srijeda, 7. svibnja 2014.

Zašto je moje dijete drsko?

Poštovanje se uči od malih nogu. Savremeno doba i moderni stil života sve više udaljava djecu od temeljnih moralnih vrijednosti. Pitate se zašto je vaše dijete zajedljivo, ponekad osorno, drsko, zašto vas ne poštuje, zašto vam odgovara, koluta očima, ceri se i baca po sobi?

Možda je problem u vama? Možda nemate dovoljno strpljenja i možda niste zaslužili poštovanje.
U nastavku slijedi nekoliko savjeta o načinu na koji treba da postupate kada osjetite manjak poštovanja od strane vlastitog djeteta.


Ostanite hladni i zadržite pribranost

Od vašeg odgovora zavisi da li će vaš odnos sa djetetom otići u pozitivnom ili negativnom pravcu. Ukoliko ste preblagi "drsko" ponašanje će se samo pogoršati. Ne smijete biti ni prestrogi, jer je i to mač sa dvije oštrice. I djeca pokazuju revolt prema teroru. Nemojte strahovladom sputavati vlastito dijete. Budite sigurni da će dijete koje odgajaju prestrogi roditelji imati probleme u komunikaciji sa drugim ljudima.  Ne izgovarajte rečenicu: "Kako se usuđuješ, ja sam tvoja majka". Umjesto da podivljate, ostanite hladni, smireni i sabrani. Duboko udahnite, brojite do deset i dobro razmislite šta ćete reći u datoj situaciji.Recite djetetu da ćete razgovarati kasnije, kada obje glave budu hladne, ali održite izgovorenu riječ.


Otkrijte pravi uzrok lošeg ponašanja vašeg djeteta
Pravi razlog može biti sakriven i najbolja stvar koju možete napraviti je da razgovarate sa svojim djetetom. Otkrijte da li vaše malo sunce ima probleme sa drugarima u obdaništu, školi ili ispred dvorišta, pa bijes iskaljuje na roditeljima.  Posmatrajte kako se ponaša kada se vrati iz vrtića, škole ili igre s prijateljima. Pitajte svoje dijete da li se nešto loše desilo u školi? Kad otkrijete uzrok, rješenje je lako pronaći.

POSTAVITE GRANICE

Djeca moraju znati ko je gazda u kući. Ne smijete biti previše fleksibilni u odnosu prema vašem djetetu. Da bi vas poštovalo mora malo da vas se plaši. Još juče ste imali poslušno dijete koje vam danas izgovara rečenicu: "Ma skini mi se s vrata". Djeca često imitiraju svoje drugare. Provjerite s kim se druži. Recite mu da je u redu da ponekad nije raspoloženo za priču, ali da postoji ljepši način da vam to saopšti.
Jasno i glasno recite da je vikanje i drsko ponašanje nedopustivo i da će uslijediti sankcije.
To može da bude gubitak određenih privilegija, dodatni kućni poslovi koje će morati da uradi, manji džeparac ili raniji odlazak u krevet..Neka unaprijed  zna koje su moguće kazne, kako ne bi bilo nikakvih iznenađenja. Morate istrajati, budite dosljedni i  držite se pravila koja ste sami postavili.  To je jedini način da pokažete da ste ozbiljni.

Pazite šta pričate pred svojim djetetom.

Roditelji su uzor vlastitoj djeci. Djeca uče kroz imitaciju. Kada vi grubo razgovarate s ukućanima, djeca će misliti da je to normalan obrazac ponašanja. Učite djecu poštovanju prema drugima od malih nogu.


Pohvalite svoju djecu

Obratite pažnju na to kada je dijete ljubazno, zahvalno i učtivo i obavezno ga pohvalite. To je znak odobravanja, djeci daje dodatni motiv i uliva sigurnost.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.