subota, 30. ožujka 2013.

Šta djeci ne smijete govoriti?


Ovo deci nikada ne smete da govorite


Deca su mali sunđeri, sve upijaju, pogotovo ono loše. Način na koji oni razmišljaju, u mnogo čemu se kosi sa našim, odraslim, zato treba voditi računa šta pred njima pričate, pogotovo kad je o reč o njihovom ponašanju.Svakodnevno se srećemo sa situacijama kada nam manjka slobodnog vremena, ne stižemo da uradimo ovo ili ono, a neretko se dešava da svoj bes “izbacimo” na sopstvenu decu. To naravno nije dobro, svako od nas to zna, međutim, samo “veliki” roditelji priznaju da se bar ponekad ljutnja “istrese” na decu.

 Da bi ovakvih situacija bilo što manje, i da bi deca manje patila, reći ćemo vam šta nikada ne smete da kažete svojoj deci. Jer, deca su mali sunđeri koji sve, a pogotovo ono loše, upijaju, pogotovo kada je reč o njima i njihovom ponašanju.

 Evo spiska rečenica koje ne bi trebalo da izgovarate:

 Ugledaj se na starijeg brata/sestru!
 Ovo je opasna rečenica jer dete koje kritikujete može da se oseti manje vrednim. Pre ili kasnije, ukoliko često ponavljate ovakve ili slične rečenice, mališan će se povući u sebe a starijeg brata ili sestru će smatrati neprijateljem. Tada će svađa među njima biće i vaša svakodnevica. Deca su različita i vi kao roditelj to morate da prihvatite, pronađite šta vaše “nevaljalo” dete radi dobro, to hvalite pa kroz te pohvale provucite ono što želite da ispravite.

 E, čekaj da ti tata dođe sa posla!
 Skrivanje iza autoriteta je odraz sopstvene nemoći. To zapravo znači:”Ja više ne znam šta ću sa tobom i potpuno si me kao roditelja razoružao/la.” Proizvod takve nemoći je poziv za pomoć. U ovakvim situacijma bolje bi bilo da izgradite svoj autoritet kod dece, samo tako će vas bolje i lakše poslušati. Ovako, dete ne zna kakav unutrašnji nemir vas muči te se unapred plaši batine ili kazne koju će da odredi otac kad se vrati sa posla.

 Srediće tebe čudovište u šumi (veštica, policajac ili vaspitačica u vrtiću)!
 Ovakva pretnja nikad nije dobra. Pa zar želite da se dete zauvek plaši odlaska u šumu, policajca na ulici ili vaspitačice kojoj u skorije vreme treba da poverite dete. Dakle, ovo je bumerang koji će se i vama obiti o glavu. S druge strane, ovo je laž koju će dete veoma brzo ukapirati a onda će se automatski smanjiti poverenje u vas.

 Požuri, inače ću te ostaviti ovde!
 Najveći dečji strah je taj da će se izgubiti ili biti napušteno. Iako ih vi nikada ne biste napustili, deca to ne znaju. Ovakve pretnje možda i upale prvi put, ali kasnije se pretvara u puku frazu koja nema važnost. U sutuacijama kada poželite da izgovorite ovu ili ovakve rečenice, bolje je detetu odvući pažnju na mesto gde želite da odete, nego mu pretiti, npr. “požuri, tata nas već čeka” ili “požuri, baka će se zabrinuti što još nismo stigli” ili “požuri, počeće da pada kiša”…

 Ti si najgore dete na svetu
 Nemojte se začuditi ako vas sačeka odgovor:”Pa, ti si me rodila.” I, dete je u pravu. Bes koji ponekad osećate prema svom mališanu, morate da kanalište, nikad mu nemojte izgovoriti rečenicu iz naslova – proizvešćete samo kontra efekat. Dete će se osećati nevažno, počeće da procenjuje svoje postupke ali ne na realan i racionalan način nego će mu uvek u glavici biti ono što ste rekli o njemu, a to je da je najgore na svetu. Bolje je istaći njegove vrline, hvaliti ga kad treba pa kroz tu priču reći i ono što vam se ne dopada u njegovom ponašanju.

 E, da te nisam rodila
 Surovo zvuči i kad se pročita, a ne samo kad se izgovori ovo rečenica. Mali je broj mama koje će izgovoriti ovu rečenicu, ali treba da znate da sasvim mala dete uvek poveruju u nju. Često izgovaranje ove rečenice definitivno utiče sa promenjeno dečije ponašanje i uništava njegovo samopouzdanje.


Izvor:zenskikafe

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.