nedjelja, 30. lipnja 2013.

Kako pomoći djeci s učenjem?

Svaki put kad vaš mali đak otvori knjigu ili svesku, treba da ga pitate šta već zna o stvarima o kojima uči. Ako se potrudi, sigurno će se nečega setiti. „Pamćenje je ogromna riznica, dete samo treba da nauči da je koristi. Zato je vrlo važno da mu se objasni kako ono funkcioniše“, kaže Elen Katru, koja u okviru Grupe za proučavanje teorija učenja pomaže deci koja se u školi suočavaju sa teškoćama u učenju.Prvo treba da shvati pa tek onda da upamti

 Da bi nešto moglo da nauči, dete mora prvo da razume gradivo. To će podstaći njegovu znatiželju i pomoći će mu da lekciju prilagodi sebi. Ako mu je potrebna šema da bi shvatilo neko gramatičko pravilo ili mu je lakše da ga kaže svojim rečima, nemojte da ga sputavate. To će mu omogućiti da kasnije lakše nauči definiciju iz knjige ili da dotično pravilo praktično primeni.

Treba da zna da koristi ono što nauči

 Čak i ako je dete sve shvatilo na času, kod kuće mora da obnovi gradivo. Nije dovoljno da informacije uđu u njegovu glavicu, mora da nauči i da ih pronađe onda kad su mu potrebne. Osim toga, dete će mnogo lakše naučiti lekciju ako uspe da zamisli kako može da iskoristi stečeno znanje. Ako uči, recimo, o prošlom vremenu, dete treba da ume da ga prepozna u tekstu i da ga upotrebi u sastavu.

Kako da nauči tablicu množenja

 Dete treba samo da pronađe metod koji mu najviše odgovara. Da li treba da gleda papir na kome je napisana tablica da bi je „fotografisalo“ ili treba glasno da je ponavlja? Ili će je lakše zapamtiti, ako mu je neko drugi ponavlja ili ga propituje? Ako je vizuelno zapamtilo tablicu množenja, mora da nauči da je pronađe u memoriji kad mu zatreba. Ako ju je recitovalo napamet ili slušalo, prvo neka je nauči po redu, a onda i na preskok.

Da nauči napamet pesmicu

 Verovatno će je lakše naučiti ako se prepusti njenom ritmu i izgovara slogove tako što imitira taj ritam. Takođe može da zamisli određenu sliku uz svaki stih. Naravno, kad tako nauči tekst napamet, treba da uvežba da ga recituje izražajno. Tako će lakše razumeti tekst i zapamtiti ga. Najbolje je da vežba ispred ogledala i da pri tom zamišlja da je u učionici i da ga slušaju učiteljica i njegovi drugovi iz razreda.

Da se pripremi za kontrolni

 Matematika, geografija, istorija... Princip je uvek isti: pre nego što počne, treba da rezimira ono što već zna o određenoj temi. Pošto je dete savladalo gradivo, pomozite mu da se još bolje pripremi za čas tako što ćete ga podstaći da zamisli pitanja koja bi učiteljica mogla da mu postavi ili koja bi mogla da budu na kontrolnom.

Učenje je navika koja se stiče. Pomozite svom detetu da lakše uči

 Prvo polugodište je završeno i uskoro kreće "druga runda" u školskim klupama. Ako niste zadovoljni postignutim uspehom ili želite jednostavno da olakšate detetu učenje, predlažemo nekoliko načina.Dobri đaci imaju naviku učenja, uspešno učenje je kada u što manjem vremenskom roku dete nauči što više. Da bi učenje bilo kvalitetno, najvažniji su uslovi za rad, dobro planiranje, strategija i podrška roditelja. Otkrivamo još neke trikove kako svom đaku da pomognete da bude što uspešniji u školi.


8 Navika

 1. Gradivo delite na manje celine.
 2. Odredite vreme za učenje. Tačno u isto vreme svakog dana, najbolje posle dolaska iz škole i kraćeg odmora.
 3. Pridržavajte se plana i vremena određenog za učenje.
 4. Prvo rešavajte najteže zadatke.
 5. Pre početka učenja pregledajte sve beleške.
 6. Telefon mora da bude isključen tokom učenja.
 7. Pomoć prijatelja koji je bolje savladao gradivo ili je dobar iz matematike, biologije... je uvek dobrodošla.
 8. Vikendom se takođe uči. Dete može makar da ponavlja lekcije.

Roditeljska pomoć

 Ako svom detetu omogućite dobre uslove za učenje s vremenom, usadićete mu i radne navike. Potrebno je da dete ima odgovarajući kutak za učenje. Prostor mora da ima funkciju, lepota nije presudna.

 Razgovarajte s detetom o njegovim potrebama i prilagodite vreme obroka. Dogovorite se oko kućnih pravila tokom učenja - neka se zna da televizija ili radijo ne treba da rade dok je učenje u toku. Zabranjeno je i telefoniranje. Ohrabrite dete i da uči više nego što ej potrebno, neka čita enciklopedije ili drugu literaturu koju imate u kući.

Podrška

 Ukoliko dete ima veliku tremu pre ispitivanja ili kontrolnog zadatka, razgovarajte. Ako je dete nervozno, učenje nema smisla. Tada je najbolje da se dete odmori, a tek onda nastavi sa učenjem.
 Izvor: blic.co.yu

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.