nedjelja, 21. listopada 2012.

Zašto je sport važan za djecu?


Izbor bilo kojeg sporta, dobar je izbor

Bavljenje sportom već od najranije dobi kod djeteta ima brojne pozitivne učinke. Stvaraju se zdrave životne navike, kroz tjelesno zdravstvenu aktivnost dijete svladava i uči određene vještine, sport utječe na njegovo zdravlje i otpornost. I u predškolskoj dobi bilo bi dobro dijete uključiti u primjerene tjelesne aktivnosti, obično ih organiziraju vrtići za svoje polaznike, no sve je više i sportskih klubova koji nude programe prilagođene tom uzrastu. Pravi sportski treninzi počinju nakon osme godine, iako je za pojedine sportove dobna granica i viša.Zašto se baviti sportom?

O važnosti uključivanja djeteta u sportske aktivnosti, za portal Žena.hr govori Nikolina Skender, prof. TZK.
"Sport djeluje na zdravstvenu i morfološko-funkcionalnu osobnost djeteta, a zatim i na voljno-moralnu, te intelektualno-radnu i estetsku komponentu. Sport zahtijeva specijalni režim života uz veliko odricanje i ulaganje napora tjelesne i psihičke prirode. Bilo koji sport, bilo koja tjelesna aktivnost aktivira kompletni lokomotorni sustav presudan za transformaciju energije koja je prijeko potrebna za aktivnost svih stanica u organizmu, te se sport i tjelesna aktivnost mogu tretirati kao odrednica za skladan razvoj svih djetetovih osobina."

"Veliki je utjecaj tjelesnog vježbanja na očuvanje i unapređivanje zdravlja djeteta te na skladan razvoj svih njegovih antropoloških značajki.Sport i tjelesna aktivnost, omogućavaju učenicima stjecanje informacija o čuvanju i unapređivanju zdravlja pojedinca i zdravlja okoline, što ih osposobljava da prate i poduzimaju mjere za razvijanje i poboljšanje osobina, sposobnosti, znanja i postignuća“, kaže ona.

Sport i odgoj

"Sport je izvanredno odgojno sredstvo. On omogućava djeci da razviju svoje humane kvalitete i promiče autentične ljudske vrijednosti, a do toga se dolazi odgojem. Odgoj za ljubav, život i zajedništvo čuva nas od egoističnog zatvaranja u sama sebe i gradi snažnu prepreku širenja droge, alkohola i kriminala koji su u današnje vrijeme vrlo rašireni. Zdrava, okretna, spretna i vješta djeca mogu lakše “ nositi “ sve nedaće i teškoće života te mogu lakše obavljati svoje radne i društvene zadaće. Zadaci tjelesnog odgoja temelje se na mogućnosti poticanja fizičkog rasta i razvoja odgajanika, razvoju psihomotoričkog sistema i opće funkcionalne sposobnosti organizma. Ovaj zadatak se ostvaruje osmišljenim sistemom vježbi, igara, stvaranju navika na zdrav i higijenski život, ispravnim držanjem tijela.", dodaje Skender.

Koji je sport pravi?

Mnogi su roditelji u dvojbi koji sport izabrati, koje su to, primjerice, aktivnosti najprikladnije za dijete predškolske dobi, te koliko često dijete voditi na trening, o čemu naša sugovornica kaže: "Tjelesni odgoj predškolskog djeteta treba u dječjem organizmu razvijati sposobnost da se obrani od štetnih vanjskih utjecaja. Za to su potrebni pravilna prehrana, pravilan raspored vremena i osigurani higijenski uvjeti i navike. Dječji organizam treba jačati prirodnim čimbenicima kao što su sunce, zrak, voda i tjelovježba koja se u predškolskoj dobi izvodi u obliku pokretnih igara, sat tjelesnog vježbanja, jutarnja gimnastika, šetnje.

Danas se tjelesni odgoj djeteta treba provoditi na znanstvenoj osnovi. Dobrim poznavanjem građe i rada pojedinih organa djeteta i proučavanjem specifičnih osobina njegove psihe, odgojitelji će moći primijeniti valjane metode te unaprijediti tjelesni odgoj djece predškolske dobi.


Potrebno je odabrati najprikladnije vježbe koje se odabiru prema:
-psihofizičkom razvoju djece,
-prema karakteristikama grupe,
-prema spremnosti grupe i
-prema stanju dječjeg zdravlja.

Tjelesno vježbanje svestrano razvija dijete, ali samo onda ako su svi njegovi sastavni dijelovi ravnomjerno zastupani. A to su vježbe s pomoću kojih se razvija discipliniranost i organizirano kretanje kolektiva, zatim vježbe koje jačaju velike mišićne skupine, te vježbe kojima se razvijaju prirodni oblici kretanja", objašnjava Nikolina Skender, prof.

{Zena}

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.