nedjelja, 30. prosinca 2012.

Šta kada djeca povraćaju i imaju proliv?


Povraćanje i proljev u dječjoj dobi

Infekcija probavnog sustava u dječjoj dobi je česta bolest koja se očituje povišenom temperaturom, proljevom, povraćanjem i bolovima u trbuhu. Stručni naziv za tu bolest je gastroenterokolitis.


Uzročnici su različiti virusi, bakterije i paraziti. U djece se ipak najčešće radi o virusnoj infekciji, uzrokovanoj rota ili adenovirusima. Od bakterijskih uzročnika značajniji su salmonele i kampilobakter.

Crijevne infekcije u dječjoj dobi najčešće imaju samoizlječiv tijek. Nakon 1 do 2 dana prestaje povraćanje, a nakon 2 do 5 dana dolazi do pada temperature i smanjivanja broja stolica. Za potpunu normalizaciju potrebno je 7 do 14 dana.

Zbog učestalih vodenastih stolica i povraćanja te povišenje tjelesne temperature i znojenja tijekom ove bolesti može doći do gubitka tekućine (dehidracije) i elektrolitskog poremećaja zbog gubitka iona natrija, kalija i klora. Takvi su poremećaji češći ako su djeca mlađa od 3 godine te ako je bolest teža. U takvim slučajevima katkad je neophodno dijete smjestiti u bolnicu radi nadoknade tekućine i elektrolita infuzijama te nadzora djeteta.

Bez obzira da li se liječenje bolesnika provodi kod kuće ili u bolnici potrebno je:
nadoknaditi tekućinu i soli te
osigurati primjerenu prehranu.

Davanje antibiotika, probiotika i medicinskog ugljena najčešće nije potrebno, a davanje antiperistaltika (Seldiar) može biti i štetno.

Bolesnik s gastroenterokolitisom zarazan je za okolinu, u njegovoj stolici nalaze se uzročnici bolesti. Do prijenosa uzročnika bolesti od stolice bolesnika do usta osobe u okolini dolazi direktnim kontaktom (prljave ruke), indirektnim kontaktom (preko predmeta, igračaka i sl.), zagađenom vodom i hranom. Stoga je neophodno nakon svakog kontakta s bolesnikom dobro oprati ruke sapunom, onemogućiti prijenos uzročnika indirektnim kontaktom i osigurati kvalitetan sustav prehrane i nadoknade tekućine.

Nadoknada tekućine i prehrana tijekom gastroenterokolitisa
Nadoknada tekućine može se provoditi na usta ili intravenskim putem (infuzijom). U svim slučajevima kada je to moguće preporučuje se nadoknada tekućine na usta, a koriste se već pripremljene otopine koje sadrže elektrolite (natrij, kalij i druge) i glukozu. Jedan od takvih preparata je Rehidromiks, koji se prodaje u obliku praška kojeg je moguće prirediti kao otopinu i kod kuće i u bolnici.

Kod kuće se mogu liječiti djeca koja nisu dehidrirana, koja su blago dehidrirana i eventualno ona koja su umjereno dehidrirana. Sve slučajeve teže dehidracije, kao i onu djecu koja obilno povraćaju i koja odbijaju tekućinu treba liječiti u bolnici.

Rehidracijom treba nadoknaditi:
postojeći manjak tekućine i
daljnje gubljenje tekućine stolicom i povraćanjem.

Postojeći gubici tekućine nadoknađuju se na usta ili intravenski u količini od 50 do 100 ml/kg tjelesne težine, a za svaku sljedeću stolicu valja nadoknaditi još 10 ml/kg tjelesne težine. Nakon svakog povraćanja potrebno je dati po 30 ml tekućine. Stanje djeteta i uspješnost nadoknade tekućine valja procjenjivati svaka 2 sata.

Čim se uspostavi normalna hidracija djeteta, treba započeti primjerenu prehranu. Djecu koja su na prirodnoj prehrani (na prsima) treba nastaviti dojiti. Ostalu djecu treba početi hraniti nakon uspješne nadoknade tekućine, odnosno nakon uspostave normalne hidracije, za koju je potrebno najmanje 4 sata.

Hrana koja je dozvoljena:

- mlijeko (kravlje s manjim udjelom mliječnih masti ili sojino, zobeno i sl.)
- mliječni nemasni proizvodi (jogurt, svježi sir)
- riža
- žitarice
- krumpir
- kruh
- voće
- povrće
- krto meso

Hrana se priređuje kuhanjem.


Hrana koja se ne preporučuje:

- masna hrana
- voćni sokovi
- hrana i pića s jednostavnim šećerima

Klasična BRAT dijeta (banane, tost, riža, ribane jabuke) se ne preporučuje zbog manjka energetskih sastojaka, proteina i masti.

Ranim uvođenjem nutritivno i kalorijski primjerene prehrane može se prolazno povećati broj stolica, ali se ne produljuje trajanje bolesti. Rano hranjenje osigurava obnavljanje oštećene crijevne sluznice i sprječava nastajanje malapsorpcije (sindrom nedovoljne apsorpcije jednostavnih hranjivih tvari u crijevu).
izvor: e-beba.com

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.