nedjelja, 30. lipnja 2013.

Zbog čega se djeca brinu?

Deca ne moraju da plaćaju račune ili kuvaju ručak ali, baš kao i odrasli, i ona imaju svoje dnevne zadatke i obaveze koji ne prolaze baš glatko. Ako se frustracije i razočarenja nagomilaju i deca mogu da brinu.

Prirodno je da deca budu povremeno zabrinuta, a zbog razlike u ličnostima i temperamentu očekivano je i da neka od njih brinu više od drugih. Srećom, roditelji mogu da pomognu deci da se izbore sa ovim osećanjem napetosti i da rešavaju svakodnevne probleme sa lakoćom. Deca koja to nauče, razvijaju osećaj samopouzdanja i optimizma koji će im pomoći da ovladaju životnim izazovima, bili oni veliki ili mali.Zbog čega deca brinu?

Razlozi su najčešće povezani sa uzrastom i fazom u kojoj se nalaze. Školska deca u predpubertetskom periodu obično brinu o stvarima kao što su ocene, kontrolni zadaci, promene njihovih tela, uklapanje u društvo, gol koji su promašili na fudbalskoj utakmici ili da li će ući u tim. Mogu da se brinu i o društvenim problemima kao što su bande, pritisak drugara ili da li će ih neko maltretirati, zadirkivati ili izostaviti iz grupe.

Zbog toga što počinju sve više da osećaju pripadnost širem svetu oko njih, predpubertetlije mogu da brinu i o događajima ili problemima u svetu o kojima čuju u vestima ili u školi. Stvari kao što su terorizam, ratovi, zagađenje, globalno zagrevanje, ugrožene životinjske vrste, i prirodne katastrofe mogu da postanu izvor svakodnevnih razmišljanja.

Kako možete da pomognete deci da prevaziđu ono što ih muči:

Saznajte šta im je na umu

Budite dostupni i zainteresujte se za ono šta se događa u školi, u timu, i sa prijateljima vašeg deteta. Koristite sporadične trenutke da pitate šta ima novo. Dok slušate priče o događajima iz tog dana, ne zaboravite da pitate šta vaše dete misli i kako se oseća o tome šta se dogodilo.


Ako se čini da je vaše dete zabrinuto zbog nečega, pitajte ga. Ohrabrujte decu da opišu rečima ono šta ih muči. Tražite ključne detalje i pažljivo slušajte. Neki put njihov teret može da olakša samo pričanje o događaju.

Pokažite da brinete i da razumete

Pokazivanje interesovanja za brige vašeg deteta pokazuje da vam je to važno, i pomaže deci da steknu osećaj podrške i razumevanja. Ohrabrujući komentari mogu da pomognu – ali obično tek pošto saslušate dete. Recite da razumete osećanja deteta i problem.

Ne zaboravite da čujete i pozitivne stvari. Odvojte dovoljno vremena i za dobre stvari koje se dešavaju i dozvolite deci da vam ispričaju šta misle i kako se osećaju povodom uspeha, postignuća i pozitivnih iskustava.

Problem rešavajte SA decom, a ne ZA njih. Preuzimanjem aktivne uloge, deca uče kako da samostalno rešavaju problem.

Navedite decu da dođu do rešenja

Možete da im pomognete da manje brinu tako što ćete im pomoći da konstruktivno rešavaju situacije koje nose izazove. Kada vam dete ukaže na neki problem, ponudite pomoć pri iznalaženju zajedničkog rešenja. Ako vaš sin brine o predstojećem kontrolnom zadatku iz matematike, na primer, ponudite da mu pomognete u učenju i tako ćete umanjiti njegove brige u vezi sa tim.
U većini situacija, uzdržite se od poriva da uskočite i rešite problem vašeg deteta – umesto toga, razmislite dobro i zajedno smislite moguća rešenja. Ponudite ohrabrenje i utehu

Ponekad kada su deca zabrinuta, ono što im je najviše potrebno je ohrabrenje i uteha roditelja. To može da bude zagrljaj, neke utešne reči ili zajednički provedeno vreme. Ovakav gest pomaže deci da znaju da će, šta god da se desi, roditelji biti prisutni sa ljubavlju i podrškom.
Ponekad je potrebno da im pokažete kako da se oslobode neke brige umesto da kukaju nad njom. Morate da znate kada je pravi trenutak da krenete dalje i da pomognete deci da „menjaju brzine“. Pokažite put tako što ćete uvesti vedriju temu ili aktivnost koja će stvoriti opuštenije raspoloženje.

Pokažite drugi ugao

Deca ponekad brinu o stvarima koje su se već dogodile. Tada roditelji mogu da ponude pogled iz drugog ugla i promene detetovu perspektivu. Možda vam je ćerka otišla kod frizera i vratila se kući plačući nezadovoljna frizurom. Stavite joj do znanja da razumete koliko se potresla, zatim je podsetite da će joj kosa porasti i pomozite joj da smisli neki dobar način da stilizuje frizuru u međuvremenu. Ako vam je sin zabrinut da li će učestvovati u utakmici, podsetite ga da će ih biti puno – ako ga ne ubace ovaj put, biće i druge prilike. Potvrdite mu da znate koliko mu je to bitno i recite mu da ste – bez obzira na ishod – ponosni što je pokušao i dao sve od sebe.

Bez nipodaštavanja osećanja deteta, naglasite da su mnogi problemi privremeni i rešivi, i da će biti boljih dana i drugih mogućnosti da pokuša ponovo. Učenjem dece da zadrže probleme u perspektivi mogu da umanje njihove brige i da im se pomogne da izgrade snagu, otpornost i optimizam da pokušaju ponovo. Podsetite decu da će sve biti u redu, šta god da se desi.

Napravite razliku

Ponekad decu brinu i o krupnim stvarima – kao što je terorizam, rat ili globalno zagrevanje – o kojima čuju u školi ili na vestima. Roditelji mogu da pomognu kroz razgovor o tim pitanjima, nudeći tačne informacije i ispravljajući eventualne loše postupke deteta. Pokušajte da ohrabrite decu razgovarajući o onome što odrasli rade da rešavaju problem i da zaštite sebe.

Budite svesni da vaše reakcije na globalne događaje utiču i na decu. Ako iskažete bes i stres zbog svetskog događaja koji je izvan vaše kontrole, deca će najverovatnije isto reagovati. Ali ako pokažete zabrinutost tako što ćete preduzeti proaktivni pristup da biste napravili pozitivne razlike, vaša deca će se osećati optimističnije i ohrabrenije da učine isto. Zato potražite stvari koje možete da radite sa svojom decom da pomognete da sve što činite izgleda kao da pravite pozitivne promene. Možda nećete biti u stanju da odete i da zaustavite rat, na primer, ali vaša porodica može da doprinese organizaciji koja radi na pitanju mira ili da pomogne deci u zemljama zahvaćenim ratom. Ili vaša porodica može da se bavi nekim dobrotvornim radom da pruži vašoj deci iskustvo u volontiranju. Budite dobar uzor

Najjače lekcije našoj deci su one koje im lično pokažemo. Vaš odgovor na sopstvene brige može da posluži kao način na koji učite sopstvenu decu kako da se nose sa svakodnevnim izazovima. Ako ste uzrujani ili besni kada se suočite sa predugačkim spiskom obaveza, vaše dete će naučiti da je to odgovarajući odgovor na stres.

Umesto toga, uvidite dobre strane i iskazujte optimistične misli o sopstvenim situacijama barem u onoj količini koliko govorite o onome što vas muči. Dajte dobar primer svojim reakcijama na probleme i smetnje. Optimističnim i pouzdanim odgovorima učite svoje dete da su problemi privremeni i da je sutra novi dan. Oporavljanje od problema uz pozitivni stav će pomoći vašoj deci da učine isto.


Izvor:najboljamamnasvetu

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.