nedjelja, 31. ožujka 2013.

Zablude o zdravlju djece


Ponekad i sami pedijatri imaju problem da uhvate korak sa novim dostignućima i istraživanjima, pa svojim savetima mogu da iskomplikuju život roditeljima, posebno novopečenim tatama i mamama.

Prva zabluda bila bi da ovlaživači vazduha pomažu detetu da lakše diše kada ima prehladu. Iako je svež, vlažan vazduh prija disajnim organima u celini, nema dokaza da dodatno pomaže prehlađenim bebama. Gledanje obrazovnih videa, tvrdi stara škola, može pomoći vašem detetu da bolje uči. Istraživanja su pokazala da vreme koje dete provede ispred ekrana slušajući dečje obrazovne programe ne pomaže da brže progovore, već može biti štetno, posebno ako se time zamenjuje interakcija sa roditeljima.

 Nije tačno ni da inhalacijski steroidi, ako se koriste duži period za lečenje astme, mogu da dovedu do usporavanja rasta dece. Hronična primena inhalacijskih steroida može privremeno da uspori brzinu rasta deteta, ali čim prestane da ih koristi, telo 'ubrza' da dostigne genetski predviđenu visinu. Inhalacijski steroidi za decu s određenim vrstama astme su neophodni za smanjenje upale disajnih puteva i izbegavanje neadekvatnog snabdevanja ćelija kiseonikom.

 Ko vam je rekao da bebe moraju da kake svakog dana? Nema potrebe za brigom sve dok beba ne počne da plače zbog bolova u trbuščiću, ima krv u stolici ili tvrdu stolicu koju teško izbacuje. Ako dete ne kaki nekoliko dana, ne jede ili povraća, hitno se obratite pedijatru.

 Zeleni nosni iscedak ne znači da dete ima opasnu bakterijsku sinusnu infekciju koja zahteva lečenje antibioticima. Pre mnogo decenija, roditeljima koji su bili frustrirani zbog prehlada koje ne prestaju, stručnjaci su obaveštavali da nosni iscedak u boji znači da je prehlada od virusne prešla u bakterijsku infekciju.

 Medicina je dokazala da 'obojene' sline nisu siguran pokazatelj da dete ima sinuzitis, posebno ako nema druge pokazatelje, kao što su groznica, glavobolja, zubobolja. I pored svega toga, moraju da se obave testovi da bi se uspostavila prava dijagnoza.

 Roditelji koji se plaše da izađu iz kuće sa novorođenčetom, greše. Naravno, ne bi trebalo da izlazite iz kuće po ekstremnim vremenskim prilikama, ali kada dete dostigne temperaturnu stabilnost (u prvoj nedelji života), nema razloga da se svi ne nadišete svežeg vazduha.

 Najveći rizik za dete ispod osam nedelja jeste infekcija, pa izbegavajte gužve i smanjite bliski kontakt drugih osoba sa detetom. Znači nema čačkanja obraščića i hvatanja ručica - budite u tome jasni, čak i sa najbližima, savetuje "Alo".

 Neretko čujemo kako se roditelji žale da je obdanište veoma loša ideja, jer će beba biti neprestano bolesna. Posle osam nedelja starosti, dnevni boravak (ukoliko se obdanište drži visokih standarda brige za najmlađe) je dobar način da ne mislite ako morate da se vratite na posao.

 Da, vaše dete će zapatiti gomilu virusnih infekcija, ali izloženost virusima pomaže da se izgradi i ojača imunitet, tako da će vaše dete verovatno biti mnogo zdravije kada malo odraste, u odnosu na potpuno zaštićene mališane koji nisu promolili nos iz kuće.

 Da li ste čuli za tvrdnju da "kupanje uzrokuje upalu srednjeg uha i zato deci ne bi trebalo da dopuštamo da idu na bazene". Plivanje može izazvati infekciju koja se zove plivačko uho, ali najčešća upala uha koje se roditelji zapravo plaše prouzrokovana je kombinacijom prehlade i anatomije eustahijeve trube, koja čini decu sklonijom ovakvim infekcijama.

 Da vaše dete ne bi dobilo plivačko uho, koristite čepiće i kapu koja će prekriti uši. Ne postoji dobar način da se spreči infekcija srednjeg uha izazvana običnom prehladom.


Izvor: (MONDO)

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.