nedjelja, 24. ožujka 2013.

Kako djeca postaju razmažena?


Broj razmažene dece uvećava s brojem žena koje su postale majke u kasnijem životnom dobu, ali i sa 'ekonomski bumom' koji omogućava roditeljima da deci kupuju više nego ikad ranije, tvrdi Liza Birnbah, istraživač američke televizijske stanice CBS. Međutim, psiholozi se ne slažu i kažu da novac nije problem. Fenomen razmaženosti nije u vezi sa ekonomskim stanjem porodica, jer su razmažena deca pojava i u porodicama koje se nikako ne mogu smatrati bogatim, kažu psiholozi.

Njihova definicija razmaženosti je da su to deca koja nisu naučena da prihvate i shvate postojanje drugih.
Dakle, vaše dete može se smatrati razmaženim ako vas, naprimer, s uspehom prekine u nekom vašem telefonskom razgovoru, jer baš u tom trenutku ima pitanje ili zahtev na koje očekuje vaše trenutno reagovanje.To je dokaz da ono zahteva potpunu pažnju samo za sebe.

Kada "ne" postane "da"

 Bezrazložno darivanje dece ili velikodušna kupovina igračaka i raznih stvari, takođe daju svoj doprinos. Kada ljudi nešto dobijaju, kažu psiholozi, oni su obično zadovoljniji ako znaju razlog za poklon, da su nešto zaslužili.

Suština ove priče je da roditelji moraju da znaju kada reći "da" a kada "ne". A najgore je kada "ne" postane "da", jer će male maze, ako to samo jednom učinite, vešto iskoristiti vašu spremnost na popustljivost.
Da biste sprečili taj proces, ne morate, na primer, prekinuti sa kupovinom igračaka ili drugih poklona.
 Jednostavno, smanjite njihov broj.


Da li je vaše dete razmaženo?Razmažena deca nisu nova pojava, ali je broj takve dece u poslednjih dvadesetak godina mnogo veći nego ranije.

Stručnjaci kažu da su glavni razlog za to roditelji, koji zbog brzog načina života koje današnje vreme diktira dopuštaju svojoj deci sve da bi se iskupili za to što malo vremena provode sa njima.
Roditeljima je zbog toga teško da naprave granicu i ravnotežu između pokazivanja ljubavi i pružanja najboljeg svom detetu, i stvaranja od njega razmaženo derište.Neki roditelji ne žele ni da priznaju da je njihovo dete razmaženo, već to pravdaju na različite načine, čime samo pogoršavaju situaciju.

Razmažena deca su najčešće nestrpljiva, nemaju saosećanja i tolerancije prema drugima, lako i brzo se naljute kada ne dobiju ono šta žele, često plaču i nervozna su, ne govore “hvala” i “molim te”, stavljaju sebe svoje potrebe uvek na prvo mesto i sebe vide kao odlučujući faktor u svim situacijama.

 Ako se vaše dete ponaša tako, prvi korak je da priznate sebi da imate problem sa njim, i da shvatite da iako je ono to koje kontroliše situaciju, vi ste ga takvim stvorili i samo vi možete to i da popravite.Najpre morate da odredite prioritete u njegovom životu. Ako ima kompjuter, ne mora da ima i sve najnovije igrice, džojstike i ostale dodatke. Ako njegove ili njene igračke pronalazite svuda po stanu, znači da ih ima previše. Ako ga rasplačete sledeći put kada mu ne budete hteli kupiti čokoladu koju voli, imajte na umu da ga nećete učiniti nesrećnim, već ćete ga korak po korak razvijati njegovu sposobnost da se snađe u stresnim i neprijatnim situacijama.

 Svaki sledeći put kada mu zabranite ili ne dozvolite nešto, objasnite mu zašto to radite i vremenom će materijalne stvari prestati da budu čitav njegov svet.

Izvor: Lepota&Zdravlje

Blic Žena

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.