubedljivo čitanje nema nikakvog efekta za dete.

 ovaj tekst je pozajmljen iz časopisa "Tragovi"
 Odaberite vreme za čitanje. Za to su dobri poslepodnevni ili večernji sati kada dete ima potrebu za mirnijim aktivnostima. Za "laku noć" odaberite lake i umirujuće teme, teme bez velikih akcija. Podesite osvetljenje.
 Smestite se udobno zajedno sa detetom i isključite moguće izvore ometanja (TV, radio). Ukoliko ste u mogućnosti, oformite "kutak za čitanje".
 Knjigu držite na prikladnoj udaljenosti kako bi i vaše dete moglo da razgleda slike ukoliko ih knjiga sadrži.
 Čitajte lagano da bi dete moglo da prati tok priče i zapamti pročitano.
 Ako dete poželi, dopustite mu da samo "čita" knjigu, a vi slušajte i uživajte.
 Svakodnevne probleme ostavite po strani i prepustite se u potpunosti zavodljivoj literaturi za decu ili o deci.
 Zašto je dobro čitati svom detetu?
 Zato što ćemo time podsticati osećanje uzajamne bliskosti.
 Čitajući detetu podstaći ćemo spoznaju i razumevanje tuđih i ličnih osećanja, prihvatanje i uvažavanje socijalnih načela i odnosa.
 Čitanjem podstičemo razvoj zapažanja i pamćenja, zaključivanje i usvajanje pojmova.
 Čitanjem podstičemo detetovu maštu i kreativnost.
 Čitanjem utičemo na razvoj govora, pripremamo ga za samostalno čitanje i, naravno podstičemo razvoj čitalačkih navika.

 Ako ste vaspitač/učitelj, podstaknite roditelje da čitaju deci i da, na taj način, kod njih grade čitelačke navike. Pomozite roditeljima - od tanjeg kartona dimenzija 4×15 cm napravite pokazivač za knjige sa kratkim uputstvom. Uputstvo treba da sadrži važne elemente čitalačkog "rituala", na primer:
 Sedite udobno sa svojim detetom tako da oboje možete da vidite stranice knjige.
 Zamolite dete da vam ispriča priču o slikama na naslovnoj strani. Pitajte ga šta ilustracija govori o priči.
 Pratite prstom reči dok čitate naglas kako bi dete povezalo tekst sa rečima.
 Pitajte dete o slikama na svakoj strani, šta one govore o likovima i događajima.
 Ako dete želi neka vama "pročita" priču.
 Ponudite detetu da nacrta priču, možda novu naslovnu stranu ili nove avanture glavnih junaka.
 Ovakav pokazivač možete napraviti zajedno sa decom u grupi/odeljenju: na jednoj strani pokazivača vi ispišite ili odštampajte i zalepite uputstvo, drugu stranu dete može da ilustruje. Podelite ih roditeljima. Ukoliko imate biblioteku iz koje dete može pozajmiti knjigu, umetnite pokazivače u knjige koje se nose kući. Biće to prijetno izneneađenje i mala, ali dragocena pomoć za roditelje.
Predivni trenuci provedeni u majčinom naručju, uz maženje i čitanje omiljene priče, od neprocenjivog su značaja - kako za roditelja, tako i za dete!


 Nikada nije previše rano da počnete da čitate svom detetu i upoznate ga sa jednim od najlepših životnih zadovoljstava. Kada napuni samo nekoliko dana, beba će da «odgovara» na vaš glas, osluškujući i posmatrajući šta se dešava oko nje. Kako biva starija, počeće da pušta određene glasove. Zato je čitanje važan podsticaj u razvoju njenog govora.
 Ukoliko naučite mališana da voli knjige, pružićete mu osnovu za razvoj mnogih drugih veština. Na taj način se poboljšava njegova sposobnost komunikacije i konverzacije, a u školu će krenuti sa pozitivnim stavom prema knjigama. Istraživanja su pokazala da deca koja su odgajana uz knjige, nisu pokazivala samo bolje rezultate kada su jezičke sposobnosti u pitanju, već su bolje radila i testove iz matematike!

Izaberite prave knjige
 Od izbora knjige zavisi koliko će dete da uživa u njoj. Mala deca vole knjige koje im privlače pažnju i koje mogu sa lakoćom da drže u rukama. Za njih su idealne tvrde slikovnice, takozvane pop-ups knjige (čijim otvaranjem strana se formiraju trodimenzionalne slike), potom slikovnice namenjene za vodu, živih boja, sa jasnim i krupnim slikama. Slikovnice sa kratkim, rimovanim pesmicama, oduševiće vašeg mališana koji je uzrasta od dve do tri godine. Stalno će tražiti da ih iznova ponavljate. Knjige koje sadrže malo teksta, ili su bez njega, predstavljaju dobar izbor, jer podstiču dete da razvija maštu - dok samo smišlja priče.
 Nije na odmet da vam damo i jedan praktičan savet. Kada birate knjige, vodite računa da se i vama dopadaju! Naime, deca vole da čuju istu priču - uvek iznova. Tako ćete, najverovatnije, da čitate istu priču po sto puta!

Čitanje kao svakodnevna rutina
 Bilo bi dobro da čitanje postane obavezan, veoma važan deo svakog vašeg dana. Idealno je ukoliko detetu čitate uveče, pred spavanje. To je vreme kada se tenzije spuste na minimum, vaše dnevne obaveze su iza vas, a dete je opušteno i raspoloženo da sluša. Međutim, ukoliko je suviše pospano uveče, pokušajte da uvedete popodnevno čitanje - nakon ručka, ili pred kupanje, ili dok dete sedi na noši. Naravno, to ne znači kako treba da mu čitate samo u tačno određeno vreme. Čitanje možete da upotrebite i kao način da smirite mališana kada se previše razigra, ili kao nagradu za dobro ponašanje. Lepo je kada dete samo počne da traži da mu se čita. Na vama je da se potrudite da mu budete na raspolaganju kad god ono to zatraži!

Zajedničko uživanje
 Pronađite tiho mesto u kući, zagrlite vaše dete, isključite TV ili radio i zajedno uronite u svet kniga i maštanja. Veoma je važno da se bez ustručavanja i stida uživite u priču, jer vaše dete nije kritičar i beskrajno će uživati dok ga zasmejavate «ludirajući se». Možda će vam to izgledati pomalo «blesavo», ali dok mu budete pričali smešnim glasovima i imitirali životinje - dete će vas slušati sa najvećom pažnjom! Pričajte sporim, pevajućim glasom, kako biste oživeli priču i omogućili detetu da uživa u njoj.
 Dok čitate, knjigu držite tako da dete vidi slike. Pokazujte slike koje prate priču. Kada primetite da je neka privukla detetovu pažnju, zastanite i zajedno popričajte o njoj. Pokažite detetu poznate predmete u knjizi i prodiskutujte malo o njima. Time ćete mu pomoći da bolje razume smisao reči. Ukoliko se u knjizi nalazi slika zeke, proširite priču i pričajte o zeki igrački sa kojom se svakodnevno igra. Tražite od njega da vam oponaša glasove životinja i da vam pokazuje određene likove ili predmete u knjizi. Ukoliko to uradi tačno, pohvalite ga.
 Neka deca su previše živahna. Njih je teško privoleti da mirno sede i slušaju. Zato je potrebno da čitanje knjiga uključuje i neku aktivnost. Izaberite knjige koje će da zadovolje detetovu nemirnu prirodu. Uostalom, postoje brojne knjige koje od deteta traže određenu aktivnost, čime se ono uključuje u priču i počinje da uživa u njoj, a da to ni ne primeti.
 Posmatrajući vas kako čitate, dete će vrlo brzo naučiti kako da «barata» knjigama, kako da krene od početka i potom okreće strane, prateći razvoj priče. Ubrzo će i samo početi da učestvuje, lupkajući rukom po stranicama, ili hvatajući vas za ruku da stanete - ukoliko previše brzo čitate, ili ste neku stranu preskočili.

Izvori:
 www.pedagog.org.yu

 Izvor:Yumama

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.