subota, 30. ožujka 2013.

Veseo porodični odmor


Da li je moguće imati porodični odmor bez stresa? Uz mnogo planiranja i manje pritiska, jesteDa li je moguće imati porodični odmor bez stresa? Uz mnogo planiranja i manje pritiska, jeste. Tih nekoliko kratkih sedmica, posle ubitačnog poslovnog tempa, deluju nam kao najbolja i možda jedina šansa za stvarno opuštanje, uživanje u društvu najdražih i ponovno uspostavljanje porodične bliskosti.
Kada planirate putovanje sa decom, znajte da stalno morate da imate alternativu kako da ih animirate, igre u kojima ćete i vi učestvovati, kaže porodični terapeut Ian Roberts.

Podelite obaveze, nemojte da planiranje spadne na jednu osobu. Sa partnerom pregledajte sajtove i brošure, uporedite ideje tokom porodičnog ručka, kako bi cela porodica imala vremena da odluči šta želi. "Ako jedna osoba želi samo da leškari, a druga da uživa u vodenim sportovima, nastojte da nađete kompromisno rešenje pre nego što uplatite letovanje", savetuje Fiona Herold. "Svaki porodični odmor ima uspone i padove", kaže Ana Pejdž iz Instituta za porodicu i roditeljstvo. Važno je da znate da odmori otvaraju mogućnost za zabavu, ali je ne garantuju. Turističke agencije obično nude zabavu za celu porodicu, ali zabavno može da znači različito za svakog člana porodice. Za većinu porodica nerealno je očekivati da sve rade zajedno, pa decu različitih uzrasta povremeno razdvojte na nekoliko sati dnevno kako bi svi bili srećni.

Najmlađi. "Klinci traže doslednost", kaže Ana Pejdž. Ponesite im omiljene igračke, odeću, hranu, kako bi uz njih bile poznate stvari i oni će osećati sigurnost.

Od 3. do 7. godine: "Deca ovog uzrasta često uživaju u igri sa drugom decom", kaže dečji pisac Džudi Dan. "Sport je univerzalni jezik. Ponesite loptu na plažu i ohrabrite ih da se igraju sa drugom decom". Mališani u ovom uzrastu vole da se prerušavaju u crtane ili serijske junake, pa ih podstičite da glume gusara, da postanu istraživači i slično.
Od 8. do 12. godine: Povedite ih u obilazak nekog zamka, pokazujte im stene, odnosno oblike kakve su videli samo u knjigama.

Tinejdžeri: Na početku odmora uspostavite osnovna pravila o visini džeparca i izlascima. "Tinejdžeri ne žele na odmoru mentalne aktivnosti, jer imaju mnogo energije koju treba potrošiti", kaže Džudi. Tinejdžeri se mnogo inate i ne žele mnogo vremena da provode sa roditeljima, pa ih nekako zainteresujte da zajedno igrate karte.

serbianforum

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.