subota, 30. ožujka 2013.

San je važan za djecu


Deci je za razvoj potrebna hrana, piće, ljubav, siguran dom i spavanje. Mentalni razvoj dece uveliko zavisi od broja sati koje su deca provela u snu. Zato, naučite svoju decu da spavaju, evo i zašto.
Deca najčešće izbegavaju spavanje jer se boje da će nešto propustiti, zbog straha od mraka, mokrenja u krevet ili zato što su se zaigrala. Ako takve i slične probleme rešite, a dete i dalje odbija da ide u krevet, verovatno iskušava svoju moć.

 Odlazak na spavanje za njega će postati još jedna mala avantura u kojoj će pokušati da prevlada svim taktikama, uključujući plač, histeriju i objašnjavanje, smatra Džejms Leman, dečji terapeut. On predlaže da takvo ponašanje shvatite kao detetovo odbijanje i upoznavanje odgovornosti. Roditeljski zadatak je, smatra Leman, da nauče dete kako da se obuzda kroz svladavanje odgovornosti, a ne kroz male igrice moći. Mala deca nezadovoljstvo odlaskom u krevet iskazivaće frustracijom jer se ne znaju da ga kontrolišu, pa im počinak treba učiniti što prijatnijim i smirenijim.

Vreme pre spavanja
 Ugodan odlazak na spavanje ne znači slatkorečivost, kaže Leman, nego uspostavljanje mira. Sve igrice ugasite, a na televiziji odaberite program sa lepim i umirujućim sadržajem pola sata pre odlaska u krevet. Nemojte da lupate u kuhinji, popravljate nameštaj, a braća i sestre takođe bi trebalo da budu tiši.

Deca i alarm
 Školsku i decu koja idu u vrtić naučite da aktiviraju alarm na satu ili mobilnom telefonu pošto legnu u krevet. Tako će se postupno da se upoznaju sa svojim odgovornostima i ustajati na vreme.

Čitanje umiruje
 Pola sata pre spavanja prigušite svetla. Deci do 11 godina pre spavanja možete da dozvolite i čitanje. To će ih umiriti, koncentrisati na sadržaj i smiriti misli od dana na izmaku. Čitanje im takođe pruža i mogućnost izbora zbog čega će izbegavati prepiranje. Ipak, pazite na sat i na pravovremeni odlazak na spavanje.

Bez elektronike do jutra
 Ako je dete ujutro preumorno i teško ustaje jer ostaje budno zbog pisanja poruka, igranja igrica i sl., moraćete da mu iznesete svu elektroniku iz sobe na neko vreme. Ne ostavljajte mobilni na polici, nego ga držite u ruci. U suprotnom, možete da budete sigurni da će ih “prokrijumčariti”. Vratite ih pošto se dokažu.

Provera, ali nakon kucanja
 Poželjno je da proverite stariju decu pošto odu da legnu. Pokucajte i pitajte da li možete da uđete. Ako kažu “ne”, recite da ćete se vratiti za pet minuta. Tako ćete im pokazati da vas brine kako provode vreme i da vam je stalo do njihovog zdravlja i sigurnosti. Čitanje i lagana muzika takođe mogu da pomognu da lakše zaspu.

 Iz svega navedenog treba istaći da je deci san neophodan za razvoj. Umorna i pospana deca gube koncentraciju, lako se umaraju u toku dana, mrzovoljni su, plačljivi i veoma svadljivi.

 Rad mozga nesmetano može da funkcioniše samo kad je odmoran, dakle, kada se dete naspava.

Izvor: Moja beba

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.