četvrtak, 21. ožujka 2013.

Moraju li djeca živjeti po strogom rasporedu?


Trebaju li bebe živjeti po strogom dnevnom rasporedu?

Mnogi "friški" roditelji pitaju se treba li njihova bebica doista živjeti po strogo određenom dnevnom rasporedu od kojeg nije dobro i pametno odstupati? Kao i kod većine stvari kad je roditeljstvo u pitanju, odgovor je - da i ne, odnosno - možda. Naime, beba svakako treba rutinu, strukturu i raspored hranjenja koje treba biti redovito, svaka dva do četiri sata. Isto vrijedi i za san i spavanje. Bebe trebaju od 16 do 18 sati sna dnevno.

Ono što se događa između te dvije rutine je prematanje, kupanje i njega te druženje s bebicom (pjevanje, pričanje, gugutanje, ležanje na trbuščiću, igranje i upoznavanje okoline svim osjetilima).

Pitanje je - trebaju li se sve te aktivnosti odvijati svakog dana u isto vrijeme? Vjerojatno ne. Ali na neke stvari ipak treba upozoriti.

Prednosta po i življenjrasporedu su mnogostruke. On daje određeni red i predvidljivost životu što mnogim majkama olakšava planiranje svakodnevice i daje im sigurnost da sve rade kako treba. Baš kao što postoje neki roditelji kojima treba ta predvidljivost, tako postoje i bebice kojima će raspored itekako odgovarati. Bez rutine postajat će nervozne, plačljive i razdražljive.

Nedostatak življenja po strogom rasporedu je opasnost da se roditelji i bebe ne pretvore u robove rutine. Na taj način propuštaju mnoge stvari i događaje koje bi željeli vidjeti i raditi, zbog samonametnutih ograničenja. Ta se ograničenja najčešće pravdaju potrebom da se beba hrani ili spava kod kuće, zato što tako raspored određuje. S vremena se u roditelja mogu javiti osjećaji ograničenosti i društvene izolacije. A ako se dogodi nešto što poremeti raspored, roditelji ovisni o njemu doživljavaju to kao iznimno stresnu situaciju.

Osjećaj nesigurnosti ili panike nije dobar za nikoga, pa tako nije ni robovanje rasporedima. Najbolje je pronaći neko srednje rješenje koje će odgovarati i roditeljima i bebici. Koja je to sredina, svakako ovisi o specifičnoj obiteljskoj situaciji, vašem karakteru, ali i bebinom.

S bebom ili bez nje, za svakog je čovjeka dobro imati malo rutine u danu. Ona je važna i kod starije djece, jer im osjećaj predvidljivosti nekih situacija u danu daje osjećaj sigurnosti i stabilnosti. Najslađe rutine za mnoge su one jutarnje i one večernje, prije spavanja. Kad je beba još malena, to može značiti jutarnje maženje, papanje i šetnjicu te večernju kupku, čitanje slikovnice i maženje prije spavanja. Ovakve rutine beba će kopirati s odrastanjem, što će u njoj izgraditi zdrave navike i dati strukturu.

Sve što se događa između te dvije rutine, neka bude fleksibilnije. Naravno, bebi treba osigurati dovoljno sna i hrane, ali isto tako je dobro ostaviti si malo prostora za manevar. Ne odbijajte nečiji poziv na druženje i ne zanemarujte neke stvari koje želite, a možete raditi i s bebom. To su kavice s prijateljicama (uz čaj ili sokić, ako ste se odrekli kave za vrijeme dojenja), šetnja u prirodi, čitanje u parku dok bebica spava u kolicima, odlazak na izlete, odlazak u knjižnicu, na tržnicu i slično.

Ukoliko sve dobro isplaniramo, beba nam može biti itekako zabavno i dobro društvo u pokretu. Ona će se brzo naviknuti na papanje izvan doma ili spavanje u kolicima.

Najvažnije je da mislimo i na sebe i da si ispunimo neke želje koje nas čine sretnima. Ako smo mi sretni, sretna će biti i beba. Njoj je ionako najvažnije da je s nama. Nakon 6 mjeseci bebe su posebno znatiželjne i itekako će uživati u novim stvarima, susretima, događanjima, okruženjima i ljudima.

I na kraju, najbolje stvari u životu obično se događaju van rasporeda i planova. A sve tako brzo prolazi, pa je najbolje u njima što više uživati.
izvor: klinfo.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.