četvrtak, 19. prosinca 2013.

Zašto su djeca nestašna?

Nikada nemojte zaboraviti činjenicu da se djeca rađaju dobra. Dječije stavove i njihovo ponašanje oblikuje okolina. U prvom redu su to roditelji, jer djeca svakodnevno traže uzore u ponašanju svojih roditelja. Djecu ne smijete zanemariti i zapostaviti. zanemarivanje djeteta dovodi do nakupljanja revolta i bijesa u njima, jer i djeca imaju svoju ličnost i svoj ponos.Djeca češto prave greške, ponekad žele privući vašu pažnju. Ponekad sve izgleda kao namjerno isplaniran scenarij da vas iznerviraju i dovode do ruba nerava.
Djeca ustvari žele prevazići mnoga ograničenja koja su mu nametnuta. Nemojte pretjerivati s okovima. nemojte pretjerivati sa strahovima. Čak i ptice vole slobodu.

Izlivi bijesa, vriska, galama, udaranje, lupanje, bacanje predmeta, otpor prema roditeljima i kršenje pravila su samo put da dijete pronađe svoju ličnost i ispolji svoje stavove.  Sve su to prolazne faze za koje morate imati beskrajno mnogo strpljenja. Svaki uzrast ima svoje osobenosti.

Djeca su radoznala. Iz radoznalosti vrlo često dolazi loše ponašanje. Moj sin je jednom stavio magnet u mirovalnu pećnicu, sipao vodu po televizoru da posmatra dugine boje. Bilo je mnogo ovakvih situacija. Sigurna sam da će i vama pasti napamet brojne neprilike koje su se na svu sreću uvijek dobro završile. Dječija radoznalost nema granice, ali je najbolji saveznik za razvoj dječije inteligencije.. Morate shvatiti da djeca ne prave neprilike zato što žele biti zločesti, već zato što žele napraviti naučni eksperiment.

Djeca izvode nestasluške i zbog problema u komunikaciji.

Nezrelost je takođe jedan od razloga zbog kojih vas dijete može strašno iznervirati. Sva djeca ne sazrijevaju jednakom brzinom.  Ponekad im je teško razlikovati dobro od lošeg.  Kad krenu u vrtić, mnoge stvari će se promijeniti.  U vrtići će takođe naići na niz zabrana, prepreka i ograničenja, te će frustracija rezultirati izlivima bijesa i nezadovoljstva. Razgovarajte sa svojim djetetom, pomozite mu da prevaziđe svoje unutrašnje probleme.  Djeca ne znaju suprimirati svoje emocije, kada ih ispolje onda je to prasak.
To ne smijete zvati "loše ponašanje" i "problematično dijete."

U jednom trenutku djeca žele mnogo više slobode i nezavisnosti. Takođe dolaze dani kada će svjesno testirati vaše strpljenje i granice. Svako dijete u jednom trenutku ispoljava agresiju, jer se bori za svoje mjesto i svoj identitet.

Uvijek morate imati dovoljno topline i strpljenja da svoje dijete izvedete  na pravi put, put ljubavi, poštenja i istinskih ljudskih vrijednosti.
Niko  na svijetu vas ne voli više i iskrenije od vašeg djeteta i niko na svijetu vas ne treba kao vaše dijete.Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.