petak, 29. ožujka 2013.

Tata i kćerka


Uz pomoć zajedničkih interesovanja, sitnih rituala i odgovarajuće komunikacije uspostavite kvalitetan i trajno dobar odnos sa svojom ćerkom.
Kakvi ćemo roditelji postati, u velikoj meri zavisi od načina na koji smo bili vaspitavani. Jer će tate, baš kao i mame, najčešće kopirati model vaspitavanja svojih roditelja. Drugi faktori su: spremnost za ulogu roditelja, okruženje u kome živimo (počevši od ekonomskog standarda, preko kulturnih normi, pa do stava prema roditeljstvu naše najbliže okoline)... Ipak, poznato je da postoji značajna razlika u vaspitnom stilu roditelja u odnosu na pol deteta.

Tatina "ćera"


 Iako je unazad nekoliko decenija uveliko promenjen položaj žena u društvu, a time i odnos koji prema svojim ćerkama imaju očevi, anonimne ankete i istraživanja pokazuju da je u većini društava i dalje prisutna želja muškaraca da njihovi potomci budu sinovi. Razloge za ove stavove možemo potražiti u ubeđenosti da će se lakše snaći u roditeljskoj ulozi ako imaju sinove, ili zbog nastavka loze. Ipak, kada upravo takvi očevi umesto sina dobiju ćerku, oni postaju najnežnije i najbrižnije tate koje se mogu zamisliti.
 Iako devojčice, posebno kada su u uzrastu pre polaska u školu, plene svojom umiljatošću, vaspitavanje dece u tom periodu je svedeno na ispunjavanje njihovih potreba, početni razvoj higijenskih navika, i razvoj komunikacije. Savremeni očevi ravnopravno dele poslove oko bebe, i osećaju se podjednako sigurni u toj ulozi kao i mame. Zato se ponašanje mama i tata prema ćerkama u ovom uzrastu ne razlikuje mnogo.

Iako se potajno nadaju sinovima (pokazuju istraživanja) očevi su, po pravilu, više emotivno vezani za ćerke
YUMAMA

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.