srijeda, 20. ožujka 2013.

Šta nam govore dječiji snovi?


Retko koje dete između četiri i sedam godina je toliko slobodno da može svojim roditeljima otvoreno da kaže čega se plaši, a šta voli. To je delimično zbog toga što u tako ranom uzrastu deca ni sama nisu sigurna u svoja osećanja, a i ne umeju da pronađu odgovarajuće reči. Ipak, američki stručnjaci tvrde da postoji način da to otkrijete. Pitajte ga šta sanja... Sve što dete prećutkuje u snu se razotkriva preko simbola.
 Ako sanjaju blago, znači da im raste samopuzdanje


Letenje, planinarenje i pronalaženje blaga pokazuju da detetu raste samopouzdanje, ali zveri, čudovišta i ruganje upozoravaju na potisnute probleme. Zato je razumevanje dečjih snova putokaz do njihovih želja, strahova, problema i potreba u školi i kod kuće, otkriva američki psiholog doktorka Pem Spur. Opuštena atmosfera tokom doručka idealno je vreme za razgovor o noćnim izletima u svet podsvesti. A ako prepričavanje snova postane jutarnja rutina, deca će se lakše prisetiti detalja, pa će roditelji lakše razabrati simboliku sna.

 - Letenje je san karakterističan za svako zadovoljno dete, što je roditeljima smernica da je sve kako treba - napominje dr Spur. Od četvrte do sedme godine deca često sanjaju kako pronalaze blago ili otkrivaju veliku tajnu, što je posledica jačanja samopouzdanja i ponosa zbog savladavanja novih prepreka, kao što je, na primer, vezivanje cipela - navodi ova autorka.


 U ovim godinama česti su i snovi o kućnim ljubimcima. To je pokazatelj kreativnosti ili osvešćivanja odgovornosti i brige za druge.

 Snovi u kojima dete mora da se suoči sa izazovima kao što je, recimo, penjanje na planinu roditeljima pokazuju kako se u stvarnom životu deca suočavaju s preprekama. Ako su snovi srećni, tada probleme uspešno prevazilaze - ako je reč o noćnoj mori, roditelj mora da pomogne.

Blic

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.