nedjelja, 31. ožujka 2013.

Prva pomoć za djecu


Nezgode se deci obično ne dešavaju u saobraćaju nego kod kuće ili napolju, u igri. Na sreću, roditelji su uglavnom u blizini, ali bilo bi korisno i da znaju kako da pomognu mališanima.
 Kad su manje povrede u pitanju, pre nego što preduzmete konkretne korake, pokušajte da umirite i utešite dete kako bi bilo sigurno da nije samo i zaboravilo na strah. Najvažnije je da budete smireni, da paniku ne biste preneli i na malog „ranjenika".Evo šta treba da radite u određenim situacijama.


Napad astme - kad ponestane vazduha

 Pod dejstvom određenih nadražaja (naprezanje, nagle promene vremena, hemikalije, miris duvana, grinje) bronhije se sužavaju i dolazi do napada astme. Dete otežano izdiše vazduh, na šta ukazuje karakteristično zviždanje. Evo šta možete da učinite: za početak dajte detetu sprej protiv astme koje mu je lekar prepisao za hitne slučajeve, a onda ga namestite da sedi raširenih nogu, sa laktovima ili podlakticama naslonjenim na butine. Na taj način će se telo automatski blago saviti unapred, čime se olakšava disanje. Ako mu ne bude bolje za par minuta, pozovite hitnu pomoć.


Ujed životinje - mala povreda, velika opasnost
 Ujedi su opasni, bez obzira na to da li potiču od mačke, psa ili miša, jer se na taj način prenosi besnilo. Osim toga, posle ujeda rana može da se upali. Zato je veoma važno da mališana odmah odvedete kod lekara koji će vam reći da li treba da ga vakcinišete protiv besnila.
 Šta sami možete da učinite? Operite ranu ispod česme i dezinfikujte je.


Gušenje - kad hrana sklizne u dušnik
Do gušenja najčešće dolazi kada hrana dospe u dušnik i zatvori ga delimično ili potpuno. Kod dece uzrasta oko godinu dana to se ponekad događa kada prelaze na čvrstu hranu, ali nisu pošteđena ni starija deca kod kojih gušenja, između ostalog, mogu da izazovu zrno kikirikija, sitne igračke ili ujedi insekata u usnoj šupljini.
 Potapšite dete pet puta zaredom u leđa. Za to vreme glava treba opušteno da mu visi između lopatica. Uhvatite ga otpozadi i pritisnite dijafragmu ispod rebara kako biste veštački izazvali napad kašlja.


Visoka temperatura i fras - tečnost i spavanje
Deca češće imaju temperaturu nego odrasli. Reč je o zaštitnom mehanizmu organizma protiv upala. Izmerena u čmaru, temperatura zdrave dece iznosi oko 37,5 stepeni Celzijusovih. Povišenom se smatra temperatura od 37,6 do 38 stepeni Celzijusovih, dok se visokim smatraju vrednosti iznad 39 stepeni.
 Izmerite detetu temperaturu. Mlake obloge oko listova stavljajte mu samo ako su mu noge i stopala zaista vrući. Stavite mu peškirić natopljen mlakom vodom na čelo i dajte mu što više tečnosti da ne bi dehidriralo. Često mu menjajte posteljinu, peškire i pidžamu.
 Konvulzije nastaju usled naglog rasta temperature. Dete počinje da se trza, gubi svest, a ponekad izvrće oči. Ovo roditeljima deluje zastrašujuće, ali zapravo je bezazleno. Reakcija obično traje svega nekoliko minuta, nakon čega dete tone u dubok san.
 Šta da uradite: ako je dete izgubilo svest, stavite ga u stabilan bočni položaj (bebu na stomak), sklonite predmete oštrih ivica iz okruženja kako se pri trzajima ne bi povredilo. Hitnu pomoć pozovite ako dete prvi put ima konvulzije, ako one traju više minuta ili ako je u pitanju tuđe dete.


Ubodi insekata, i alergijska reakcija
 Neka deca su alergična na ubode insekata. U većini slučajeva, mesto uboda samo otekne, ali pečati mogu da izbiju i na drugim mestima na koži i brzo se šire.
 Ako je dete ubola pčela ili osa, izvucite žaoku pincetom ili noktima i nežno iscedite mesto uboda kako se otrov ne bi dalje širio. Bolove i otok ćete ublažiti tako što ćete na povredu staviti presečen crni luk. Ako se ubod nalazi na ustima ili u ustima, odmah pozovite hitnu pomoć i dajte detetu da sisa kockicu leda. Pratite da li ravnomerno diše i čim primetite promenu, stavite dete u stabilan bočni položaj i primenite veštačko disanje.


Opekotine - ohladite opekotine, a telo zagrejte
 Ako se dete opeklo na šporet ili vatru, ili prosulo na sebe neku vrelu tečnost, prvo primenite sledeće korake:
 - Ako se odeća zapalila, odmah ugasite vatru pomoću ćebeta, vode ili tako što ćete dete prevrtati po podu.
 - Nipošto ne bušite plikove, jer tako može da dođe do upale.
 - Skinite mu odeću, brzo, ali pažljivo.
 - Hladite opekotinu vodom ili vlažnom tkaninom (od deset minuta do jedan sat). Nemojte uzimati veoma hladnu vodu, jer tako koža još više može da se ošteti i preti opasnost od hipotermije (smanjenje temperature ispod 35 stepeni). Nakon hlađenja pokrijte opekotinu čistim čaršavom, a ostatak tela zagrejte vunenim ćebetom. Nakon toga pozovite hitnu pomoć.

serbianforum

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.