srijeda, 20. studenoga 2013.

Šta djeca naslijeđuju od roditelja?

Koliko puta ste se uplašili zbog mogućnosti da dijete naslijedi neku bolest od vas? Odmah na početku moram istaći činjenicu da u medicini ne postoje pisana pravila koja važe za sve. Nikada ne možete sigurno znati da li će vaše dijete naslijediti neku bolest koju imate vi ili neku u vašoj porodici. Međutim, činjenica je da se sa velikom vjerovatnoćom određene bolesti prenose sa koljena na koljeno i da se vjerovatnoća prenosa može izračunati.
Danas postoje i određene genetičke tehnike kojima se još prije trudnoće može izračunati vjerovatnoća za naslijeđivanje određenih bolesti. Konkretan prijedlog je da prije planirane trudnoće, ukoliko u vašoj porodici postoje određene bolesti obavezno konsultirate dobrog i pametnog genetičara.

Pola naših gena i osobina dobijamo od majke, a pola od oca. DNK je najčudesnija molekula u prirodi, naš genetski kod  i spirala u kojoj su zapisani naša sudbina i naš život.

Imate alergije, patite od migrena i akni , vaši zubi nisu sjajni? Da li će vaše dijete imati slične probleme?


Alergija se naslijeđuje. Ukoliko oba roditelja imaju alergijsku konstituciju, vjerovatnoća da će dijete imati alergiju iznosi oko 60%. Ako jedan roditelj pati od alergije šansa da vaše dijete naslijedi alergiju je 40%.. Ukoliko niko u porodici ne pati od alergija šansa da je beba naslijedi pada na 10%. Alergijska sklonost ili atopijska konstitucija se naslijeđuje, ali bolest može biti provocirana i cijelim nizom drugih faktora, kao što su kontakt s alergenima, industrijalizacija, život u zagađenim gradovima. Najčešći uzrok alergija su poleni različitih biljaka, kućna prašina, grinje i hrana. A

Alergiju treba otkriti u što ranijem uzrastu. Danas postoje mogućnosti testiranja na alergije direktno iz krvi. Postoje i druge metode alergijskih testova. Ukoliko vaše dijete ima promjene na koži koje jako svrbe, ukoliko ima smetnje s disanjem, ukoliko mu često curi nos, kašljuca i ima suzenje iz očiju, obavezno napravite alergijske pretrage.

Karijes i loši zubi su takođe nasljedni, iako glavnu ulogu u nastanku ovih oboljenja igraju bakterije i neadekvatna higijena usne šupljine.  Pazite kako perete zube. Vaša djeca vas imitiraju na svakom koraku, a da toga uopšte niste svjesni. Poremećaji u žvakanju zbog lošeg položaja vilice takođe izazivaju bolesti zubi. Vodite vaše dijete redovno kod zubara. Preporučuju se 2 pregleda godišnje.


Smetnje s vidom su takođe naslijedne. Posebno se to odnosi na kratkovidnost. Ako oba roditelja nose naočare postoji velika vjerovatnoća da će i djeca nositi naočare. Osim kratkovidnosti, naslijeđuju se i dalekovidnost i astigmatizam.  Daltonizam (nemogućnost prepoznavanja boja) se takođe prenosi na mušku djecu.  Ukoliko imate probleme s vidom, vaše dijete obavezno odvedite na oftalmološki pregled već u prvoj godini života.

Veliko broj psihičkih poremećaja se naslijeđuje. Depresija je nasljedna bolest. Ukoliko neko u porodici pati od depresije, rizik se povećava na 50%. Kada govorim o depresiji mislim na klinički potvrđenu depresiju, a ne na učestale promjene raspoloženja, kojim je većina nas sklona. Kod depresije naslijeđuje se samo sklonost, ali okolina ima presudan uticaj na ispoljavanje bolesti. Pratite emotivni razvoj svoga djeteta, posebno u pubertetskom i adolescentnom dobu.

Kožne bolesti kao što su psorijaza i ekcemi su često naslljedni. Atopijski dermatitis se naslijeđuje, psorijaza se takođe naslijeđuje.


Bronhijalna astma pripada skupini nasljednih bolesti. Prvi znaci bolesti se najčešće ispoljavaju u djetinjstvu. Ukoliko jedan od roditelja boluje od astme, šansa da će dijete oboljeti iznosi oko 25 %. Ukoliko vaše dijete ima česte bronhitise i sviranje u prsima pronađite dobrog pulmologa. možda je to astma. Kod ove bolesti je vrlo važno da liječenje počne na vrijeme, jer se tako mogu izbjeći trajna oštećenja pluća.


 Konstitucija i građa tijela se naslijeđuju. Ukoliko su oba roditelja krupna malo je vjerovatno da će njihovo dijete biti sitno.  Ukoliko su roditelji gojazni postoji velika šansa da će i dijete biti gojazno, jer dijete poprima loše navike u prehrani od roditelja. Pazite kako se vaša djeca hrane. Ne dajte da cijeli dan provode ispred televizora i kompjutera. Neka se bave sportom, igraju i druže sa drugom djecom.

Sjetite se kako smo se samo lijepo igrali dok nije bilo previše kompjutera i previše kanala na televiziji.


Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.