nedjelja, 24. ožujka 2013.

Djeca uče od vas


Kada se vaše dete ponaša neprihvatljivo, da li vam je možda palo na pamet da je to videlo od vas?

Oni vrlo lako skeniraju vašu nervozu, psovke, svađe i sve druge nepormišljene reakcije. Radije se potrudite da vas uhvate u nekim drugim situacijama.


1. Kada pričate pozitivno o njima - Nikad ne znate kada vaši mališani slušaju. Pobrinite se da o njima pričate najlepše, kadgod je moguće. Kada gledamo svetlu stranu, ona svetli još jače.

2. Kada se svađate pravedno - Sasvim je normalno da se roditelji povremeno razilaze u mišljenjima. Zapamtite da treba da ostanete pribrani i svađate se pravedno i argumentirano. Vaša deca od vas uče o ljubavi, suzbijanju besa i rešavanju problema.

3. Kada se mirite - Nije neobična situacija da se roditelji posvađaju pred decom, a onda pomire iza zatvorenih vrata. Vašoj deci činiće dobro da svedoče pomirenju, naravno primerenom njihovim očima.

4. Kada ste ljubazni - Nasmešite se, pokažite poštovanje kada pomažete strancu. Vama se to možda čini sitnicom, ali deci daje veliku životnu lekciju.

5. Kada činite lepe gestove - Proveravate kako su vam prijatelji, šaljete cveće, ostavljate poruke podrške, ili dajete običan kompliment - tako pokazujete koliko cenite ljude koje volite.

6. Kada govorite istinu - Vrlo lako upadamo u zamku pred decom i izgvaramo "bele" laži. Velika je lekcija dopustiti im da nas vide kako se borimo sa izgovaranjem istine uprkos posledicama. Velike su šanse da će, kada odrastu, raditi isto.

7. Kada pokazujete saosećanje - Svi u neposrednoj blizini imamo slučajeve pogađaju. Uključite se i dozvolite da vaše strastveno saosećanje postane zarazno.

8. Kada pokazujete privrženost - Zagrljajima i osmehom partneru dozvolite deci da uče zdrave lekcije o ljubavi kod kuće.

9. Kada iskazujete zahvalnost - Uvažavanje malih stvari može imati veliki uticaj. Neka iskazivanje zahvalnosti postane deo svakodnevice u vašem domu.

10. Kada pametno trošite - Promišljena kupovina uči decu postavljanju prioriteta i štednje za teže dane.

11. Kada pitate za pomoć - Ponos nikada ne bi trebalo da vas spreči da pitate za pomoć kada vam je ona stvarno potrebna. Vaša deca treba da znaju da traženje pomoći nije znak slabosti, već naprotiv - mudrosti, savetuje Magazin.


Izvor: S media

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.