nedjelja, 24. ožujka 2013.

Kako odgojiti sretno dijete?


Optimizam i pozitivan stav prema životu su osobine koje nam pomažu da se suočimo sa teškim situacijama. Optimisti lakše savladavaju prepreke i probleme, lakše prihvataju poraze i više se raduju malim stvarima koje čine naše živote. Pozitivan stav, međutim, ne dolazi sam od sebe. Potrebno je da ga ugradite u dečji stav o životu i to od najranijeg uzrasta. Optimistično dete radovaće se svom, ali i uspehu drugih, te će sa većom istrajnošću prihvatati svoje obaveze, a sa manje razočarenja svoje poraze i neuspehe. Najbolji način da odgajite optimistično dete su pohvale i podrška.

 Naučite dete da se fokusira na uspeh. Tako će znati da više ceni sebe. Dajte mu jednostavne zadatke i pohvalite ga kada ih izvrši. Čak i najmlađa deca mogu da urade najjednostavnije zadatke (npr.molim te donesi mami knjigu, ili stavi igračke u kutiju…).

Pohvale su neizostavan deo vaspitanja. Roditelji takođe treba da se fokusiraju na kvalitete deteta, pa da ih ističu kada se god za to ukaže prilika (npr. „Gle kako si lepo složio kockice, ti si jako pametan dečak, čak si pogodio i boje! Bravo!“). Ako je školsko dete naporno učilo za kontrolni, pohvalite njegovu odlučnost i rad, bez obzira na ocenu koju dobija na njemu. To će biti odličan podsticaj za sve naredne školske zadatke. Pohvala će zasigurno probuditi optimizam u detetu, ali nemojte davati pohvale bez razloga.

Uz vašu podršku dete će lakše prebroditi neuspeh. Ako dete u nečemu ne postiže uspeh, pohvala će biti kontraproduktivna, ovde je potrebna podrška i ohrabrenje. Ohrabrite dete da pokuša ponovo sve dok ne uspe (a možete mu malo i pomoći). Naravno, to ne znači da dete koje nije muzikalno treba ohrabrivati da peva u horu, ali ako uči da uhvati loptu, objasnite mu da je potrebno mnogo pokušaja da bi na kraju uspelo. Tako ćete ga naučiti da prihvata izazove.

 Ako se dete suoči sa neuspehom, ne fokusirajte se samo na to. Pomozite mu da se priseti svojih uspeha, pa razgovarajte o preprekama koje je savladalo. Ako zajedno otkrivate nove izazove i mogućnosti, na dobrom ste putu da izgradite pozitivan stav prema životu kod svog deteta. Npr: “Sjajno je kako si brzo naučila da skijaš, bili smo ponosni kada si se spustila. Sada kada si to savladala, sledeći put možeš da pokušaš sa nečim malo težim!”

Ako ste i vi optimista i vaše dete će verovatno biti optimistično. Deca skoro po pravilu preuzimaju roditeljske stavove prema životu. Kako biste probudili optimizam kod deteta podstaknite njegovu kreativnost. Ako pada kiša, pomozite detetu da osmisli igre i aktivnosti u kući. Možete mu predložiti neke kreativne aktivnosti, kao što je pravljenje figurica od plastelina ili nekog drugog materijala. Ako se radi o starijem detetu, pomozite mu da spozna pozitivnu stranu lošeg vremena u nedeljno popodne: “Pa nije ni tako loše što pada kiša. Napokon možeš da pročitaš onu zanimljivu knjigu koju smo kupili, a ja imam odličnu priliku da nam konačno napravim kolače po bakinom receptu. Kakv divan dan!”. Ako pokažete pozitivan stav, i vaše dete će se tako ponašati.

 U stvari, veoma je jednostavno: deca uče od nas. Mi smo im primer i glavni uzor. Budite optimista pa će to postati i vaše dete. Jer, život je lep uprkos svemu, piše Roditeljstvo.


 Izvor: S media

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.