četvrtak, 25. srpnja 2013.

Juvenilni reumatoidni artritis

Juvenilni reumatoidni artritis je dugotrajna upala zglobova (artritis) slična reumatodinom artirtisu u odraslih, ali počinje prije navršene 16. godine.

Uzrok bolesti je nepoznat. Nasljedni faktori mogu povećati rizik od nastanka bolesti.Simptomi

U oko 40% djece bolest zahvaća samo nekoliko zglobova, a u drugih 40% pogađa brojne zglobove. U preostalih 20% oboljelih razvije se sistemska bolest koja pogađa cijeli organizam, ne samo zglobove, a očituje se i groznicom, stanje koje se naziva Stillova bolest.Upala koja zahvaća samo nekoliko zglobova obično se javlja prije navršene četvrte godine života (obično u djevojčica) ili poslije osme godine (obično u dječaka). Zahvaćeni zglob je bolan, otečen (edematozan) i ukočen, a najčešće je pogođeno koljeno, gležanj i lakat. Nekada, mogu biti zahvaćena dva ih više drugih zglobova kao što je nožni palac, ručni zglob ili temporomandibularni zglob, koji su ukočeni i otečeni. Simptomi koji potiču od zglobova mogu dugo trajati, ili se mogu vraćati i povlačiti.Djevojčice imaju češće upalu šarenice (irisa) i cilijarnog tijela u prednjoj očnoj komorici (hronični iridociklitis), koja ne mora uvijek izazivati simptome i otkrije se samo ciljanom pretragom. Upala cilijarnog tijela može uzrokovati sljepoću, zbog toga se djeca moraju ciljano pregledavati na okolnost ove mogućnosti i u slučaju pojave irodociklitisa odmah liječiti.Upala više zglobova može se javiti u svakoj dobi i jednako zahvaća djevojčice i dječake. Bol, otok i ukočenost zglobova mogu početi postepeno ili naglo. Zglobovi koji su obično pogođeni su koljena, skočni zglob, ručni zglob i laktovi. Kasnije se javlja upala zglobova obje šake, vrata, temporomandibularnog zgloba, a mogu biti zahvaćeni i kukovi. Upala je obično simetrična, pa zahvaća neke zglobove sa obje strane tijela, npr. oba koljena ili oba kuka.Sistemski oblik juvenilnog reumatoidnog artritisa pogađa jednako djevojčice i dječake. Temperatura je promjenjiva (intermitentna), obično viša uvečer (često 39,5°C ili viša), a zatim se naglo vraća na normalu. Za vrijeme groznice dijete ima osjećaj teške bolesti. Površinski, sitnotačkasti ružičasti osip, uglavnom na trupu i gornjim dijelovima ruku i nogu, javlja se nakratko (često uvečer), migrira (javlja se na različitim mjestima), nestaje i ponovno se može pojaviti. Slezena i neki limfni čvorovi mogu se povećati. Bol, otok i ukočenost zglobova javljaju se posljednji.Svaki tip juvenilnog reumatoidnog artirtisa može omesti rast. Kada bolest ometa rast tempromandibularnog zgloba može se slabo razviti brada (mikrognatija).Reumatoidni faktor, antitijelo koje se često nađe u serumu odraslih koji imaju reumatodini artritis, rijetko se nalazi u djece koja imaju juvenilni reumatoidni artritis. Reumatodini faktor se najčešće nalazi u djevojčica kojima je bolest zahvatila više zglobova (poliartikularni oblik).Prognoza i liječenje

Simptomi juvenilnog reumatoidnog artritisa potpuno nestaju pod utjecajem lijekova u oko 75% djece. Prognoza je lošija u onih kojima je bolest zahvatila više zglobova i u kojih se nađe reumatoidni faktor.Visoke doze acetilsalicilne kiseline (aspirina) mogu obično smanjiti bol i upalu zglobova. Drugi nesteroidni antiupalni lijekovi, npr. naproksen i tolmetin, često se primjenjuju umjesto aspirina zbog opasnosti od Reyeova sindroma.

Djeci se mogu davati kortikosteroidi na usta ukoliko je bolest teška i ako je zahvaćeno cijelo tijelo, ali steroidi usporavaju rast djeteta, stoga treba izbjegavati primjenu ukoliko je moguće. Kortikosteroidi se mogu davati i izravno u zahvaćene zglobove kako bi se lokalno smanjila upala. Dijete koje ne reagira na aspirin ili druge antiupalne lijekove može dobiti injekciju pripravka zlata. Penicilamin, metotreksat i hidroksihlorokin mogu se primijeniti kada su soli zlata bez učinka ili izazivaju neželjene pojave.Vježbe održavaju zglobove pokretnima i štite ih od razvoja ukočenosti. Udlaga može spriječiti da zglob ostane fiksiran u nepodesnom položaju.Oči se pregledavaju svakih šest mjeseci kako bi se isključila upala šarenice (irisa) i cilijarnog tijela u prednjoj očnoj komorici. Upala se liječi kortikosteroidnim kapima ili mastima za oči koje široko otvaraju (dilatiraju) zjenicu. Ponekad je potrebno izvršiti i operaciju oka.

vasdoktor.com

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.