četvrtak, 3. listopada 2013.

Nije lako biti samohrana majka

Svi mi želimo imati sretnu porodicu, ali mnogima od nas život poruši dječačke snove. U jednom trenutku sve izgleda savršeno, a onda se život promijeni preko noći. Znate li kako je teško biti samohrani roditelj? Naše društvo je nažalost prepuno predrasuda prema samohranim roditeljima. Život samohrane majke nosi velike izazove, ogromnu odgovornost, brigu, požrtvovanje i svakodnevnu strepnju šta će donijeti naredni dan.
Na svu sreću samo jedan iskren i  sretan osmijeh vašeg najdražeg malenog bića daje nevjerovatnu snagu i energiju da ih izvedemo na pravi put. U nastavku slijedi nekoliko savjeta koji će samohranim majkama malkice olakšati svakodnevni život. 

Nemojte zapostavljati sebe
Radite ono što volite. Posvetite jedan dio vremena isključivo sebi. Dotjerajte se. Kupite si nove cipele. Zadovoljstvo vlastitim izgledom donosi osmijeh na vaše lice i unosi optimizam u vaš život. 

Napravite mrežu podrške 
Vaša uža porodica i manji broj prijatelja su stubovi u vašem život. Nemojte zaboraviti činjenicu da širenje kruga prijatelja može donijeti pozitivne promjene u vaš život i olakšati svakodnevnu borbu. 

Pokažite ono što osjećate
Nemojte potiskivati svoje emocije. Skrivati tugu, bijes i suze nije dobro za vaše zdravlje. Isplačite se ponekad, jer suze vas mogu vratiti u život. Izgovorite ono što osjećate, napišite na papir, pišite elktronski dnevnik, samo nemojte tugu držati u sebi. Potiskivanje emocija izaziva niz zdravstvenih problema, srčane smetnje i rak.

Štedite novac
Život je preskup u današnje vrijeme, ali se uvijek mala količina novca može ostaviti u kasicu za neka bolja vremena. Morate imati kontrolu nad finansijama. Tako će vaš san biti mirniji, a svakodnevna strepnja smanjena. Ukoliko postoji mogućnost sklopite polisu životnog osiguranja. 

Mislite pozitivno
Presudna vještina za samohrane majke je misliti samo pozitivno i kloniti  se bilo kakvih negativnih misli. Ukoliko uđete u vrtlog negativnih misli, onda je to začarani krug iz kojeg je strahovito teško izaći. To nije dobro ni za vas, ni za vaše dijete. Odbacite bol, tugu, kajanje, krivicu, sjetite se lijepih stvari koje ste proživjeli i koje ćete iznova živjeti. Nastavite dalje hrabro, sa osmjehom na licu. 
Nikada nemojte zaboraviti da ste upravo vi najveći životni uzor za svoje dijete. 
Budite ponosni na svaki dan u kome ste drugima izmamili osmijeh.

izvor b92

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.