ponedjeljak, 16. lipnja 2014.

Djeca neprekidno testiraju naše granice

Rođenje djeteta je neizmjerna sreća i nešto zbog čega vrijedi živjeti. Kada se rodi dijete, vaš život će se u potpunosti promijeni. Svako od nas veoma brzo otkriva koliko strpljenja je potrebno za pravilan odgoj djece. Ponekad vas dijete koje volite više od života zna dovesti na rub ludila.
Strpljenje je vještina koja se uči iz dana u dan.

Da li ste ikada vidjeli koliko strpljenja imate kada imate publiku i ljude koji vas posmatraju? U vašem domu postoji sasvim obrnuta situacija, jer zbog najmanje sitnice postajete ludi od bijesa.
Svako od nas zna šta je strpljenje. Koliko puta smo prećutali neke stvari da bismo ostavili dobar utisak na nekoga. Ne vidim razlog zašto rezerve strpljenja ne koristimo u komunikaciji sa našom djecom.U određenim situacijama znamo kako sačuvati hladnu glavu, svjesno i pažljivo biramo riječi i reakcije.
Ovo jasno pokazuje koliko je tačna tvrdnja da je strpljenje naš izbor i odluka koju donosimo sami.
U svakom trenutku možemo da pokažemo onoliko strpljenja koliko mi to želimo.

Strpljenje se uči. Ponekad je dovoljna samo želja da sačuvamo hladnu glavu.
Ipak, u životu postoje situacije koje se otimaju kontroli, kada nas najmanja sitnica dovodi do ludila, posebno kada naša djeca neprekidno ponavljaju postupke koje ne odobravamo. Činjenica je da našu djecu volimo više od života, ali je isto tako tačna tvrdnja da su djeca sjajni mali manipulatori i da neprekidno testiraju naše granice i strpljenje.

Postoje odrađene sitacije u kojima znatno lakše ispadamo iz tračnica. To se dešava kada smo umorni, pod stresom i kada smo gladni. Naše dijete ne želi da opere zube, ostavlja nered iza sebe i sprema se satima iako zna da se vama žuri. Vi pucate po šavovima.
U tim trenucima je dovoljno da prepoznate takve situacije i da pokušate da ih izbjegnete. Udahnite duboko, izbrojite do deset, prevrnite očima samo za sebe. Prihvatite situaciju i pređite na slijedeći korak.

Duboko disanje oslobađa od napetosti, sprečava erupciju bijesa, dišite duboko i skoncentrišite se na važnije stvari, a to je odnos koji gradite sa vašim djetetom.

Batine nisu rješenje. Batine narušavaju povjerenje između roditelja i djece. Dijete će vas poslušati, ali samo trenutno,  zbog straha koji osjeća.  To ne znači da vas cijeni, a vi želite da Vas dijete cijeni i poštuje.


Ljuta osoba se koncentriše samo na problem. Kada udahnete duboko, imate dovoljno vremena da promijenite fokus. Zadržite reakciju bijesa i strpljivo djetetu objasnite šta treba da uradi. Koristite nježan, normalan i smiren ton. Pitajte svoje dijete, da li mu treba pomoć?


Ponekad se upitajte: "Koliko ima smisla biti nestrpljiv?"
Ne treba da budete mali Napoleon u svim životnim situacijama. Da li stvarno sve mora da bude onako kako vi to želite. Možda upravo Vi terorišete okolinu i svoju vlastitu djecu? Mnoge situacije uopšte nisu stresne, samo ih mi tako doživljavamo.


Pravo strpljenje, koje nama olakšava život, traži duboke promjene. Svaki roditelj treba da pogleda duboko u sebe i osjeti osnovnu razliku između situacija u kojima bira između strpljenja i bijesa.


Strpljenje je uvijek tu kada djecu gledamo iz ugla ljubavi. Kada ih vidimo kao nekoga ko nas sputava u inače savršenom životu, nikada nećemo pronaći mir i strpljenje. Nažalost, naša porodica ispašta, zbog našeg savršeno programiranog rasporeda.

Nestrpljenje djeluje kao otrov na  cijelu porodicu. Osim toga, osoba koja pokaže nestrpljenje, osjeća se neprijatno i veoma loše. Posljedice našeg nestrpljenja su nesaglediva šteta za našu djecu. Djeca se osjećaju bezvrijedno i bezuspješno.

Suprotno tome, strpljenje ima pozitivno djelovanje  na čitavu klimu u porodici i pomaže svima da se osjećaju sretno, voljeno i da budu sigurni u sebe. Slijedeći put kada odlučite da poludite zbog gluposti, sjetite se ove današnje teme,.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.