subota, 30. ožujka 2013.

Naučite djecu da vole prirodu


Svaka generacija je odgovorna za prenošenje lekcija o budućnosti sveta i očuvanju planete narednoj generaciji. Kao roditelji svi imamo potrebu da učinimo okolinu, a time i svet, zdravijim i lepšim mestom za sebe i svoju decu. Zato ne postoji bolji poklon za dete od stvaranja svesti o tome koliko je priroda značajna za sve nas i znanja da i ono samo može da utiče na očuvanje zdrave okoline.Nikada nije previše rano za prve lekcije o ekologiji ako želite da decu naučite da budu „zeleni“ i brinu o svetu u kome žive i kao odrasle osobe. Stvari koje deluju kao sitnice mogu značajno da utiču na usvajanje stava cele porodice. Evo kako dobri modeli ponašanja mogu da se usvoje i nesvesno, bez posebnog truda i planiranja.

Model 1: smanjiti potrošnju

Sva deca, najmlađa posebno, uživaju u kupanju i najčeće mogu da se igraju u vodi satima, dok im se koža na prstićima se smežura. Odolite želji da produžite kupanje ponovnim punjenjem kade jer vašem mališanu nije dosta i objasnite mu da je jedna puna kada dovoljna potrošnja vode. Ispričajte mu da svi treba da čuvaju vodu i ne rasipaju se njom kako bi svi ljudi na planeti mogli da je koriste. Čak iako vaš mališan ne može još ni izblizu da razume lekciju o važnosti čuvanja vode, ovakvim ponašanjem sejete seme razumevanja za kasniji perod kada dete može da usvoji tu lekciju.

Model 2: iskoristite materijale potpuno pre nego što ih bacite

Da li vaše dete baci list papira kada je išaralo samo jednu stranu i odmah uzima nov? Pokažite mu da postoji čist prostor na kome može da crta i piše do mile volje i to odmah sa druge strane! Tako jednostavno otkriće može da pomogne detetu da shvati koliko je važno smanjiti otpad i potpuno iskoristiti sirovine koje su nam na raspolaganju.

Model 3: reciklrajte

Recikliranje otpadaka iz kuće još uvek nije sasvim zaživelo u našoj zemlji, umnogom i zato što ne postoji dovoljno kontejnera za odvajanje sirovina za reciklažu. Međutim, u iščekivanju okolnosti u kojima će reciklaža postati svakodevnica, naučite dete da razlikuje grupe materijala koje se mogu reciklirati i iskoristiti ponovo. Objasnite detetu na koji način materijali kao što su papir, plastika, staklo i aluminijum mogu da se recikliraju i tako uštede prirodne sirovine.

Model 4: ekološko obrazovanje

Iskoristite prilike kada ste u šetnji kroz prirodu, bilo da je u pitanju park između zgrada, nacionalni park ili pravo planinarenje da objasnite detetu zašto je važno da brinemo o planeti i nastojimo da parkovi i šume ostanu očuvani da u njima može da se uživa još dugo. U poseti zoološkom vrtu ili kada čitate neku knjigu o dinosaurusima objasnite šta su ugrožene životinjske i biljne vrste i kako dolazi do toga da neke od njih izumru. Ekološko obrazovanje ne mora da bude posebno osmišljeno isključivo tokom boravka u prirodi ili sa životinjama, već važne lekcije o očuvanju prirodne okoline, resursa, flore i faune možete da uvedete i u svakodnevne porodične razgovore.

 Proverite da li u vašem mestu postoji program posvećen edukaciji i povećanju ekološke svesti prilagođen deci. Uključite svoje dete u neko od omladinskih ili dečjih udruženja ili grupacija koje se bave vraćanjem društvu, kao što su „Mladi izviđači“ ili pokret „Zelenih“, dete će uživati u druženju sa vršnjacima i istovremeno usvojiti važna znanja i navike.

 Deca danas i na masovnim medijima kao što su televizija ili Internet mogu da pronađu sadržaje usmerene na svest o potrebama naše planete i recikliranju, ali važno je da ove poruke dobiju i iz kuće, da mogu da prate primer roditelja i starije braće i sestara. Potrudite se da odigrate svoju ulogu u vaspitavanju generacije sa visokom ekološkom svešću - ugasite svetlo kad izlazite iz sobe, spakujte hranu u kutiju koja se koristi više puta umesto u foliju za jednokratnu upotrebu i to ne samo onda kad vas deca vide, već kao naviku od koje će svi imati korist.

Izvor: najboljamamanasvetu

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.