četvrtak, 21. ožujka 2013.

Šta kad dijete neće tutu?


Zadržavanje stolice problem je s kojim se susreću mnogi roditelji. Kako pomoći djetetu - posebno kada se ono počne bojati odlaska na tutu zbog mogućih bolova?

Bolno pražnjenje crijeva uzrokovano tvrdom stolicom stvara strah kod narednih defekacija. Kada dijete osjeti da treba isprazniti crijevo, zbog straha od bolova zadržava stolicu - umjesto da se mišići čmara opuste i omoguće istiskivanje stolice oni se stisnu i to onemogućavaju. Stolica ostaje u crijevu dulje negoli normalno i postaje sve tvrđa - stvara se čep. Osim toga, kako dolazi novi sadržaj u debelo crijevo, ono se širi i time se smanjuje njegova učinkovitost (snaga) u potiskivanju sadržaja prema izlaznom dijelu.


Kako bi počeli rješavati ovaj problem bit će potrebno sasvim razmekšati stolicu, ona treba postati rijetka, kašasta, kako bi bezbolno izlazila kroz čmar. U tom periodu će se debelo crijevo vratiti u svoju normalnu širinu, povratit će se njegova učinkovitost ("snaga") protiskivanja sadržaja, a sjećanje na bol prigodom pražnjenja crijeva će pasti u zaborav te će se dijete moći opustiti prigodom defekacije. Stolicu možete razmekšati na slijedeći način: davanjem hrane s puno neprobavljivih ostataka (povrće, integralni kruh, integralna riža, muesli), davanjem voćnih sokova, jušnate hrane i smanjenjem unosa mlijeka (ili privremeno uzeti mlijeko s manje masnoće) jer mast i kalcij iz mlijeka stvaraju u crijevu sapune koji stvrdnjavaju stolicu. Koristite nešto više maslinova ulja u prehrani i općenito povećajte unos tekućine, pogotovu u toplim danima.

Prvi korak mora biti razmekšavanje stolice prehranom koja to potiče

U ljekarni možete uzeti sirup od smokava i suhih šljiva. Ako ovim mjerama ne postignete zadovoljavajući učinak (rijetko - kašastu stolicu) možete uzeti Portalak sirup (mliječni šećer) i počni te ga davati 1 jušnu žlicu na dan. Ukoliko se slijedeće stolice ne razmekšaju do željene konzistencije možete povećati dozu za 1 žlicu. Ukoliko niti to nije dovoljno možete nadalje povećavati dozu do ukupno 5 jušnih žlica na dan. Ako se pak dogodi da dijete dobije vodenu stolicu, slijedeći dan ćete dati 1 žlicu manje (ne prekidati davanje). Kada se na ovaj način postigne željena gustoća stolice preporučam zadržati ovu terapiju 1-2 mjeseca a potom postupno ukinuti Portalak.
izvor: cuvarkuca.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.