četvrtak, 6. prosinca 2012.

Pravila higijene za predpubertetlije

Ukoliko ste dete naučili šta je znoj i kako ga se rešiti, vaš sledeći zadatak je da se pobrinete za ostatak higijene. Baš kada ste dobili čuvenu bitku po pitanju redovnog tuširanja, mogu nastatu sledeći problemi : čista odeća, čista kosa i svež zadah. Posle 9-te godine, kao odgovor na pitanje zašto mora da menja majicu svaki dan dete neće tolerisati čuveni odgovor- „ Zato što sam ja tako rekla !“. Prilikom obuke o higijeni detetu predočite činjenice! Vođenje računa o kompletnoj higijeni je bitno za samopouzdanje vašeg deteta. Ne dozvolite da krene u školu a da ima loš zadah ili paperjaste brčiće.


Odeća

Odeća, a pogotovo donji veš, moraju da se menjaju svakodnevno. Čak i kada dete tvrdi da se nije oznojilo i da odeća ne smrdi. Preko dana odeća upija bakterije, znoj i izumrle ćelije sa kože. Ako se odeća ostavi da se „luftira“, što je suprotno svim pravilima higijene, zapravo se neće očistiti već će se bakterije samo još više raširiti preko noći. Znači pravilo glasi: nikada ne oblačiti istu majicu dva dana za redom. Kada dete krene na put, ukoliko ima deset noćenja, treba da ponese bar još dva tri rezervna para gaća, potkošulja i čarapa. I obavezno obeshrabrite prevrtanje donjeg veša, ipak je bolje brzo pranje. Kada je u pitanju pidžama, dajte dobar primer i menjajte je na svaka tri dana, pre svega leti kada se više znoji.

Kosa

Kada je higijena tela u pitanju lako je doneti pravila. Međutim, pravila po pitanju higijene kose znaju da budu komplikovana i ponekad kontradiktorna. Teme glave se svakodnevno prlja, kao i ostali delovi našeg tela i ono se znoji, masti i taloži izumrle ćelije kože. Frizeri i stručnjaci stalno polemišu da li kosu treba prati ređe ili češće. U suštini, priče naših baka, da što se kosa više pere to se i više masti, nisu tačne. Na vama je da odlučite na koliko dana vaše dete treba da pere kosu. Devojčice bi kosu mogle da peru na svaka tri dana, pogotovo ako je duga i koplikovana za stilizovanje, dok dečaci mogu da je peru svaki drugi dan.

UstaDo ulaska u pubertet, deca već znaju da pravilno i redovno peru zube. Ali tada može nastati drugi problem-neprijatan miris usne duplje.

Uzrok jutarnjeg neprijatnog mirisa je nedostatak pljuvačke preko noći koja čisti usta. Pored pranja zuba, u ovom uzrastu je moguće uvesti i razne dentalne tečnosti kojima se nepce može dodatno isprati. Vi ili zubar možete detetu predstaviti i konac za zube. Možda se detetu ne svidi iz prve ali ne odustajte, potrebno je vreme da se pronađe prava marka.

Ukoliko loš zadah nastaje prilikom unošenja neke hrane, pranje zuba neće pomoći. Za uklanjanje takvog zadaha potrebno je vreme, ali je moguće malo poboljšati stvari upotrebom žvaka i dentalnih tečnosti. U ovom periodu dete će vam verovatno napomenuti da mu ne spremate takvu hranu ukoliko treba da izađu napolje ili da idu na žurku. Kako loš zadah može da uništi samopouzdanje vašeg deteta, vi mu uslišite želje i takvu hranu kuvajte samo kada se dete složi. Ako je neprijatan zadah konstantan moguće je da se radi o nekom infekcijskom oboljenju zuba ili desni. U tom slučaju ga što pre odvedite kod zubara.Brijanje

Kada je brijanje u pitanju, neki dečaci nemaju potrebu za istim sve do kasnog puberteta. Međutim, nekim dečacima se oko 10-te godine pojavi paperje u predelu brkova. Da bi vaše dete poštedeli neprijatnih situacija i zadirkivanja zbog takvog paperja na licu, vi mu pomozite u prvom brijanju. To ne znači da će vaš sin od sada morati da se brije svaki dan. U većini takvih slučajeva, dovoljno je obrijati se jednom u deset dana. Na početku nema potrebe da ga zamarate o svim pravilima i tehnikama brijanja. Za taj početni period je dovoljno da mu pokažete samo osnovno-kako da se obrije a da se pri tome ne poseče.

Dlake ispod pazuha

U ovom periodu je moguće da vaša ćerka ima potrebu da se povremeno obrije ispod pazuha. Kao i kod dečačkih brkova, to je sigurno samo paperje. U tom slučaju, kupite joj jednostavan brijač i objasnite joj da ne mora da se brije svaki dan, već da sama nauči da proceni kada je vreme. Sa druge strane, moguća je i pojava prvih nausnica i dlaka na listovima koje su obično vidljivije prvo kod tamnoputih devojčica. U tom slučaju, da bi poštedeli ćerku zadirkivanja u školi, obavezno je odvedite u obližnji salon i naviknite je da sama redovno ide na depilaciju nausnica i listova. Devojčice je nekad sramota od prvih naznaka nausnica, pa se mnoge usude da ih obriju. Ukoliko joj ne predstavite depilaciju kao najbolje i najzdravije rešenje, upotrebom brijača može da izazove ozbiljne iritacije na koži. Ponekad i majke, iz ličnih razloga, odlažu prvu depilaciju svoje ćerke, što svakako nije preporučljivo. Prihvatite činjenicu da vaša devojčica raste i rešavajte zajedno svakodnevne problemčiće. Samo tako ćete imati dobar odnos.Početak puberteta donosi mnoge fizičke promene koje zahtevaju da roditelji nauče dete novim pravilima higijene. Sasvim je prikladno da prva tema bude znoj. Iako se deca znoje od uvek, njihov znoj će početi da se oseća tek ulaskom u pubertet. Osnovni razlog predstavljaju seksualni hormoni koji tada počinju sa radom, a izlučuju se preko znoja zajedno sa bakterijama koje telu ne trebaju. Ono što mi osećamo kao smrad nije čist znoj već bakterije koje se hrane samim znojem. Takve bakterije se zadržavaju na površini kože i odeće.

Znojenje (perspiracija)Kroz kožu, čovek dnevno izluči od pola litra do četiri litra tečnosti. Cilj znojenja je održavanje telesne temperature na oko 36,5-37°C čime se sprečava preterano zagrevanje tela. Dakle, znojenje je važno i veoma korisno. Ali ipak počne da smeta kada postanemo svesni neprijatnog mirisa koji se širi sa oznojenog čoveka.

Znojenje je potpuno uobičajena i sasvim normalna pojava. Neka deca se znoje više od drugih i mogu biti veoma uznemirena zbog toga. Smirite ih, ne vredi se uznemiravati previše jer nerviranje samo po sebi izaziva jače znojenje. Uostalom, postoje odlične odbrambene mere od znoja.

Borba protiv znoja

Najbolje i najjednostavnije rešenje je redovno tuširanje. Ako vaše dete često okupira kupatilo, nemojte ga kritikovati. To samo znači da je ono sasvim svesno neprijatnih mirisa koji se oko njega šire i želi da ih ukloni. Ako pak zaobilazi tuš u širokom krugu, potrebno je da mu, na delikatan način, skrenete pažnju na delotvornost vode i sapuna.
Ali šta raditi u toku dana, kada je dete van kuće. U tom slučaju mogu da pomognu dezodoransi koji imaju antibakterijsko dejstvo i sprečavaju da se na koži razviju bakterije koje su izazivači neprijatnog mirisa. Postoje i antiperspiranti, tip dezodoransa koji sprečava ispuštanje znoja i samim tim vlaženje ispod pazuha. Neki lekari ne preporučuju njihovu upotrebu jer skupljaju kožu i sužavaju otvore znojnih žlezda čime može doći do zapušavanja i stvaranja cisti. Drugi tvrde da to nije tačno jer se celo telo znoji i samo jedan mali procenat izlazi kroz pazuh, a on nije dovoljan da zapuši žlezde.
Tuširanje treba da se počne toplijom vodom da bi se pore raširile i dobro očistile, a da se završi hladnijom vodom kako bi se iste zatvorile i samim tim manje prljale.
Dezodorans nikako ne treba stavljati na oznojenu već samo na opranu kožu jer on ne odstranjuje nečistoću i bakterije pa može samo da poveća neprijatne mirise, nikako da ih odstrani. Jedino rešenje, ponavljamo, je redovno tuširanje i redovna upotreba dezodoransa.

Kada je pravo vreme za dezodorans?

Pravo vreme za upotrebu dezodoransa je kada njihov znoj počne da se oseća. Da bi ste izbegli neprijatne situacije, kao na primer, da vam to napomene profesor vašeg deteta ili još gore – da dete počnu da zadirkuju u školi, morate “biti u toku”. Obratite pažnju da li se detetu javlja neprijatan miris ispod pazuha posle trčanja u parku, nakon treninga ili drugih fizičkih napora. Čim primetite prva “zagađenja okoline”, odmah počnite da ga učite da svakodnevno upotrebljava dezodorans. Ne očekujte da dete samo oseti širenje svojih neprijatnih mirisa, ima onih koji se jednostavno naviknu ili ne obraćaju pažnju.
Napomenite deci da ne stavljaju dezodorans pre spavanja.
Devojčice su često lakše za saradnju, jer one prirodno vode više računa o higijeni. Čak šta više, mnoge od njih jedva čekaju da odu u prvu potragu za pravim dezodoransima i parfemima. Ali naučiti sina da isto tako bude uzbuđen po pitanju lične higijene je malo teže. Ukoliko sinu kupite unisex proizvode mala je verovatnoća da će mu se svideti. Jedan od načina da ga privolite da vodi računa o higijeni je da mu date da sam izabere muške dezodoranse, muške proizvode za kupanje i muški šampon.

Stopala

Po pravilu, od svih delova tela stopala se najviše znoje. Kada tome dodate da deca i ceo dan znaju da provedu u istim patikama, onda nije ni čudo što baš “tu” smrdi.

Naučite dete da:

pere stopala sapunom
nosi pamučne čarape i menja ih svakog dana
ne nosi po ceo dan iste patike/cipele
ostavi cipele da se provetre

Ukoliko vaše dete ima samo jedan par patika, uvedite sledeće pravilo: čim dođe kući mora da izuje patike i da ih drži na terasi da se luftiraju sve dok ih ponovo ne obuje. Naučite svoje dete da brine o obući tako što će ih četkati, polirati i prati. Na taj način obuća će izgledati bolje i naravno biće čistija i sa manje smrada. Mnoge patike mogu da se peru u mašini, a u suprotnom ih treba prati „na ruke“.Običaj je da se stopala peru jednom dnevno. Ovo pravilo treba modifikovati na bar tri puta dnevno u slučaju dečaka koji se intenzivno bavi sportom ili jurca napolju po ceo dan. Nakon pranja, dete treba naučiti da stopala moraju da se dobro obrišu suvim peškirom. Kako se najviše bakterija skuplja između prstiju, kada je brisanje u pitanju, najviše pažnje treba posvetiti tim mestima.

Obuvanje čarapa i patika na vlažna stopala može da uzrokuje pojavu gljivičnih oboljenja koja se teško leče. Isto tako ako vaše dete koristi javne tuš kabine i javne bazene naučite ga da se ni pod razno ne šeta bos na takvim mestima. U tom slučaju japanke ili plastične papuče su odlično rešenje, a dete može u njima i da se tušira.

Izvor:najboljamamanasvetu

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.