petak, 29. ožujka 2013.

Stigao je rođendan

Organizacija dečjeg rođendana nije nimalo laka, jer mališani imaju različite zahteve i želje!

Dečji rođendani sinonim su za radost, smeh, ciku i veselje. To su najlepše uspomene iz detinjstva i trenuci kada nastaju omiljene fotografije.

Međutim, organizacija dečjeg rođendana nije nimalo laka, jer mališani imaju različite zahteve i želje. Zbot toga je najbolje, savetuju psiholozi, da sa decom razgovarate o tome kako oni zamišljaju idealnu rođendansku zabavu. Stručnjaci tvrde da do treće godine deca nisu ni svesna šta se događa na njihovim rođendanima, pa tako prva dva možete organizovati onako kako vi mislite da treba. Ipak, već kod trećeg zatražite pomoć vašeg mališana. Ukoliko dete želi da proslavi samo sa svojim drugarima, nemojte da insistirate da zovete rodbinu i prijatelje. To je njegov dan i treba da izgleda onako kako dete želi.

 Takođe, pitajte ga da li želi pozivnice, kakvu tortu bi najviše voleo, kao i da li bi uživao ako mu na proslavu dođe klovn. Mnogi mališani se plaše klovna i bučnih animatora, pa nemojte ništa da radite na svoju ruku, jer umesto iznenađenja dete može da se uplaši.

 Ako organizujete rođendan u igraonici, osoblje se uglavnom pobrine za sve, pa se u dogovoru sa vama serviraju hrana i piće. Ako slavite kod kuće, uvek možete da ukrasite sobu natpisom “srećan rođendan”, balonima, igračkama, a na tržištu postoji i veliki broj posebno napravljenih tanjirića i pribora za jelo sa motivima dečjih omiljenih likova. To je praktično jer su tanjirići za jednokratnu upotrebu, pa će vam biti lakše da posle žurke pospremite kuću.

 Psiholozi tvrde da nije loše da, na primer, izaberete temu rođendana. To treba da bude nešto što će slavljeniku biti zanimljivo i u čemu će uživati. To zavisi od uzrasta deteta i njegovih afiniteta, ali se tema najčešće bazira na omiljenom filmu, crtaću, knjizi, sportu... Teme koje nikad ne izlaze iz mode su gusari, vile, princeze, dinosaurusi, autići, vanzemaljci...

 Ako dete želi da ima tematski rođendan onda sve tome prilagodite i obavestite goste kako treba da se obuku.

 Stručnjaci tvrde da je deci predškolskog uzrasta sasvim dovoljno da žurka traje dva, dva i po sata, a za mališane do četiri godine mnogo su bolje prepodnevne zabave jer su tada najodmorniji.

 Što se tiče školaraca oni su nešto “izdržljiviji”, pa žurke možete da organizujete i u večernjim časovima, mada je najbolje da budu vikendom.

 Ukoliko je vaš mališan rođen leti, tokom sezone godišnjih odmora, priredite mu zabavu na kraju školske godine, ili druženje sa drugarima iz vrtića dok ne krenu odlasci na more. Možete i da organizujete zabavu u zimskim mesecima, na primer tradicionalni novogodišnji maskenbal, koji će mu zameniti rođendan. Psiholozi tvrde da su deca koja su rođena leti ponekad jako nesrećna jer na njihov rođendan dođe tek po neka zvanica, pošto su deca na raspustu.

 Na zabavi dozvolite ponešto što inače ne dozvoljavate. Na primer, pustite vaše dete da popije čašu gaziranog soka, ili da uživa u brzoj hrani. Rođendan je poseban dan i dete to treba da oseti. Neka samo izabere muziku i igre koje će igrati sa svojim gostima. Možete i da mu postavite malo drugačiju stolicu nego ostalim mališanima i to obavezno na čelo stola. Torta, takođe, treba da bude po dečjem ukusu, kao i svećice i vatromet. Dozvolite detetu da uživa, oseti se posebno i pamti svoj rođendan kao njlepši dan u godini.

 Proslava rođendana u vrtiću

Kada je dete u predškolskom uzrastu, rođendan u vrtiću je jedan od "bezbolnijih" načina proslave.

U zavisnosti od pravila vrtića, rođendani mogu da budu veoma raznovrsni. U pojedinim vrtićima, detetu - slavljeniku ostala deca prave čestitke, donose mu poklončiće, ceo dan je posvećen njegovim željama (na primer, slavljenik bira igre koje će se igrati)…


Međutim, u nekim vrtićima se tome poklanja mnogo manja pažnja. Zato najpre porazgovarajte sa vašim detetom. Pitajte ga da li se kod njega u obdaništu organizuju takve proslave, da li je bilo prisutno na nekoj od njih, kako mu se to dopada, da li bi volelo da i ono na sličan način proslavi svoj "divan dan"…
Tek ako dobijete detetov "pristanak", detaljno se raspitajte kod vaspitačice kako se rođendanske proslave konkretno organizuju u vrtiću. Prilikom razgovora, ne zaboravite da pitate:

*Vaspitačica

Da li će da bude prisutna? Glavna vaspitačica vašeg deteta za njega predstavlja značajnu osobu. Pretpostavlja se da ona ima i odgovarajući autoritet u celoj grupi, pa će sa lakoćom da kanališe dečje igre. Konačno, ona poznaje svu ili većinu dece, tako da tačno zna šta od kog deteta može da očekuje prilikom igranja različitih igara, kao što poznaje i dečje želje kada je u pitanju animacija, razne aktivnosti. Drugim rečima, njeno prisustvo obećava dobru zabavu, bez nepredviđenih događaja.


*Posluženje

Da li vrtić vašeg deteta dopušta da donesete neko posebno posluženje (šta, konkretno)? Naime, u vrtićima se mnogo vodi računa o hrani i njenoj bakterijskoj ispravnosti. Zato, sve što se od hrane unese u vrtić, mora da bude ispravno. Zbog toga pretpostavljamo da samo vaša reč - kako ćete doneti svežu hranu, najverovatnije neće biti dovoljna u nekim slučajevima.
*Gosti

Da li vrtić dozvoljava da pozovete i druge mališane - goste, koji ne pohađaju taj vrtić? Ukoliko je to moguće, važno je da naglasite broj dece i njihov uzrast (godište). Ipak, ako se radi o deci koja idu u osnovnu školu, već od trećeg razreda… njima ni taj prostor, ni proslava, ni drugi gosti - “klinci”, neće biti naročito zanimljivi.*Animacija

Da li u vrtiću imaju svoje animatore? Da li posao animatora obavljaju vaspitačice? Da li je dopušteno da vi dovedete vaše animatore?

*Torta

Porazgovarajte sa detetom, pitajte ga za njegove želje. Bilo bi dobro da torta koju donesete u vrtić bude ukrašena “aktuelnim” junacima. To je jedan od načina da se o detetovoj proslavi dugo priča, jer ako “ubodete” najnovije “aktuelnosti” - na primer, znate da Spajdermen više nije “in”, već ponovo nindža kornjače… vašem detetu će da poraste popularnost u grupi.
*Ukrašavanje prostora

Ukoliko vam je važno da određene prostorije u vrtiću budu dodatno ukrašene za mališanov rođendan, a vrtić nema taj običaj - verovatno će imati sluha za vašu želju. Možete se dogovoriti da prostor ulepšate balonima, ukrasnim trakama, ili na neki drugi način…


*Odrasli gosti

Na proslavi rođendana u vrtiću, odrasli nisu naročito dobrodošli, osim ako nisu roditelji. Iako odraslima to nije sasvim jasno, dovoljno je da obuveni ušetaju u neku prostoriju u kojoj borave deca, pa da izazovu namrštene poglede i komentare vaspitačica. Ukoliko razmislite o tome, shvatićete zašto je to tako, tj. da vaspitačice imaju pravo.


*Prostor

Konačno, velika prednost proslave rođendana u vrtiću je prostor, jer je to mesto koje dete dobro poznaje, pa nema dodatnog navikavanja. U svakom trenutku, tamo će se osećati “domaće”, odnosno znaće koje su mu igračke na raspolaganju, gde je toalet a gde kuhinja, biće slobodno i opušteno…

 Kada se raspitate o ovim najvažnijim stvarima, imaćete jasnu sliku da li vam je proslava u vrtiću dovoljna, ili ćete da organizujete još jednu, nezavisnu od nje. Za mnoge roditelje, upravo je to rešenje. Naime, kada dete na određeni način obeleži ovaj dan u vrtiću, ono ima utisak da je nešto značajno podelilo sa svojim drugarima, sa kojima je u svakodnevnom kontaktu. To vama daje priliku da na neku manju proslavu pozovete sve one koji nisu bili u vrtiću (bake, dede, drugu decu…). Odnosno, kada dete proslavi rođendan u vrtiću, broj gostiju u kućnoj varijanti slavlja se osetno smanjuje.

 Uživajte u rođendanu vašeg deteta, jer je dobra atmosfera “zarazna” (baš kao i loša), a u radosnom okruženju će uživati i vaše dete.

 Srećan rođendan!

Izvori:
YUMAMA


NOVOSTI ZIVOT +


Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.