subota, 30. ožujka 2013.

Šta je djeci smiješno?

Smisao za humor ulepšava život svake porodice – bebu će odlično zabaviti to što joj pucketate ustima po stomaku, trogodišnje dete će se oduševiti kada stavite neki smešan šešir i jurite se sa njim oko stola, a detetu koje je pošlo u školu je super „fora“ kada se pretvarate da vas je upucao i padate u gomilu lišća. Tinejdžeri će već sa vama deliti viceve i šale koje postaju sve smisaonije i sofisticiranije kako dete raste. Smeh je odličan način da se povežete sa decom, a njima će dobar smisao za humor pomoći da budu pametniji, zdraviji i bolje se izbore sa izazovima. Iako se obično smatra da je smisao za humor osobina koja se, kao boja očiju, nasleđuje od roditelja, ona se u stvari uči i razvija.Humor je, u stvari, ono što neku stvar čini smešnom, a smisao za humor sposobnost da se to prepozna. Osoba sa izraženim smislom za humor ume da prepozna smešnu situaciju i smešne osobine kod drugih, ali i da zabavi druge ljude.

Deca se u proseku smeju po 200 puta na dan, a odrasli tek 15 do 18 puta dnevno. Činjenica da imate dete vam pruža šansu da nadoknadite taj ogroman nedostatak humora u životu!Smisao za humor je odlična alatka koja može da pomogne deci u mnogo slučajeva:

da vide stvari iz neke druge perspektive, a ne samo ono što je očigledno
da budu spontana
da shvate nekonvencionalne ideje ili načine rzmišljanja
da vide dalje od onog što je na površini
da uživaju i učestvuju u svim zabavnim apektim života
da ne shvataju sebe suviše ozbiljno

Deca sa dobro razvijenim smislom za humor su srećnija i optimističnija, imaju viši nivo samopouzdanja i umeju da izađu na kraj sa neslaganjima (kad se ona ne slažu sa drugima ili se neko drugi ne slaže sa njima). Decu koja razumeju humor i učestvuju u njemu vršnjaci više cene i sposobnija su da se izbore sa vršnjačkim razmiricama — bilo zbog preseljenja u drugi grad, sa zadirkivanjem, ili decom koja terorišu druge na igralištu.

Osim toga, dobar smisao za humor ne pomaže deci samo u emotivnom i socijalnom razvoju, već se pokazalo da su osobe koje se više smeju zdravije, manje su podložne depresiji i čak imaju izraženiju otpornost prema bolestima ili fizičkim problemima. Ove osobe su podložne i nižem nivou stresa, imaju sporiji srčani ritam, puls i krvni pritisak, a i probava im je bolja. Smeh čak može da pomogne ljudima da bolje podnose bol, dok su istraživanja pokazala da poboljšava i imunu funkciju organizma. Ali pre svega toga, smisao za humor čini život zabavnim, a malo je zadovoljstava u životu koja mogu da se porede sa smejanjem do suza sa vašim mališanima.


Šta je deci smešno?

Deca mogu da počnu da razvijaju smisao za humor veoma rano, ali ono što je zabavno bebi svakako nije zabavno tinejdžeru. Kako biste pomogli detetu da uživa u humoru u svakoj fazi razvoja, važno je znati šta će ih najverovatnije zabaviti u kom stadijumu.

Bebe i humor
Bebe ne mogu da razumeju šta je humor, ali zato dobro znaju da ste srećni kad vas vide da se smejete. Smeh je dobar za srce – dokazano je da smeh povećava protok krvi za preko 20 odsto i da koristi smeha traju čak i po 45 minuta. Kada pravite smešne zvukove ili izraze lica, beba će verovatno osetiti vašu radost i imitiraće vas. On ili ona takođe veoma cene i reaguju na fizičke stimulanse, kao što je golicanje ili pucketanje ustima o bebinu kožu. U periodu između 9 i 15 meseci, bebe već znaju dovoljno o svetu i razumeju da kad mama kvače kao patka ili stavi pelenu na glavu radi nešto što je neočekivano — i da je to smešno.

Deca od 1. do 3. godine i humor
Deca u ovom uzrastu cene fizički humor, posebno onu vrstu humora koja uključuje element iznenađenja (kao što je igra u kojoj skrivate i otkrivate lice ili iznenadno golicanje). Kako razvijaju jezičke veštine, rime ili reči koje nemaju smisao će im postati jako smešne, što može da potraje sve do predškolskog uzrasta.

Upravo u ovo vreme deca često počinju sa pokusajima da zasmeju roditelje. Dete može namerno da pokaže na pogrešan deo lica kad ga pitate „Gde je nos?" ili da obuje vaše cipele kako bi lupalo po kući.

Deca predškolskog uzrasta i humor
Dete predškolskog uzrasta će verovatno pre videti nešto smešno u slici na kojoj nešto nije u redu (na primer automobil sa kockastim točkovima ili svinja koja nosi naočare za sunce) nego u šali ili triku. Neusaglašenost između slike i zvuka je takođe smešna u ovom uzrastu (na primer konj koji kaže „Muuu“). Kako postaju sve više svesni telesnih funkcija i šta nervira roditelje, deca predškolskog uzrasta sve češće počinju da uživaju u takozvanom „humoru iz kupatila“ (vezanom za piškenje, kakenje itd.).

Školarci i humor
Kako deca krenu u vrtić i dalje, osnovne igre rečima, izvrtanje i preuveličavanje i pravljenje urnebesne komedije postaju sve zanimljiviji. Tada će verovatno otkriti zadovoljstvo pričanja jednostavnih šala pa će iste prepričavati po sto puta.

Stariji školarci bolje razumeju značenje reči i spremniji su da se poigravaju sa njima, dopadaju im se zagonetke, anagrami i druge vrste igara rečima. U ovom uzrastu deca počinju da ismevaju svaku različitost od onoga što oni podrazumevaju kao normalno, bilo da se radi o načinu ponašanja ili oblačenja, a preterane šale o telesnim funkcijama su apsolutni hit. Međutim, deca ovog uzrasta razvijaju i prefinjenije razumevanje humora, uključujući i sposbnost da koriste dovitljivost, sarkazam i ironiju kako bi konfliktne situacije rešili koristeći humor.

Osnove humora

Ne postoji vreme kada je suviše rano da počenete da razvijate smisao za humor kod deteta. Osmeh i smeh bebe je toliko očaravajući da ga često i inutitivno podstičemo — smešeći se, golicajući ih po čitav dan samo da bi ih zasmejali.

Važno je nastaviti sa ohrabrivanjem dok dete raste. Kada se igrate sa detetom i zajedno negujete humor, uživajući u glupiranju i smehu, pomažete detetu da razvije razigran i duhovit stav prema životu.

Jedan od najboljih načina da to postignete od najranijeg uzrasta je da svakog dana budete otvoreni ka svim mogućnostima za smeh koje vam vaše dete pruža. Budite spontani, raspoloženi za igru i svesni šta je vašem detetu smešno u kom uzrastu. Isto tako, budite drugar i smejte se dečijim šalama, ne dozvolite da ono oseća da mu je šala propala.

Šta još možete da uradite da ohrabrite razvoj duhovitosti svog deteta?

Budite uzor duhovitosti. Jedan od najboljih načina za razvoj duhovitosti deteta je da vi razvijate i koristite svoj smisao za humor. Pravite šale, pričajte smešne i zabavne priče, smejte se glasno i ne uzbuđujte se oko malih kućnih katastrofa kao što je proliveno mleko. Čak naprotiv, pokušajte da duhovito pređete preko tih problema.

Shvatite dečiji humor ozbiljno. Ohrabrite svako nastojanje deteta da bude duhovito, bilo da vam čita šale iz neke knjige (čak i kada nisu preterano smešne) ili da crta „smešne“ crteže vašeg psa. Pohvalite dete za negovanje humora, a budite spremni i na iznenađenja — prva situacija kada vas dete nasmeje je jedno od najvećih zadovoljstava u životu.

Naučite decu da su odrasli smešni i da i ona mogu da budu. Šalite se tokom svakodnevnih situacija sa decom i ohrabrujte ih da dele sa vama smešne reakcije ili priče, čak i kada su tu druge odrasle osobe.

Kreirajte okruženje bogato humorom. Okružite decu smešnim knjigama — za decu do 3. godine i predškolski uzrast to su obično knjige sa rimama i šašavim pričama, dok starija deca vole smešne stripove i knjige sa vicevima. Pronađite i TV programe, filmove ili stranice na internetu sa smešnim pričama i pomozite deci da odaberu sadržaj u kome će uživati.

Gde treba povući granicu

Sigurno ne želite da kvarite dečiju zabavu, ali deci su i kod zbijanja šala i uživanja u humoru potrebne granice, baš kao i u nekim drugim područjima. Svakako ne želite da ohrabrujete podle ili neprikladne šale, zato budite pre svega vi dobar uzor i ne koristite humor na taj način. Ako neko ispriča šalu koja vređa drugu osobu ili nije prikladan, nemojte da se smejete već objasnite detetu zašto ta šala i takav način korišćenja humora nisu smešni i nisu u redu.


Razmisite i o tome da blago obeshrabrite korišećenja tzv. „humora iz kupatila“ ili barem da ne učestvujete u njemu sa oduševljenjem. Tačno je da ova vsta humora neće povrediti nikoga ali pokušajte da pomognete deci da shvate u kojim situacijama je u redu šaliti se na taj način (kod kuće, sa porodicom ili u igri sa drugarima), a gde takve šale nisu baš prikladne (u učionici, na nekom zvaničnom mestu).

Porodica koja se smeje

Budite porodica koja se smeje i uživajte u humoru zajedno. Sigurno ste već primetili da se uvek više smejete u društvu nego kada ste sami. Iz tog razloga je važno da provodite vreme zajedno, delite šale međusobno, gledate komedije, glupirate se i golicate. Ne samo da ćete uživati u tom trenutku već i godinama kasnije kada se deca budu prisećala smešnih situacija iz detinjstva.

 Izvor: najboljamamnasvetu

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.