nedjelja, 6. travnja 2014.

Šta ne smijete obećavati djeci?

Nikada nemojte zaboraviti da su djeca jako pametna i da sjajno pamte sve što im obećate. Koliko puta ste se iznenadili kada vas vaša malena ljubav podsjeti na nešto što ste mu davno obećali?
Nikada nemojte davati obećanja, ako ih niste u stanju ispuniti. U protivnom,  vaše dijete će doživjeti veliko razočarenje i polako će gubiti povjerenje u svoje roditelje.U nastavku slijedi nekoliko savjeta koji se odnose na stvari koje djeci ne treba obećavati.

Profesorica koja se bavi vaspitanjem i odgojem djece i autorica knjige o djeci, Silvija Rus, ističe podatak da su djeca "velike cjepidlake", kada su u pitanju obećanja.
Izgovorena riječ postaje vaša obaveza.
Svaki put kada izgovorite laž gubite dio povjerenja vašeg djeteta.

Jedna od loših rečenica je:  "Obećavam da neće boljeti"

Bol je subjektivan osjećaj. Čak i sitnice koje se vama čine bezazlenim, mogu jako zaboljeti vaše dijete. Kad skidate flaster, čistite ranu i slično, mnogo je pametnije reći: "Možda će malo boljeti, ali će brzo proći."

Za sve prezaposlene mame i tate, vrlo loša rečenica za vašeg mališana je:  "Obećavam da ću doći kući prije nego što odeš na spavanje".
Djeca su inteligentna bića i sigurno će razumjeti ako im kažete: "Daću sve od sebe da dođem kući što ranije."
Uvijek treba da budete oprezni, kada se radio o okolnostima koje su izvan vaše kontrole, kao što su hitni poslovni sastanci, gužve u saobraćaju, neizbježna predavanja i slično.

Nemojte djeci obećavati zabavu kod drugara, ako niste u stanju ispuniti obećanje.

Nikada nemojte kupovati i podmićivati sopstveno dijete. Rečenica tipa:  "Obećavam da ću te odvesti na sladoled kada pospremiš svoju sobu, "nikada neće izgraditi karakter vašeg djeteta. Mnogo bolje zvuči izjava:  "Treba da pospremiš svoje igračke, jer bi neko mogao da se saplete i padne".


Pomozite svom djetetu da nauči da cijeni vrijednost knjiga i  učenja, umjesto da po svaku cijenu želi da bude najbolje. Nikada se nemojte zadovoljiti činjenicom da dijete uči, jer želi da zadovolji vas. Vi treba da napravite uspješnog čovjeka od malenog djeteta.  Recite: "Pisanje domaćeg pomoći će ti da porasteš, naučiš i postaneš bolji čovjek".

Kad je vaše dijete tužno, nemojte mu obećavati da će sutra biti bolje.  Recite: "Zvuči kao da si imao težak dan".


Vaše dijete želi nešto posebno i vi to želite da mu pružite, ali veća putovanja zahtijevaju veća planiranje i ulaganja. Zajedno sa svojim djetetom napravite kasicu i odvajajte novac za vaš zajednički san.

Nikada nemojte zaboraviti da su djeca inteligentna bića, da imaju odličnu moć rasuđivanja i vrlo snažne emocije.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.