petak, 29. ožujka 2013.

Kako djecu spasiti od belaja na internetu?


Internet može da bude bu vrlo opasno mesto za decu, a roditelji su ti koji treba da kontrolišu dečje aktivnosti na Internetu. Prema studiji koji je obavio Ročester institut za tehnologiju, skoro polovina od sve dece prvog razreda posećuje Internet, a 50 posto od te dece priznalo je da su gledali neke onlajn sadržaje zbog kojih su se osećali neprijatno.
Usvojite sledećih pet saveta za bezbedno korišćenje Interneta vašeg deteta, i možete da se opustite znajući da vaša deca nisu izložena neprimerenom sadržaju na mreži.

1. STAVITE RAČUNAR U DNEVNU SOBU

 Na ovaj način, ne samo da ćete biti u mogućnosti da u većoj meri nadgledate korišćenje Interneta od strane vašeg deteta, nego su i studije pokazale da računari i televizori u dečjoj sobi previše stimulišu decu, što im konačnici otežava spavanje.


2. OGRANIČITE VREME KOJE DETE PROVODI NA INTERNETU

 Neka uživaju u dve-tri onlajn igre, a onda ih treba pustiti da izađu napolje i da se igraju sa svojim drugarima, ili da se zabavljaju na "starinski" način: čitajući knjigu. Mi smo kao deca preživeli bez računara ... pa mogu i oni.


3. KORISTITE PRAVE PRETRAŽIVAČE

 Podesite pregled na pretraživače za decu kao što su Kid Rex ili Kids Click, koji su specijalno dizajnirani za filtriranje neprimerenih sadržaja.


4. KUPITE MREŽNU ZAŠTITU

 Investirajte u programski softver, kao što je na primer CyberPatrol, kako bi zaštitili svoju decu od uvredljivog sadržaja. Ti programi daju roditeljima opcije da ograniče pristup određenih veb stranica, te vam omogućavaju da upravljate dečjim računarom sa svog računara.


5. SURFUJTE ZAJEDNO SA SVOJOM DECOM

 Sedite zajedno sa svojom decom i pronađite neke veb stranice predviđene za decu kako bi zajedno mogli da ih istražite. Zajedničko pregledavanje veb-a će deci pomoći da se osećaju prijatno čak i kada slučajno pronađete nešto neprikladno, savetuje Roditeljstvo.

 Blic Žena

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.