četvrtak, 21. ožujka 2013.

Greške kod odvikavanja od pelena


Djetetu se često nudi tuta koja bi ga trebala dodatno stimulirati na odgovarajuću uporabu i defekaciju.

Razni oblici, boje i zvučni efekati trebali bi motivirati dijete da nauči tehniku defekacije te da zavoli prazniti svoje crijevo. Svaki uspješni pokušaj nagrađen je pljeskom, zagrljajima i poljupcima. Sve govori kako je defekacija nešto što može djetetu priskrbiti enormnu pažnju ukućana. I ne samo to, dijete shvaća da je pronašlo vrlo snažno sredstvo kako može upravljati roditeljskom pažnjom i emocijama, sredstvo kojim poput prekidača "pali i gasi" roditeljsku brigu.


Roditelji često nastavljaju započetu igru i uvode nove sadržaje, nagrade i nakratko uspijevaju polučiti dobar rezultat. Ali nažalost on traje tako dugo dok traje zanimanje djeteta za novinu.

Za ispravno razumijevanje navedenih zbivanja treba naglasiti da se sve događa na nesvjesnoj razini. Dijete nesvjesno traži roditeljsku pažnju. U ovom slučaju dobiva je u izobilju kada treba isprazniti debelo crijevo.

Gledano sa strane, roditelji koji su strašno zabrinuti zbog ovoga problema pristupaju djetetu neprimjereno njegovom stupnju razvoja. Uporno pokušavaju objasniti djetetu od 3 ili ponekad 5 godina čemu služi tuta. Istovremeno, dijete bez problema koristi videorekorder ili mobitel. Upravo na ovom mjestu treba načiniti iskorak. Djetetu treba pristupati na odgovarajućoj razini i s odgovarajućim sadržajima.

Naime, defekacija je čin koji ne treba pratiti šarenilo drugih "ukrasa" (stimulatora) jer ubrzo postaju predmetom igre i "nagađanja" s roditeljima. S druge strane, dijete je u potpunosti sposobno preuzeti odgovornost za svoje osnovne funkcije. Ako osjeća potrebu za defekacijom, to može samostalno i napraviti.

Ako to napravi u gaćice, bit će zamazano i širit će neugodne mirise. To je prirodni put kojim će taj negativni signal utjecati na uspostavu kontrole nad pražnjenjem crijeva.

Djetetu treba jasno dati do znanja da problem defekacije ne može biti predmetom igre "pogađanja" ili pridobivanja nečije pažnje.

U svakodnevnoj njezi roditelji trebaju u potpunosti isključiti emocionalne reakcije kada se susreću s ovim problemom.
Preporučam da pranje i presvlačenje čine kako bi to činila njegovateljica u vrtiću ili sestra u bolnici. Time stiže neverbalna poruka: ako su gaćice pune, dobivaš samo osjećaj zamazanosti, neugodni miris i pranje. Nema više toplih riječi uvjeravanja (potpuno je isto i kod špotanja); "prekidač" više ne radi.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.