utorak, 29. listopada 2013.

Šta kada vas dijete dovede do ludila?

Vaša mala beba je odjednom postala pravi lopov i nemirko. Svaki dan testira vaše granice i strpljenje. Imate osjećaj da polako gubite kontrolu nad svojim djetetom? Nije lako biti dobar roditelj i nemoguće je biti savršen roditelj. Svi mi imamo naše male i velike krize, male i velike dileme, male i velike strahove. Koliko puta ste se pitali: Da li ću uspjeti napraviti čovjeka od ovog malenog bića?Ponekad se osjećate bespomoćno i imate osjećaj da vaš trud i vaše riječi ne dopiru do vašeg djeteta. Histerija i plač vas dovode do ludila.  Morate mu otresito i jasno staviti do znanja da histerični napadi kod vas ne prolaze.

Najbitnija stvar u situacijama kada vaše dijete postane nemoguće i kada vas dovede na granicu ludila je da kontrolišete sopstvene emocije. Samo smireni i sigurni u sebe i svoje stavove možete popraviti ponašanje vašeg djeteta.

U nastavku slijede mali savjeti koji će nadam se koristiti mnogima od vas:

1. Morate kontrolisati vlastite emocije i ponašanje. Morate ostati smireni. Ukoliko je to nemoguće, onda morate vježbati smirenost. Duboko dišite više puta u toku dana i izgovarajte poruku koja na vas djeluje smirujuće.

2. Morate smisliti plan za suočavanje sa djetetovim napadima bijesa.  Morate biti jednoglasni u stavovima prema djetetu. Nipošto nemojte dozvoliti da se vaš suprug u napadima bijesa stavlja na stranu djeteta.  Dijete mora dobiti jasnu, glasnu i odlučnu poruku od oba roditelja.

Najteži teret u odgoju djece je biti samohrani roditelj. Ukoliko ste samohrani roditelj onda kod dječijih izliva bijesa uvijek budite dosljedni. recite djetetu šta mislite, ali se nemojte s njim raspravljati.

Nema odustajanja, ukoliko popustite pred dječijim bijesom i neprihvatljivim ponašanjem, onda se ponašate neracionalno i jednako loše kao i vaše dijete.

Morate biti razumni, pa će i vaše dijete biti razumno.

Kada se situacija okonča, nemojte ipak biti nedodirljivi. Djetetu treba dati priliku da se izvine, ali ne treba dozvoliti da to radi samo formalno.

Ukoliko je vaše dijete napravilo cijelu scenu uz bacanje predmeta, udaranje mlađeg brata ili sestre, psovanje, onda ga natjerajte da samo počisti nered koji je napravilo i da se obavezno izvine.

Kada dijete spozna da je učinilo nešto loše, onda će istovremeno naučiti važnu lekciju.

Ukoliko vaše dijete počne da histeriše izvan kuće i da se baca  i urla u supermarketu, nemojte mu govoriti da ga više nećete voditi napolje. Recite da slijedi zabrana čokolada, bombona i drugih slatkiša koje voli.

Vaše dijete mora naučiti da prihvati "NE".

I nikada nemojte zaboraviti da pohvalite vašeg mališana kada uradi nešto lijepo.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.