subota, 30. ožujka 2013.

Kako prepoznati zlostavljano dijete?


Roditelju je teško da poveruje da bi njegovo dete moglo da bude nasilno prema drugoj deci. Ako vas učitelj ili pedagog obavesti o neprimerenom ponašanju vašeg anđelčića, verovatno ćete se naći u neverici i povređeni. Koji znakovi vam mogu ukazivati da se vaše dete neprimereno ponaša prema svojim vršnjacima?

 Iako dete kod kuće ničim ne pokazuje probleme u ponašanju, izvan nje u okruženju vršnjaka može da ima poteškoća sa samokontrolom i agresivnim ponašanjem. Ali agresivno ponašanje ne uključuje samo primenu sile, nego i psihičko maltretiranje.

 Primetite li preterane ili prenaglašene reakcije u sledećim situacijama, reagujte na vreme i razgovarajte s njim kako bi spriječili ozbiljnije poteškoće u kasnijoj dobi.

1. Moć i kontrola
 Agresija je često posledica osećanja nemoći, nesigurnosti i osećaja manje vrednosti.
 Navedena osećanja primietićete kroz način komunikacije deteta s drugima i s vama. Ako svaki savet doživljavaju kao kritiku, ako prečesto kritikujete druge ili prebacuju krivicu sa sebe na sve ostale, to bi moglo biti crveno svetlo za dete koje oseća manjak kontrole, a moglo bi ga zameniti upotrebom fizičke sile.

 2. Nedostatak suosjećanja
 Empatija i osećaj za druge razvijaju se u detinjstvu. Dete koje je sklono zadirkivanju, izazivanju ili maltretiranju drugih nije svesno kako se taj drugi oseća.
 Stoga roditelji i učitelji treba da što više naglase deci osećaj 'u tuđim cipelama', da im ukažu na njihovu odgovornost za druge i njihova osećanja.
 Ukoliko primetite da je vaše diete bezobzirno prema ostalima, razgovarajte s njim o tome, predočite mu kako bi se osećalo na mestu neke osobe prema kojoj se neprimereno ponašalo.

3. Situacija kod kuće
 Dete uči ono što doživljava. Ako su roditelji skloni rešavanju problema svađom i prepirkom, dete će se osećati frustrirano, nesigurno i ljuto, a ta osećanja će morati da pokaže na neki način. Najčešće će ih iskaliti na slabijem od sebe. Ako je dete prisustvovalo nesuglasici između vas i partnera, pokušajte da mu objasnite da to nije način rešavanja problema i da to nije nešto što ste vi hteli.

4. Dokazivanje
 Deca traže svoje mesto pod suncem. U ranom dobu socijalni status u društvu deci je izuzetno važan. On se dokazuje i stiče na razne načine. Ali deca mogu da ga stiču i na štetu drugih. Kako bi stekli status vođe, skloni su da potčinjavaju druge svojim 'pravilima' i da ih izlažu izrugivanju ako ih ne poštuju.
 To se osobito često događa kod devojčica, koje nameću svoja pravila oblačenja, ponašanja, govora. Kako bi se osećale važnima, moraju da imaju svoju 'publiku', a kako bi je stekle, jednostavno vređaju one koje su drugačiji od njih kako bi ih prisilili da preuzmu njihov model ponašanja.

5. Društvene mreže
 Činjenica je da deca danas aktivno učestvuju u društvenim mrežama poput Facebooka i drugih načina komunikacije putem Interneta. Delimičan osećaj anonimnosti i moć i nemogućnost sankcija deci daje hrabrost za razne neopravdane načine komunikacije.
 Pisanje negativnih stavova o drugima je za njih često oblik zabave, ali s obzirom na brzinu kojom se šire informacije putem modernih medija, deci koja su žrtva raznih natpisa i informacija itekako mogu da naštete.
 Zato imajte pod nadzorom dete koje često koristi kompjuter i obratite pažnju na stranice koje posećuje.

serbianforum

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.