nedjelja, 30. lipnja 2013.

Kako naučiti dijete da vam ne upada u riječ?

Naučiti dete da ne upada u reč roditeljima i drugim odraslim ljudima je pravi izazov i zahteva puno strpljenja. Uz dete predškolskog uzrasta u kući, veoma je teško pričati sa drugom odraslom osobom, pričati telefonom, ili čak raditi nešto jednostavno poput na primer odvajanja računa za plaćanje a da vas dete ne prekine.Pre svega, važno je da znate da dete ne pokušava da vam dosađuje ili da bude nepristojno. Deca predškolskog uzrasta ne razumeju vreme, kratko im se održava pažnja i imaju nedostatak samokontrole. Za razliku od odraslih, njihova kratkoročna memorija je nerazvijena i deca nisu sposobna da zadrže misao dok čekaju odraslu osobu da završi ono što radi.

Da li to znači da treba da dozvolite detetu da vas prekida? Ne. Ali pomoći ce vam da znate da se ono razvija i da će vas, po sticanju društvenih iskustava i sazrevanjem, dete mnogo ređe prekidati.

Ali, ne morate da čekate da dete poraste kako biste dovršili vaše razgovore. Postoje jednostavni i efikasni načini koji će vam pomoći da prekidanja i upadanja u reč svedete na minimum. Na primer:

Red je na mamu: Kada vaše dete počne da vam upada u reč, prekinite ga i recite:“Sada je red na mamu da priča. Posle toga je red na tebe.“ Dok je deci predškolskog uzrasta teško da razumeju prekidanje i upadanje u reč, uglavnom su dobra u praćenju redosleda i ova tehnika će ih naterati da vam dopuste da završite misao.
Ignorišite prekidanje: Na primer, ako vas neko pita za pravac i vaše dete počne da vrišti iz svog sedišta, pokušavajući da vas prekine, jednostavno ga ignorišite. Što manje pažnje dobija za upadanje u reč, manja je verovatnoća da će to nastaviti da radi.
Planirajte unapred: Ukoliko znate da vam je potrebno određeno vreme da telefonirate ili da uradite nešto na kompjuteru, zadajte vašem detetu neku aktivnost za koju će mu biti potrebno isto toliko vremena. Na primer, zadajte mu da nešto nacrta (nešto zašta mu neće biti potrebna pomoć odrasle osobe) kako biste imali vaših 15 minuta mira.
Primetite kada nešto radi ispravno: Kada vaše dete mirno čeka bez prekidanja, primetite to i pohvalite ga! Svi mi volimo pohvale.
Izvor:najboljamamanasvetu

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.