nedjelja, 24. ožujka 2013.

Preporuke za bolji san vašeg djeteta


Za bolji san vašeg deteta

Deci je potrebno u proseku 10 do 12 sati sna dnevno, i to većina roditelja zna. Međutim, mnogi roditelji se suočavaju sa teškoćama u uspostavljanju rutine spavanja. Uvek postoji nešto što će poremetiti rutinu: gosti koji su ostali do kasno, zanimljiv film na TV-u, neko emotivno uzbuđenje toga dana, kasna večera… Razloga je stvarno mnogo i nije jednostavno detetu nametnuti raspored spavanja, naročito kada nije više beba. Ipak, san je izuzetno važan za mentalni i fizički razvoj dece i ne sme se zanemarivati. Donosimo nekoliko saveta za zdrav i redovan san deteta:

* Uspostavite raspored, odnosno vreme spavanja, i pokušajte da ga se držite. Iako je za decu jako primamljivo da ostanu budna do kasno, pogotovo kad naredni dan nema škole, redovan odlazak na spavanje (kao i redovno vreme buđenja) izuzetno pozitivno utiče na dobar san i zdravlje. Naravno, izuzeci će se dogoditi, ali kada se to dogodi potrudite se da objasnite detetu zašto može ostati duže budno, kako bi se sledeći dan ponovo uspostavila rutina.

* TV i ostali mediji ne bi trebao da budu u dečjoj sobi. Televizija pre spavanja je loša ideja iz nekoliko razloga. TV program pred spavanje predstavlja preteranu stimulaciju za dete, naročito ako se radi o nasilnom ili uznemirujućem sadržaju. Takođe, izaziva zavisnost, odnosno nemogućnost da se zaspi bez zvukova i svetlosti sa TV-a.

* Stvorite doslednu rutinu pre spavanja. To može da bude jednostavno kupanje, pranje zuba ili bilo šta drugo što se ponavlja svako veče. Takođe, to može biti i čitanje slikovnice ili knjige.

* Rasteretite dete od prekomernih obaveza, školskih i vannastavnih (ako ide u školu). Iscrpljeno i umorno dete nije dobar kandidat za miran i zdrav san.

* Pobrinite se da dete ima dovoljno fizičke aktivnosti svaki dan - ali ne neposredno pre spavanja.

* Pokušajte da izbegavate sukobe i rasprave o problemima i zabrinjavajućim temama pred spavanje. Takve razgovore uvek odložite za naredno jutro ili popodne.

* Proverite prostor u kome vaše dete spava odgovaranjem na sledeća pitanja: Kolika je temperatura u sobi? Da li je dovoljno tiho (ili glasno – neka deca vole da zaspe uz zvukove)? Da li je soba dovoljno tamna? Da li su krevet i dušek udobni i u dobrom stanju? Odgovorite na ova pitanja i znaćete šta treba (ili ne treba) menjati u dečjoj sobi, kako bi dete imalo miran san.

Izvor: S media

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.