subota, 30. ožujka 2013.

Ljetovanje s djecom


Morska klima svakako prija dečjem organizmu, a mališani jednostavno obožavaju kupanje u moru, ali da bi letovanje proteklo u najboljem redu roditelji moraju da vode računa o određenim stvarima.
Dugo kupanje u vodi čija je temperatura ispod 28 stepeni nikako se ne preporučuje zbog toga što deca lakše od odraslih gube telesnu temperaturu pa lako mogu da se prehlade. Pa tako ako primetite da su im nosić ili uši hladne, izvedite ih iz vode i pustite da se malo ugreju na suncu. Naravno, i na plaži morate da vodite računa da vaš mališan bude adekvatno zaštićen.

Sunce
 Postoje preparati koje bi svaki roditelj trebalo da kupi pre nego što ode na odmor sa decom, bilo da je u pitanju more, bazen, jezero ili bilo koji tip izlaganja suncu. Što se tiče zaštitnog faktora, trebalo bi koristiti što veću zaštitu (za malu decu ne ispod 50), a svakako ne manju od zaštitnog faktora 15.

 "Čak i kada su deca obučena trebalo bi ih mazati preparatima, na svakih pola sata je najbolje. Između 11 i 15 časova ne bi trebalo izlaziti na sunce, već ostati u sobi ili eventualno biti u dubokoj hladovini", kaže za “Blic” pedijatar Spomenka Mihić-Simović iz ordinacije “Slavija medik”.


Voda
 Pedijatar kaže da bi trebalo pre samog ulaska u vodu izvršiti i određene pripreme, kao što su:
 - Deca treba da se prvo rashlade, nakvase ruke, noge, stomak i polako uđu u vodu.
 - Ne treba dugo da se zadržavaju u vodi jer će izlazak na sunce onda biti šok za organizam.
 - Toplota vode u bazenima trebalo bi da bude minimum 30 stepeni, odnosno razlika temperature vazduha i vode trebalo bi da bude 1,5 stepeni.
 - Obavezno treba da se unosi što više tečnosti, kako ne bi dehidrirali, jer visoke temperature iscrpljuju organizam.
 - Preporučuje se i da svako dete ima na sebi pamučnu majicu, koja štiti kožu od sunca, a i ukoliko je u majici obavezno je mazanje zaštitnim faktorom.

 Najbolje vreme za odlazak na plažu i kupanje sa decom je ujutru i predveče. Za vreme kupanja detetu je poželjno zaštititi glavu nekim pokrivačem, šeširom, koji po mogućnosti ima i produžetak za vrat. Najbolje je da bude od materijala koji se brzo suši.

 Ukoliko dete ima alergiju na sunce i primetite da se javlja zbog boravka na plaži, a ipak ste ga mazali zaštitnim faktorom, obavezno se treba obratiti lekaru.

Opekotine
 Ako se dese nezgode i opekotine od meduze, trebalo bi alkoholom ili peskom trljati na deo koji je opečen, kako bi se odstranili delovi meduze. Nakon toga dobro je kožu hladiti oblogama. Ovakve mere se preduzimaju samo ako je reč o manjim opekotinama, a ako su one proširene po celom telu, obavezno potražiti pomoć lekara.

Ispiranje posle kupanja
 Posle kupanja u moru ili bazenu, operite dete slatkom vodom, da bi izbegli infekcije i iritacije kože. Male bebe nemojte da perete pod tušem na plaži, već sipajte vodu u kanticu ili flašu koju ćete ostaviti na suncu.

 Tako ćete uvek imati mlaku slatku vodu za ispiranje posle brčkanja u moru. Važno je i da im očistite uši jer ćete na taj način da sprečite opasnost od upale uha.

Prva pomoć
 Ne ostavljajte decu ni kraj najpliće vode ni na sekund same. Često se dešavaju davljenja usled nemarnosti ili dece ili roditelja. U tim slučajevima prva pomoć je najvažnija. Spasilac bi trebalo da odmah počne sa oživljavanjem primenjujući tehniku “usta na usta” ili “usta na nos”.

 Odmah nakon izvlačenja na obalu takođe bi trebalo da se pregledaju usta i odstrani mulj, voda, blato, a ukoliko se primeti da je stomak nadut, trebalo bi davljenika okrenuti na bok i pritisnuti gornji deo stomaka, obuhvatiti ga rukama ispod stomaka i podići nekoliko puta, kako bi se izbacila voda. Ukoliko se obrati pažnja na ovakve savete, odmor će biti manje stresan, a uživanje mnogo bolje.

(MONDO)

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.