četvrtak, 25. srpnja 2013.

Moje dijete ujeda?

Ruku na srce, uopšte nije zabavno kada je u blizini dijete koje ujeda. Iako to nije neprirodno ponašanje, nije prihvatljivo kod druge djece, a posebno kod drugih roditelja. Ova briga se obično javlja kad dijete krene u predškolsko i kada je vrlo malo.Šta roditelji mogu učiniti da umanje i iskorene ovaj problem?


1) Odlučno kažite „ Ne ujedaj!“ i sklonite ga od djeteta koje je ujelo.
2) Oduzmite mu igračku ili ga kaznite tako što će biti samo nekoliko minuta.
3) Dosta pažnje posvetite osobi koju je ujelo.
4) Razonodite djecu i posmatrajte kako se igraju. Izbjegavajte da ubacujete u igru djecu koja ujedaju.
5) Oduprite se iskušenju da i Vi ujedete dijete u nastojanju da mu ukažete na greške. Umesto toga iskoristite pozitivan pristup. Ne želite valjda da dijete kaže vaspitačici da ujeda jer to rade i njegovi roditelji.
6) Budite uvijjek u senci jer je to jedini način da budete prisutni kada dijete bude htjelo opet da ujede i spriječite ga.
7) Recite mu da to boli. Što su djeca manja to je njihovo poimanje bola slabije i ne razumiju kako povrijeđuju druge. To je spor proces, ali budite uporni. Sve manje će želeti da ujeda.
8) Morate znati kada dijete ujeda u samodbrani, a kada napada. Ovaj postupak se nikako ne može opravdati, ali je sigurno lakše znati da dijete ujeda kako bi se odbranilo i da to ne radi ni u jednom drugom slučaju. Pričajte sa djetetom mada će ono uskoro samo otkriti druge načine uz pomoć kojih će se odbraniti ako bude napadnuto.
9) Samo razgovorom možete rešiti problem. Što više pričate o tome kako ujedati ne valja i kakve posljedice može imati, to će se kod djeteta smanjivati želja za istim. Morate biti čvrsti, oštri i uporni, ali trud će se isplatiti.

mojabeba.com

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.